Vedci z STU prispeli k zavedeniu novej svetovej konštanty W0

Ing. Róbert Čunderlík, PhD., Ing. Zuzana Minarechová, PhD. a prof. RNDr. Karol Mikula, DrSc., geodeti a matematici zo SvF STU, podstatnou mierou prispeli k zavedeniu novej celosvetovej hodnoty.

Ing. Róbert Čunderlík, PhD., Ing. Zuzana Minarechová, PhD. a prof. RNDr. Karol Mikula, DrSc.,geodeti a matematici zo Stavebnej fakulty STU, svojím vedeckým výskumom podstatnou mierou prispeli k zavedeniu novej celosvetovej hodnoty  tiažového potenciálu Zeme na strednej hladine morí, konštanty W0 = 62 636 853,4 m 2s -2 . Ekvipotenciálna plocha s hodnotou W0 určuje tzv. fyzikálny tvar Zeme, geoid , ktorý definoval už Gauss a snahou geodetov bolo vždy získať jeho priebeh čo najpresnejšie, tak aby bolo možné definovať a realizovať celosvetový výškový systém.

Hodnota W0 bola oficiálne prijatá na 26. Valnom zhromaždení Svetovej únie geodetov a geofyzikov (IUGG General Assembly), ktoré sa konalo v Prahe na prelome júna a júla 2015, rezolúciou č.1 Medzinárodnej geodetickej asociácie – IAG (http://iag.dgfi.tum.de/fileadmin/IAG-docs/IAG_Resolutions_2015.pdf), ako referenčná hodnota pre nový medzinárodný výškový referenčný systém (International Height Reference System IHRS) a to na základe Správy medziodborovej komisie Medzinárodnej geodetickej asociácie pre štandardizáciu výškových systémov (JWG 0.0.1 for Vertical Datum Standardization), ktorá pracovala pod vedením Dr.-Ing. Laury Sánchez z Technickej univerzity v Mníchove, a k výsledkom ktorej významne prispeli Róbert Čunderlík, Zuzana Minarechová a Karol Mikula z Katedry matematiky a deskriptívnej geometrie Stavebnej fakulty STU v Bratislave numerickým modelovaním a výpočtami globálneho tiažového poľa Zeme

(http://iag.dgfi.tum.de/fileadmin/IAG-docs/Travaux2015/07_IAG_Travaux_GGOS_2015_150513.pdf , strany 29-32).

Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku

Miesto nerušeného oddychu, športového vyžitia a adrenalínových zážitkov. Aj také sú Tatry.

Alarica – new business project in the market of shoes

The difference of the Alarica platform from the other marketplaces is it’s narrow specialization and payment policy.

Ako jazdiť na snehu alebo ľade?

Základom je menej otáčok a brzdiť ešte pred zákrutou.

Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?

Pomôžeme vám rozhodnúť sa, ktorú destináciu na pobreží Egejského mora si vybrať.