Pondelok, 18. október, 2021 | Meniny má LukášKrížovkyKrížovky

Išla ceruzka na vandrovku a zrazu z nej bol diamant

Prof. Ing. Roman Martoňák, DrSc. sa vo svojej práci venuje skúmaniu toho, čo sa stane, keď niečo stlačíme.

Prof. Ing. Roman Martoňák, DrSc., z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave, sa vo svojej práci venuje skúmaniu toho, čo sa stane, keď niečo stlačíme. Zabudnite však na ruky či kliešte.

Chceme vedieť, čo sa stane, keď niečo stlačíme tak silno, že samotné atómy to už nevydržia a poposúvajú sa. Vtedy sa môžu diať veľmi zaujímavé a prekvapujúce veci. Napríklad z obyčajnej tuhy do ceruzky sa stane diamant. Tuha je mäkká, čierna a lacná a diamant je veľmi tvrdý, priesvitný, krásne lesklý a strašne drahý. Je to vôbec najtvrdší materiál, aký poznáme. Obrovské tlaky sa v prírode vyskytujú aj vo vnútri planét. Napríklad v strede našej Zeme je tlak asi 3 1/2 miliónkrát vyšší, ako atmosférický tlak vzduchu na povrchu, kde žijeme. Do stredu Zeme sa nevieme dostať, takže si musíme vysoký tlak vyrobiť v laboratóriu. Dá sa to naozaj urobiť a používajú sa na to dva malé diamanty s ostrým hrotom, medzi ktoré vložíme malý kúsok látky, ktorú chceme skúmať. Druhý spôsob, a to je ten, ktorému sa venujem, je stlačiť to v počítači. Samozrejme to v počítači nestlačíme naozaj, ale vypočítame, čo by sa stalo, keby sme to stlačili. Hovorí sa tomu počítačová simulácia a používajú sa pritom zložité rovnice,“ hovorí slovenský profesor, ktorý v roku 2009 predpovedal, čo sa stane pri vysokom tlaku vo vápniku. O tri roky neskôr potom čínski a americkí vedci našli v laboratóriu presne to, čo pán profesor Martoňák so svojim tímom už vypočítal.

Hlasuj aj ty za najcoolerskejšieho vynálezcu v hre a svojimi hlasmi rozhodni o tom, ktorí vedci sa stanú historicky prvými členmi KLUBU AKČNÝCH HRDINOV. Hlasovanie je bezplatné a neobmedzené, trvá do 20. 10. 2015 a zúčastniť sa ho môže každý, koho vek neprekročil 30 rokov. Za tvoju pomoc môžeš získať COOL CENY! Viac informácií nájdeš na www.dikymoc.sk v sekcii TECHNOLÓGIE.

Anketu s názvom „KLUB AKČNÝCH HRDINOV – hľadá sa najcoolerskejší vynálezca v hre“ ti prináša edukačno-mentorský portál www.dikymoc.sk v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR ako priamo riadenou organizáciou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Načítavam video...

techsme490x-zelena-r643_res.jpg

cvti-podvalb-r982_res.jpg

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Dôsledky pandémie koronavírusu COVID-19 pocítila spoločnosť vo viacerých ohľadoch. Každý ich však pocíti na svojich financiách.

1 h

Ceny energií ešte porastú: ako ušetriť desiatky eur ročne?

INZERCIA 5 h

Objavte nový spôsob cestovania, ktorému patrí budúcnosť.

INZERCIA 7 h
Skryť Zatvoriť reklamu