Stretnutie katedier stavebných fakúlt Slovenska a Čiech

Na záver akademického roka sa konalo už 39. stretnutie katedier konštrukcií pozemných stavieb (KPS) stavebných fakúlt Slovenska a Čiech.

Na záver akademického roka sa konalo už 39. stretnutie katedier konštrukcií pozemných stavieb (KPS) stavebných fakúlt Slovenska a Čiech. Od prvého stretnutia v roku 1971 uplynulo už 44 rokov. Čas rýchlo letí, aj napriek tomu, že vznikol malý nesúlad medzi uplynulými rokmi a počtom stretnutí. Spôsobili to revolučné časy a politické zmeny, ktorým sme sa nemohli vyhnúť a boli sme ich súčasťou, ale našťastie nepriaznivo neovplyvnili naše predchádzajúce i budúce vzťahy.

Keď sa vrátime trochu v spomienkach do minulosti, tak všetko (aj v školstve), sme preberali väčšinou od Čechov, lebo vždy boli o kúsok vpredu, ale nezabudnuteľné stretnutia katedier KPS, sme založili my, naša katedra a po nás to prevzali nielen ostatné katedry, ale aj fakulty. Veľký význam týchto stretnutí už potvrdila aj historická prax, pretože okrem spoločenského stretnutia a osobného poznania sa s najväčšími osobnosťami v odbore, to bola vždy vážna vedecká konferencia s vystúpením jednotlivých delegácií o študijných plánoch, vedeckom výskume, s vydaním zborníka vedeckých príspevkov a s odbornou exkurziou. Aj toto ostatné stretnutie nezostalo nič dlžné svojej povesti. Bola to vzájomná výmena odborných informácií a najnovších vedeckých a pedagogických poznatkov.

Po privítaní a predstavení jednotlivých delegácií v nových priestoroch nášho študijného strediska v Kočovciach, bola na úvod prezentácia firiem za účasti 47 pracovníkov z katedier KPS z Bratislavy, Prahy, Brna, Ostravy, Košíc a Žiliny.

obr. 1  otvorenie konferencie – účastníci 39. stretnutia katedier kps

Obr. 1  Otvorenie konferencie – účastníci 39. Stretnutia katedier KPS

Firma I. MAR spol. s r. o. prezentovala termodynamické solárne panely na niekoľkých úspešných realizáciách. Princíp využitia spočíva vo výmene tepla medzi vonkajším vzduchom a chladiacou ekologickou kvapalinou v kolektoroch. Zariadenie je schopné vyrábať energiu pre vykurovanie a osvetlenie bez náročných prídavných zariadení aj keď je zamračené, alebo v noci.

Firma koncernu BASF Slovensko, spol. s r. o. predstavila nový sivý polystyrén NEOPOR, vyrobený nanotechnológiou, s lepšími teotepelnoizolačnými vlastnosťami až o 20%, s aplikáciou pre tepelnú izoláciu terás a balkónov, s vyriešením technických podrobností z tepelno-technického, konštrukčného i materiálového hľadiska.

obr. 2  prezentácie firiem a katedier kps  (foto – m. štujber)

Obr. 2  Prezentácie firiem a katedier KPS  (Foto – M. Štujber)

Jednotlivé pracoviská sa v stručnom prehľade striedali v prezentácii úspechov alebo problémov. Naša katedra prezentovala hlavný problém, ktorý nás zaťažuje a to je snaha o prvú etapu transformácie v univerzitnom modeli štúdia, ktorý sa nám nedarí presadiť už takmer 26 rokov. Našou snahou je, aby vznikol z KPS Ústav architektonického projektovania a fyziky budov (odporúčaný názov autora čl.). Je otázne, či jednotlivé pracoviská SvF nájdu vôľu a porozumenie, pre splnenie volebného programu nového dekana. Pokiaľ by išlo o spoločnú vec a dobro, nemal by to byť problém, ale závisí to od ľudí a tí majú niekedy iné kritériá.

Brnenská stavebná fakulta a katedra KPS čerpá bohaté investičné prostriedky z Európskych fondov a s podporou vlády budujú univerzitné vedecké centrum, kde katedra pripravuje náročný vedecký program. Pražská fakulta a katedra má vybudované vedecké centrum, majú vyriešené (na rozdiel od nás) vzťahy s architektmi a úspešne napredujú s výraznou podporou štátu, pretože Česi už dávno vedia, že vzdelanie je dôležité pre napredovanie spoločnosti a uplatnenie vzdelanej populácie doma i v zahraničí.

V Košiciach urobili výrazné revolučné personálne zmeny a od obdobia, keď sme niektorí mali to šťastie byť pri zakladaní Stavebnej fakulty a katedry KPS, uplynulo už veľa rokov. Po chorobách rastu a náročných obdobiach, to zobrali teraz do rúk mladí a budeme im držať palce pri úspešnom napredovaní. V rámci výskumu postavili experimentálny objekt z prostriedkov EÚ a z dotácií MŠ SR.

Žilinská katedra bude v cyklickom striedaní organizátorov stretnutí pripravovať jubilejné 40. Stretnutie katedier KPS a bude to pravdepodobne, okrem pedagogických povinností, ich hlavnou úlohou pre nastávajúce obdobie. Vo výskume riešia obvodové plášte pre verejné budovy a drevostavby a merajú okná na historických budovách.

Ostravská katedra Vysokej školy banskej má spektrum odbornej orientácie upriamené hlavne na inováciu a rekonštrukciu bytového fondu s výraznou podporou grantov a dotácii.

Cieľom odbornej exkurzie v rámci stretnutia katedier bola výstavba 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Tento projekt je založený na odskúšanej technológii PWR – tlakovodného reaktora a zahŕňa najnovší technologický pokrok a opatrenia na zlepšenie jadrovej bezpečnosti aj vzhľadom na posledné udalosti vo svete. Pri podrobnejšej informácii o neustálych zmenách projektu, ktoré boli schválené Úradom jadrového dozoru SR, vylepšený projekt elektrárne spĺňa, alebo dokonca prekračuje súčasné medzinárodné bezpečnostné požiadavky a je porovnateľný s jadrovými reaktormi, ktoré sú v súčasnosti vo výstavbe v EÚ. Na stavbe v neuveriteľnom vypätí pracuje viac ako 2000 pracovníkov.

obr. 3  odborná exkurzia jadrová elektráreň mochovce

Obr. 5  V čiastočne hotovej technologickej časti EMO

obr. 4  informácie o jadrovej bezpečnosti

Obr. 4  Informácie o jadrovej bezpečnosti

obr. 5  v čiastočne hotovej technologickej časti emo

Obr. 5  V čiastočne hotovej technologickej časti EMO

Za stáleho dažďa sme sa ponáhľali do Topoľčianok, kde sme si chceli prehliadnuť zámok a jeho historické priestory a aj v čase konjuktúry vinohradníctva a vinárstva a intenzívnej výstavby a projektovej prípravy komplexných priestorov pre výrobu, spracovanie, uskladnenie a predaj vína. Pri dávnejšom osobnom stretnutí so zodpovednými  odborníkmi, vtedy hovorili, že chcú byť najlepší, zdá sa, že systematickou a cieľavedomou prácou sa im darí túto predstavu uskutočniť.

obr. 6  odborná exkurzia vo vinárskych závodoch topoľčianky spol s r.o.

Obr. 6  Odborná exkurzia vo Vinárskych závodoch Topoľčianky spol s r.o.

Katedre KPS Stavebnej fakulty STU sa podarilo úspešne pokračovať aj týmto stretnutím v duchu bohatých tradícií.

obr. 7  spoločná fotografia účastníkov na záver.

Obr. 7  Spoločná fotografia účastníkov na záver.

prof. Ing. František Ohrablo, PhD.,

Katedra KPS, Stavebná fakulta STU V Bratislave

Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou

Spoznajte kráľovské mestá a neobjavený vidiek Maroka s pôsobivou atmosférou.

MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu

Spoločnosti MiddleCap Equity Partners, a.s. a Mayfair Assets Ltd. oficiálne zmluvne uzatvorili 10 mesiacov trvajúci proces fúzie.

Súboj olympionikov na Malom Dunaji

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš a úspešní zjazdoví lyžiari Adam Žampa a Andreas Žampa si zmerali svoje sily na malom Dunaji.

5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

Pripravujete rekonštrukciu bytu? Využite ľahké priečky, ušetríte čas a vyhnete sa prachu i hluku. Poradíme vám, podľa čoho vyberať.