Slovenský vedec vyvíja súčiastky do Ferrari

František Simančík so svojím tímom ako prví na svete aplikovali materiál penový hliník v sériovej výrobe automobilových súčiastok.

Vedecký pracovník  František Simančík so svojím tímom ako prví na svete aplikovali materiál penový hliník v sériovej výrobe automobilových súčiastok, ktoré tvoria ochranné prvky automobilov Ferrari či Audi.

Dr. Ing. František Simančík, z Ústavu materiálov a mechaniky strojov (ÚMMS) SAV v Bratislave, je autorom a spoluautorom viacerých vynálezov nových materiálov a výrobných postupov, ktoré nemajú vo svete obdobu. Jeho meno rezonuje najmä v súvislosti s originálnou technológiou výroby penového hliníka, ktorý sa podarilo úspešne aplikovať napr. v ochranných prvkoch automobilov Ferrari a Audi. Penový hliník je špeciálnym spôsobom pripravený vysoko porézny materiál na báze hliníka a jeho zliatin, ktorý je ľahší ako voda. Dr. Simančík a jeho tím boli prví na svete, ktorí aplikovali tento materiál v sériovej výrobe automobilových súčiastok, a v súčasnosti aj v železničných vagónoch a v stavebníctve. Pri otázke, čo ho na jeho práci baví najviac, odpovedá: „Najzaujímavejšia je pestrosť činností, ktoré v práci treba robiť, a neustála zmena. V každom období sa možno pre niečo nadchnúť a aspoň chvíľu sa tomu venovať. Práca v Slovenskej akadémii vied okrem toho dáva prakticky neobmedzený priestor na spoznávanie zaujímavých ľudí doma aj v zahraničí. Otvorené sú takmer všetky dvere. Možno sa aktívne podieľať na extrémne lákavých veciach, ako je napr. vývoj Formuly 1, fúzneho reaktora alebo na programe spoznávania vesmíru. Venujem sa aj výchove doktorandov, sledovanie ich kariérnych úspechov takisto patrí k príjemným stránkam môjho života.“

Článok vyšiel s podporou národného projektu PopVaT – Popularizácia vedy a techniky na Slovensku, ktorého cieľom je dosiahnuť zlepšenie vnímania a postavenia vedy v spoločnosti prostredníctvom popularizácie vedy a techniky.

fototextlogolistasirka490px-r740_res.jpg

Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou

Spoznajte kráľovské mestá a neobjavený vidiek Maroka s pôsobivou atmosférou.

MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu

Spoločnosti MiddleCap Equity Partners, a.s. a Mayfair Assets Ltd. oficiálne zmluvne uzatvorili 10 mesiacov trvajúci proces fúzie.

Súboj olympionikov na Malom Dunaji

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš a úspešní zjazdoví lyžiari Adam Žampa a Andreas Žampa si zmerali svoje sily na malom Dunaji.

5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

Pripravujete rekonštrukciu bytu? Využite ľahké priečky, ušetríte čas a vyhnete sa prachu i hluku. Poradíme vám, podľa čoho vyberať.