Vedci z STU prispeli k zavedeniu novej svetovej konštanty W0

Ing. Róbert Čunderlík, PhD., Ing. Zuzana Minarechová, PhD. a prof. RNDr. Karol Mikula, DrSc., geodeti a matematici zo SvF STU, podstatnou mierou prispeli k zavedeniu novej celosvetovej hodnoty.

Ing. Róbert Čunderlík, PhD., Ing. Zuzana Minarechová, PhD. a prof. RNDr. Karol Mikula, DrSc.,geodeti a matematici zo Stavebnej fakulty STU, svojím vedeckým výskumom podstatnou mierou prispeli k zavedeniu novej celosvetovej hodnoty  tiažového potenciálu Zeme na strednej hladine morí, konštanty W0 = 62 636 853,4 m 2s -2 . Ekvipotenciálna plocha s hodnotou W0 určuje tzv. fyzikálny tvar Zeme, geoid , ktorý definoval už Gauss a snahou geodetov bolo vždy získať jeho priebeh čo najpresnejšie, tak aby bolo možné definovať a realizovať celosvetový výškový systém.

Hodnota W0 bola oficiálne prijatá na 26. Valnom zhromaždení Svetovej únie geodetov a geofyzikov (IUGG General Assembly), ktoré sa konalo v Prahe na prelome júna a júla 2015, rezolúciou č.1 Medzinárodnej geodetickej asociácie – IAG (http://iag.dgfi.tum.de/fileadmin/IAG-docs/IAG_Resolutions_2015.pdf), ako referenčná hodnota pre nový medzinárodný výškový referenčný systém (International Height Reference System IHRS) a to na základe Správy medziodborovej komisie Medzinárodnej geodetickej asociácie pre štandardizáciu výškových systémov (JWG 0.0.1 for Vertical Datum Standardization), ktorá pracovala pod vedením Dr.-Ing. Laury Sánchez z Technickej univerzity v Mníchove, a k výsledkom ktorej významne prispeli Róbert Čunderlík, Zuzana Minarechová a Karol Mikula z Katedry matematiky a deskriptívnej geometrie Stavebnej fakulty STU v Bratislave numerickým modelovaním a výpočtami globálneho tiažového poľa Zeme

(http://iag.dgfi.tum.de/fileadmin/IAG-docs/Travaux2015/07_IAG_Travaux_GGOS_2015_150513.pdf , strany 29-32).

Problém s darčekom? 10 perfektných tipov na Vianočné darčeky!

Prinášame vám niekoľko super tipov na darčeky pre celú rodinu, ktoré potešia nie len pod Vianočným stromčekom ale aj po sviatkoch.

Slovensko bude vo svete reprezentovať projekt Zachráň včely

Slovensko patrí k špičke v oblasti technológií a projekt Zachráň včely je toho dôkazom.

Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou

Predvianočný zhon je v plnom prúde a pri nákupoch zabúdame na starých rodičov.

Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska

Zážitkami nabitý poznávací zájazd vám predstaví všehochuť Thajského kráľovstva.