Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Slovenský vynálezca zostrojil zázračne liečivé pero

Doc. RNDr. Zdenko Machala, PhD.skúma vo svojej práci plazmu a elektrické výboje.

Doc. RNDr. Zdenko Machala, PhD., z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave, skúma vo svojej práci plazmu a elektrické výboje a zisťuje, na čo dobré by sa dali použiť.

Plazma, to je ionizovaný plyn, trebárs aj vzduch, čo obsahuje nabité častice a zvyčajne svieti. Elektrické výboje poznáte - napr. blesky. Ja robím malé blesky v laboratóriu. A skúmam to, ako s ich pomocou zabíjať nebezpečné baktérie alebo rozbíjať škodlivé látky vo vzduchu či vode, aby sme mali čistejšie životné prostredie a boli zdraví,“ vysvetľuje slovenský „krotiteľ bleskov“.

Je autorom neuveriteľne cool vynálezu, ktorý síce ešte nie je celkom hotový a tak o ňom skoro nikto nevie: „Je to malé plazmové pero, ktoré síce nepíše, ale vypúšťa elektrický výboj, ktorým sa dá niečo dezinfikovať, napr. porezaný prst. Áno, môžeš strčiť prst do výboja, aj svietiť ti trochu bude, v tme je to  dobre viditeľné. A pritom sa nepopáliš, lebo je to studená plazma. Plazma zabije baktérie a rana sa ti rýchlejšie zahojí. Ešte to treba poriadne preskúmať, aby to nikomu neublížilo, ale zatiaľ sa zdá, že to funguje výborne.“

Hlasuj aj ty za najcoolerskejšieho vynálezcu v hre a svojimi hlasmi rozhodni o tom, ktorí vedci sa stanú historicky prvými členmi KLUBU AKČNÝCH HRDINOV. Hlasovanie je bezplatné a neobmedzené, trvá do 20. 10. 2015 a zúčastniť sa ho môže každý, koho vek neprekročil 30 rokov. Za tvoju pomoc môžeš získať COOL CENY! Viac informácií nájdeš na www.dikymoc.sk v sekcii TECHNOLÓGIE.

Anketu s názvom „KLUB AKČNÝCH HRDINOV – hľadá sa najcoolerskejší vynálezca v hre“ ti prináša edukačno-mentorský portál www.dikymoc.sk v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR ako priamo riadenou organizáciou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu.

Načítavam video...

techsme490x-zelena-r500_res.jpg

cvti-podvalb-r490_res.jpg

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Na jeho budúcnosť sme sa opýtali Mareka Mičienku, obsahového manažéra Seduo.sk

6 h

Paneurópska VŠ sa môže pochváliť ďalším úspechom. Absolventi jej fakúlt patria medzi najlepšie zarábajúcich vo svojom odbore.

6 h

Kvôli kríze spojenej s ochorením COVID-19 čelia mnohí naši podnikatelia skutočne ťažkej situácii.

17 h