Putovanie za históriou Slovenska

Združenie absolventov a priateľov Stavebnej fakulty a Nezávislá odborová organizácia usporiadala v dňoch 15. – 17. septembra 2015 odbornú exkurziu pre zamestnancov Stavebnej fakulty STU v Bratislave.

Združenie absolventov a priateľov Stavebnej fakulty a Nezávislá odborová organizácia usporiadala v dňoch 15. – 17. septembra 2015  odbornú exkurziu pre zamestnancov Stavebnej fakulty STU v Bratislave.

Našou prvou zastávkou bol hrad Červený kameň. Strážny hrad tu pravdepodobne bol už v 13. storočí. Až keď hrad v roku 1588 vyženil bratislavský župan Mikuláš Pálffy, stal sa rezidenciou bohatého uhorského rodu. Vo vlastníctve Pálffyovcov zostal až do druhej svetovej vojny. Dnes je sprístupnený verejnosti ako múzeum.

Ďalej sme pokračovali smerom na Trnavu. Tu sme navštívili malý pivovar Sessler, kde sme sa zastavili na krátku exkurziu. Veľmi zaujímavo nám naši sprievodcovia vysvetlili zložitú výrobu kvalitného kvasinkového piva. Tiež sme mali možnosť nazrieť, v akých zariadeniach sa pivo vyrába a jednotlivé pochody, ktoré idú za sebou, kým vznikne finálny produkt – pivo. Na záver sme sa naobedovali v pivovarskej reštaurácii a mali sme možnosť ochutnať ich pivá a to svetlé alebo čierne.

putovanie za históriou slovenska

V našom programe ďalšia zastávka bola Trnava. Tu sme si chceli pozrieť kostol sv. Mikuláša. Žiaľ, mohli sme si ho pozrieť len z vonkajšej strany, pretože bol sviatok. I keď sme to mali dohovorené, dvere nám nikto neprišiel otvoriť.

V putovaní sme ďalej pokračovali do Parku miniatúr slovenských hradov a zámkov v Podolí. Boli sme veľmi milo prekvapení týmito miniatúrami, pretože o niektorých hradoch sme doteraz ani nepočuli. Parkom miniatúr sme boli všetci nadšení, že toľko krásy sa na tak malom území len tak ľahko nevidí.

putovanie za históriou slovenska

Na druhý deň sme sa rozdelili na dve skupiny. Jedna šla do Vysokých Tatier na túry a druhá skupina sa šla pozrieť do Levoče. Tu sme v kostole sv. Jakuba obdivovali umelecké skvosty levočského chrámu, ktoré svojou hodnotou presahujú rámec Spiša aj Slovenska. Neskorogotický hlavný oltár sv. Jakuba je svojou výškou18,62 mnajvyšší svojho druhu na svete. Zhotovili ho v rokoch 1507-1517 v dielni Majstra Pavla z Levoče, považovaného za jedného z najväčších umelcov celej strednej Európy. Neďaleko kostola sa nachádza Levočská radnica. Je to jedna z najkrajších historických radníc na Slovensku. Zaujímavými stavbami boli aj veľký župný dom, Thurzov dom a Heinov dom. V Levoči je tiež klietka hanby, ktorá sa v minulosti využívala na verejné pranierovanie ľahších delikventov. Na záver sme navštívili kaštieľ v Strážkach, kde sa roku 1862 nasťahoval barón Eduard Medňanský. Z Beckova si na Spiš priviedol aj desaťročného syna Ladislava. Z neho sa neskôr stal maliar európskeho formátu. Oproti vchodu do areálu renesančného kaštieľa stojí na druhej strane cesty kostol sv. Anny a zvonica.

Týmto sme ukončili naše putovanie za históriou Slovenska. Naše exkurzie robíme už viac ako desať rokov a dúfame, že ešte niekoľkokrát sa nám ich podarí pripraviť.

Text a foto  Jana Talostanová, vedúca exkurzie

Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku

Miesto nerušeného oddychu, športového vyžitia a adrenalínových zážitkov. Aj také sú Tatry.

Alarica – new business project in the market of shoes

The difference of the Alarica platform from the other marketplaces is it’s narrow specialization and payment policy.

Ako jazdiť na snehu alebo ľade?

Základom je menej otáčok a brzdiť ešte pred zákrutou.

Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?

Pomôžeme vám rozhodnúť sa, ktorú destináciu na pobreží Egejského mora si vybrať.