Som ženou v IT

„Ja a "ITčko"? Technika veru nebola od začiatku jasným víťazom.“

„Ja a "ITčko"? Je pravda, že ako malá som občas lepila lietadlá a hrávala som počítačové hry. Ale čo sa profesie a vzdelania týka, technika veru nebola od začiatku jasným víťazom.“

Čo bude po strednej škole nevedela ani Zuzana Číková. „Študovala som na frankofónnom bilingválnom gymnáziu, ťahalo ma to k jazykom a k prírodným vedám, ale veľmi rada som mala napríklad aj matematiku. Keď prišiel čas prihlášok na vysokú školu, mala som v hlave chaos. Pri potulkách webom som našla Fakultu informatiky a informačných technológií STU, oslovila ma rozmanitosť možností uplatnenia, aj optimistické vyhliadky do praxe. Zapáčila sa mi kombinácia predmetov a potešila ma aj moja obľúbená matematika. Priznám sa, že zavážilo aj to, že fyzika tam bola minimálne, tú som totiž príliš v obľube nemala.“

Dnes je Zuzana úspešnou technologickou garantkou a analytičkou IT projektov v spoločnosti Tempest, a.s. Vo firme začínala ako brigádnička, „oťukávala“ sa ešte počas vysokej školy. Práca ju baví a aj preto odborne rastie. Najprv programovala menšie úlohy, dnes rieši požiadavky zákazníka, ich pretavenie do komplexného systému a jeho vývoj. Nepozná nudu ani rutinu. „V práci sa cítim veľmi príjemne. Mám skvelý tím kolegýň a kolegov, a to nie sú žiadni umastení chlapi v rolákoch, ale sympatickí, šikovní a milí ľudia. Je nás desať, z toho dve ženy, a je to super, aj keď novým kolegyniam by som sa len potešila. Ženský prístup je predsa len trochu iný a rovnováha je fajn“.

Cieľom Aj Ty v IT je zvýšiť počet žien v IT oblasti. Pracujeme s dievčatami na stredných školách a cez workshopy, stretnutia, diskusie ich motivujeme k výberu IT smeru štúdia. Po troch rokoch aktivít sa Aj Ty v IT podarilo zvýšiť počet študentiek na IT fakultách v Bratislave a v Žiline z 3 na 10 %.  Informujeme, kontaktujeme a vzdelávame všetkých, ktorí chcú na sebe pracovať. Sme v kontakte so spoločnosťami, ktoré podporujú ženy, pracujúce na IT pozíciách. A spolupracujeme so ženami ako Zuzana Číková, ktoré podporujú Aj Ty v IT.

www.ajtyvit.sk

Pomáhame meniť Slovensko

Článok vyšiel s podporou projektu PopVaT, ktorý má za cieľ popularizovať vedu a techniku na Slovensku.

logoliauta-r257_res.jpg

Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC

V dňoch 11. a ž 14. septembra sa na Stavebnej fakulte STU v Bratislave uskutočnila piata medzinárodná konferencia CSASC 2018

Cestárske kariérne dni 2018 na SvF

Takmer 30 stredoškolákov sa zúčastnilo Cestárskych kariérnych dní na pôde Stavebnej fakulty STU v Bratislave.

Najužitočnejšia appka

Uľahčí život všetkým rodičom i zábudlivcom

IKEA je postavená na tých správnych hodnotách

Richard Citnar je riaditeľom najväčšieho obchodného domu IKEA v strednej Európe.