Tramín - odroda, ktorá dala svetu štýl

Tramín je vstupnou bránou do sveta kvalitných vín. Ochutnajte šľachtu medzi hroznom.

Pre mnohých milovníkov vína a pre naše nežnejšie polovičky je Tramín vstupnou bránou do sveta kvalitných vín. Za jej úspechom je aj krásna a mohutná aromatika pripomínajúca sladké korenie, ružový olej alebo sušené ovocie spojené zväčša z dlhou a plnou dochuťou.

Tramín Červený je odroda, ktorej pôvod je stále nejasný. Mnohí odborníci považujú ako pravlasť tejto odrody Francúzsko alebo severné Taliansko. Jasné je to, že táto odroda bola pri vzniku niekoľkých púčikových variácií ako napr. Traminer Blanco alebo Gewürztraminer. V našich končinách sa často používa ako základ na šľachtenie nových odrôd. Vďaka tomu máme odrody ako Pálava alebo Devín.

Viete, kde nájdete skvelé Tramíny?

Tramín má mnoho tvárí a dnes ho pestujú takmer v každej známej svetovej vinohradníckej oblasti. Tie najklasickejšie sú Alsasko vo Francúzsku, Alto Adige v Taliansku alebo v Novozélandskej apelácií Marlborough. Každá táto lokalita dodáva vínu určitý chuťový aj aromatický profil, ktorý dotvára a upravuje samotný vinár. Je dobré si porovnať prejav tejto odrody napríklad od Alsaského biodynamického vinára Zind–Humbrecht, ktorého vína patria medzi to najlepšie a najcennejšie čo viete z tejto oblasti ochutnať.

Určite nezabudnite na modernejší a sviežejší štýl z Nového Zélandu, kde vinárstvo Villa Maria pestuje Tramín v chladnejších lokalitách Marlborough. Pre slovenských lokálpatriotov je skoro povinné otvoriť si fľašu z Nitrianskej oblasti. Malé vinárstvo Žitavské vinice sa zaoberá produkciou limitovaných a sladkých vín z tejto odrody.

K akému jedlu sa hodia tramíny?

Vína tejto odrody sa hodia skvelo k dobrej gastronómii. Je pritom jedno, či si otvoríte vína z Európy, Nového sveta alebo vášho obľúbeného slovenského vinára. Mladé ročníky a sviežejšie vína kombinujte s ovocnejšími šalátmi alebo s korenistou ázijskou úpravou rýb. Ak patríte k milovníkom klasických jedál, pripravte si paštétu z kačacích alebo husacích pečienok a k nej podávajte staršie alsaské víno. Sladké výbery Tramínu sú vhodné ako digestív alebo k veľmi sladkých dezertom na báze sušeného ovocia alebo medu. V každom prípade si túto krásnu odrodu otvorte v kruhu priateľov.

Určite by nemala chýbať žiadnej kamarátskej ochutnávke vína alebo vo vašom archíve.

Využite našu akciu

Počas nasledujúcich 2 týždňov (od 17. augusta do 31. augusta) vino.sme.sk pre vás pripravilo akciu na vybrané Tramíny, ktoré si môžete kúpiť s 10% zľavou.

Prevádzkovateľom internetového obchodu vino.sme.sk a zároveň predávajúcim je spoločnosť CORNER s. r. o.  Vino.sme.sk Vám ponúka viac ako 1000 druhov vynikajúcich vín z najvýznamnejších svetových, ale aj slovenských vinohradníckych oblastí. Starostlivý výber vín do našej ponuky zaručuje, že produkt ktorý si zvolíte je vždy výborným pomerom kvality a ceny a splní očakávania aj náročných milovníkov vína. Zásoby viac ako 150 000 fliaš vína v našom sklade nám umožňujú rýchlosť dodania a zároveň exkluzivitu tovaru. Okrem toho pri objednávke nad 50€ ako jediní na Slovensku ponúkame dopravu zadarmo. Pri objednávke nad 30€ platíte za dopravu len polovicu.

Polus Market – trh v srdci nákupného centra

Po čerstvú zeleninu, sladučký med, či lokálne pivo už nemusíte chodiť ďaleko. Stačí sa zastaviť v Polus Markete.

Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!

Prečo vás trápia čierne a biele bodky alebo vyrážky? Porozumejte spúšťacím faktorom a zlepšite stav svojej problematickej pleti.

Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE

Vedeli ste, že väčšina nákladov na energie obvykle pripadá na vykurovanie a ohrev vody?

Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze

Každý chce dobré a rýchle riešenia. Nečudo, veď súčasné technológie nás už dávno predbehli.