Pondelok, 17. február, 2020 | Meniny má Miloslava

Som ženou v IT

„Ja a "ITčko"? Technika veru nebola od začiatku jasným víťazom.“

„Ja a "ITčko"? Je pravda, že ako malá som občas lepila lietadlá a hrávala som počítačové hry. Ale čo sa profesie a vzdelania týka, technika veru nebola od začiatku jasným víťazom.“

Čo bude po strednej škole nevedela ani Zuzana Číková. „Študovala som na frankofónnom bilingválnom gymnáziu, ťahalo ma to k jazykom a k prírodným vedám, ale veľmi rada som mala napríklad aj matematiku. Keď prišiel čas prihlášok na vysokú školu, mala som v hlave chaos. Pri potulkách webom som našla Fakultu informatiky a informačných technológií STU, oslovila ma rozmanitosť možností uplatnenia, aj optimistické vyhliadky do praxe. Zapáčila sa mi kombinácia predmetov a potešila ma aj moja obľúbená matematika. Priznám sa, že zavážilo aj to, že fyzika tam bola minimálne, tú som totiž príliš v obľube nemala.“

Dnes je Zuzana úspešnou technologickou garantkou a analytičkou IT projektov v spoločnosti Tempest, a.s. Vo firme začínala ako brigádnička, „oťukávala“ sa ešte počas vysokej školy. Práca ju baví a aj preto odborne rastie. Najprv programovala menšie úlohy, dnes rieši požiadavky zákazníka, ich pretavenie do komplexného systému a jeho vývoj. Nepozná nudu ani rutinu. „V práci sa cítim veľmi príjemne. Mám skvelý tím kolegýň a kolegov, a to nie sú žiadni umastení chlapi v rolákoch, ale sympatickí, šikovní a milí ľudia. Je nás desať, z toho dve ženy, a je to super, aj keď novým kolegyniam by som sa len potešila. Ženský prístup je predsa len trochu iný a rovnováha je fajn“.

Cieľom Aj Ty v IT je zvýšiť počet žien v IT oblasti. Pracujeme s dievčatami na stredných školách a cez workshopy, stretnutia, diskusie ich motivujeme k výberu IT smeru štúdia. Po troch rokoch aktivít sa Aj Ty v IT podarilo zvýšiť počet študentiek na IT fakultách v Bratislave a v Žiline z 3 na 10 %.  Informujeme, kontaktujeme a vzdelávame všetkých, ktorí chcú na sebe pracovať. Sme v kontakte so spoločnosťami, ktoré podporujú ženy, pracujúce na IT pozíciách. A spolupracujeme so ženami ako Zuzana Číková, ktoré podporujú Aj Ty v IT.

www.ajtyvit.sk

Pomáhame meniť Slovensko

Článok vyšiel s podporou projektu PopVaT, ktorý má za cieľ popularizovať vedu a techniku na Slovensku.

Načítavám video...

logoliauta-r257_res.jpg

Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál

Tesco počas minulého roka darovalo ľuďom v núdzi po celom Slovensku rekordné množstvo potravín.

Liptov in wintertime

Liptov is an ideal place to relax, get to know Slovak folklore and nature, swim in all weather conditions, but also to try sports.

Gambrinus skončil s výrobou piva v plastových fľašiach

Vyzýva ľudí na celom Slovensku: Pridajte sa k nám a zapojte sa do Veľkého jarného upratovania.