Slovenský vedec vyvíja súčiastky do Ferrari

František Simančík so svojím tímom ako prví na svete aplikovali materiál penový hliník v sériovej výrobe automobilových súčiastok.

Vedecký pracovník  František Simančík so svojím tímom ako prví na svete aplikovali materiál penový hliník v sériovej výrobe automobilových súčiastok, ktoré tvoria ochranné prvky automobilov Ferrari či Audi.

Dr. Ing. František Simančík, z Ústavu materiálov a mechaniky strojov (ÚMMS) SAV v Bratislave, je autorom a spoluautorom viacerých vynálezov nových materiálov a výrobných postupov, ktoré nemajú vo svete obdobu. Jeho meno rezonuje najmä v súvislosti s originálnou technológiou výroby penového hliníka, ktorý sa podarilo úspešne aplikovať napr. v ochranných prvkoch automobilov Ferrari a Audi. Penový hliník je špeciálnym spôsobom pripravený vysoko porézny materiál na báze hliníka a jeho zliatin, ktorý je ľahší ako voda. Dr. Simančík a jeho tím boli prví na svete, ktorí aplikovali tento materiál v sériovej výrobe automobilových súčiastok, a v súčasnosti aj v železničných vagónoch a v stavebníctve. Pri otázke, čo ho na jeho práci baví najviac, odpovedá: „Najzaujímavejšia je pestrosť činností, ktoré v práci treba robiť, a neustála zmena. V každom období sa možno pre niečo nadchnúť a aspoň chvíľu sa tomu venovať. Práca v Slovenskej akadémii vied okrem toho dáva prakticky neobmedzený priestor na spoznávanie zaujímavých ľudí doma aj v zahraničí. Otvorené sú takmer všetky dvere. Možno sa aktívne podieľať na extrémne lákavých veciach, ako je napr. vývoj Formuly 1, fúzneho reaktora alebo na programe spoznávania vesmíru. Venujem sa aj výchove doktorandov, sledovanie ich kariérnych úspechov takisto patrí k príjemným stránkam môjho života.“

Článok vyšiel s podporou národného projektu PopVaT – Popularizácia vedy a techniky na Slovensku, ktorého cieľom je dosiahnuť zlepšenie vnímania a postavenia vedy v spoločnosti prostredníctvom popularizácie vedy a techniky.

Načítavám video...

fototextlogolistasirka490px-r740_res.jpg

Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky

Kde sa dvaja bijú, tablet víťazí.

Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?

Dotykový displej, GPS, radary a řada funkcí - jak dopadne autokamera Mio MiVue 785 Touch s nekompromisním testem youtubera JeezyJ?

Test youtubera JeezyJ autokamerky MiVue 785 Touch

Burza pracovných príležitostí opäť na Stavebnej fakulte STU

Po niekoľkoročnej prestávke sa opäť konala Burza pracovných príležitostí spojená s prezentáciou stavebných firiem.

Počet ochorení na rakovinu stále stúpa. Nepodceňujte prevenciu

Až jedno zo štyroch úmrtí v rámci Európskej únie je zapríčinené rakovinou.