Vedci z STU prispeli k zavedeniu novej svetovej konštanty W0

Ing. Róbert Čunderlík, PhD., Ing. Zuzana Minarechová, PhD. a prof. RNDr. Karol Mikula, DrSc., geodeti a matematici zo SvF STU, podstatnou mierou prispeli k zavedeniu novej celosvetovej hodnoty.

Ing. Róbert Čunderlík, PhD., Ing. Zuzana Minarechová, PhD. a prof. RNDr. Karol Mikula, DrSc.,geodeti a matematici zo Stavebnej fakulty STU, svojím vedeckým výskumom podstatnou mierou prispeli k zavedeniu novej celosvetovej hodnoty  tiažového potenciálu Zeme na strednej hladine morí, konštanty W0 = 62 636 853,4 m 2s -2 . Ekvipotenciálna plocha s hodnotou W0 určuje tzv. fyzikálny tvar Zeme, geoid , ktorý definoval už Gauss a snahou geodetov bolo vždy získať jeho priebeh čo najpresnejšie, tak aby bolo možné definovať a realizovať celosvetový výškový systém.

Hodnota W0 bola oficiálne prijatá na 26. Valnom zhromaždení Svetovej únie geodetov a geofyzikov (IUGG General Assembly), ktoré sa konalo v Prahe na prelome júna a júla 2015, rezolúciou č.1 Medzinárodnej geodetickej asociácie – IAG (http://iag.dgfi.tum.de/fileadmin/IAG-docs/IAG_Resolutions_2015.pdf), ako referenčná hodnota pre nový medzinárodný výškový referenčný systém (International Height Reference System IHRS) a to na základe Správy medziodborovej komisie Medzinárodnej geodetickej asociácie pre štandardizáciu výškových systémov (JWG 0.0.1 for Vertical Datum Standardization), ktorá pracovala pod vedením Dr.-Ing. Laury Sánchez z Technickej univerzity v Mníchove, a k výsledkom ktorej významne prispeli Róbert Čunderlík, Zuzana Minarechová a Karol Mikula z Katedry matematiky a deskriptívnej geometrie Stavebnej fakulty STU v Bratislave numerickým modelovaním a výpočtami globálneho tiažového poľa Zeme

(http://iag.dgfi.tum.de/fileadmin/IAG-docs/Travaux2015/07_IAG_Travaux_GGOS_2015_150513.pdf , strany 29-32).

5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

Pripravujete rekonštrukciu bytu? Využite ľahké priečky, ušetríte čas a vyhnete sa prachu i hluku. Poradíme vám, podľa čoho vyberať.

Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii

Rektor EU v Bratislave podpísal zmluvu o dvojitom diplome s Univerzitou národného a svetového hospodárstva v Sofii.

Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave

V utorok 19. júna 2018 sa uskutočnilo ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Kreditná karta – áno alebo nie

Názory na „kreditky“ sú dvojaké – priaznivci kreditnej karty by bez nej ani nevyšli z domu, no mnohí jej na chuť ešte neprišli.