Skúma našu DNA a čo s ňou možno urobiť

Molekulárny biológ Peter Celec sa snaží hľadať nové spôsoby liečenia ochorení, pri ktorých je tradičná terapia neúčinná.

Molekulárny biológ Peter Celec sa venuje génovej terapii a snaží sa hľadať nové spôsoby liečenia ochorení, pri ktorých je tradičná terapia neúčinná.

Peter Celec z Ústavu molekulárnej biomedicíny Lekárskej fakulty UK v Bratislave, sa zaoberá experimentálnou génovou terapiou ale aj vplyvom testosterónu na mozgové funkcie. Moderná medicína je priamo prepojená s molekulárnou biológiou, a to nielen v diagnostike, ale medzičasom aj v  terapii rôznych ochorení. Jedným z nádejných prístupov je génová terapia, ktorá využíva na liečbu nukleové kyseliny. Celec uvádza: „Dnes vieme analýzou DNA diagnostikovať geneticky zapríčinené choroby. Pri tých ostatných, zapríčinených čiastočne alebo najmä prostredím, už nestačí na diagnózu prečítať DNA, ale jej prečítaním môžeme zistiť, či máme väčšie alebo menšie riziko dostať niektoré druhy rakoviny, ischemickú chorobu srdca alebo diabetes mellitus a podobne.“ Výskum DNA nie je jej prečítaním ani zďaleka ukončený. DNA si v podstate môžeme predstaviť ako jednu obrovskú knihu plnú písmen. Máme ju síce pred sebou, ale iba postupne dešifrujeme, čo je v nej napísané a čo to pre pacienta znamená. Takáto analýza je kontinuálna, postupne zisťujeme, čo ktoré písmeno a slovo znamená. Ale progres v porozumení je rýchly“, vysvetľuje Celec. Génová terapia je testovaná v experimentoch, ale aj v množstve klinických štúdií. Hoci jej vývoj nebol tak rýchly, ako sa v minulosti predpokladalo, už dnes je súčasťou rutinnej medicíny. Motiváciou výskumu génovej terapie je nájsť nové spôsoby liečenia chorôb, pre ktoré je súčasná terapia neúčinná.

logoliauta-r698_res.jpg

Článok vyšiel s podporou národného projektu PopVaT – Popularizácia vedy a techniky na Slovensku, ktorého cieľom je dosiahnuť zlepšenie vnímania a postavenia vedy v spoločnosti prostredníctvom popularizácie vedy a techniky.

Equal treatment is a must for successful companies of the future

Many talented people believe they need to leave the country to pursue an international career.

Aj v Poluse chránime vaše srdcia

29. septembra si v Polus City Center budete môcť dať bezplatne zmerať vaše BMI (index telesnej hmotnosti) a krvný tlak

Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!

Jedného z desiatich inšpiratívnych pedagógov poteší ocenenie čitateľov Sme.sk.

Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!

Čerešne living, moderné rodinné bývanie v bratislavskej Dúbravke, naberá čoraz jasnejšie kontúry.