Pálenie a rezanie pri močení – čo s tým?

Pálenie a rezanie pri močení, časté nutkanie ísť na malú a bolesť, to sú príznaky problémov s močovými cestami ...

Pálenie a rezanie pri močení – čo s tým? Mnohí z nás to poznajú: časté nutkanie ísť na malú, pálenie a bolesť, to sú príznaky problémov s močovými cestami ...

Dokážu poriadne znepríjemniť život, preto je lepšie im predchádzať.

Ťažkosti s močovými cestami sú vo väčšine prípadov spôsobené baktériou Eschcerichia coli, ktorá sa prirodzene nachádza v našom tráviacom trakte. Akonáhle však dôjde k jej prenosu z konečníka do močovej trubice, dokáže tam napáchať škody. To vysvetľuje, prečo sú ženy na tieto ťažkosti náchylnejšie ako muži: majú močovú trubicu kratšiu a bližšie ku konečníku.

Každý, kto niekedy ťažkosti s močovým ústrojenstvom zažil, potvrdí, že nejde o nič príjemné, je teda lepšie snažiť sa im predchádzať. Odporúča sa najmä piť veľa tekutín – aspoň 2 až 2,5 litra denne. Vďaka častejšiemu močeniu sa potom škodlivé baktérie vyplavujú z tela von. Pozor ale na limonády sýtené oxidom uhličitým, na čierny čaj, kávu, alkohol a kyslé nápoje, ako napríklad džúsy, tie naopak močovým cestám neprospievajú. Zvoľte radšej čistú vodu alebo urologický čaj.
panimocovecestysirka490px-r976_res.jpg

Ďalej neodkladajte návštevu toalety, keď sa vám „chce na malú“, aby baktérie zbytočne nemali príležitosť množiť sa. Vymočte sa aj pred pohlavným stykom a po ňom, aby ste odstránili baktérie z okolia močovej trubice.

Tiež si dávajte pozor na oblečenie: ak patria k vašim obľúbeným kúskom spodnej bielizne tangá, vedzte, že ani tie zdraviu močového traktu veľmi neprospievajú. Pre baktérie E. coli totiž slúžia ako diaľnica z konečníka do močovej trubice. Zároveň si držte v teple nohy, bruško a bedrá, aby vás takpovediac „neofúklo“.

Ak sa ale ťažkostí nezbavíte do troch dní, aj keď ste urobili všetky preventívne opatrenia, neotáľajte s návštevou lekára. Ten vám predpíše vhodné antibiotiká a po jednom až dvoch týždňoch budete zasa fit.

Tip:

Odborníci odporúčajú užívanie výživových doplnkov obsahujúcich brusnice a D-manózu. D-manóza je monosacharid, ktorý sa viaže na baktérie E. coli, čím im zabraňuje prichytiť sa na sliznici močových ciest. V Slovenskej republike je kombinácia brusníc a D-manózy k dispozícii v prípravku Uroval manosa Akut, ktorý zakúpite v každej lekárni. Odporúčaná predajná cena je 6,06 Eur. Viac informácií nájdete na www.valosun.com

Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou

Spoznajte kráľovské mestá a neobjavený vidiek Maroka s pôsobivou atmosférou.

MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu

Spoločnosti MiddleCap Equity Partners, a.s. a Mayfair Assets Ltd. oficiálne zmluvne uzatvorili 10 mesiacov trvajúci proces fúzie.

Súboj olympionikov na Malom Dunaji

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš a úspešní zjazdoví lyžiari Adam Žampa a Andreas Žampa si zmerali svoje sily na malom Dunaji.

5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

Pripravujete rekonštrukciu bytu? Využite ľahké priečky, ušetríte čas a vyhnete sa prachu i hluku. Poradíme vám, podľa čoho vyberať.