Streda, 23. október, 2019 | Meniny má Alojzia

Vedci z STU prispeli k zavedeniu novej svetovej konštanty W0

Ing. Róbert Čunderlík, PhD., Ing. Zuzana Minarechová, PhD. a prof. RNDr. Karol Mikula, DrSc., geodeti a matematici zo SvF STU, podstatnou mierou prispeli k zavedeniu novej celosvetovej hodnoty.

Ing. Róbert Čunderlík, PhD., Ing. Zuzana Minarechová, PhD. a prof. RNDr. Karol Mikula, DrSc.,geodeti a matematici zo Stavebnej fakulty STU, svojím vedeckým výskumom podstatnou mierou prispeli k zavedeniu novej celosvetovej hodnoty  tiažového potenciálu Zeme na strednej hladine morí, konštanty W0 = 62 636 853,4 m 2s -2 . Ekvipotenciálna plocha s hodnotou W0 určuje tzv. fyzikálny tvar Zeme, geoid , ktorý definoval už Gauss a snahou geodetov bolo vždy získať jeho priebeh čo najpresnejšie, tak aby bolo možné definovať a realizovať celosvetový výškový systém.

Hodnota W0 bola oficiálne prijatá na 26. Valnom zhromaždení Svetovej únie geodetov a geofyzikov (IUGG General Assembly), ktoré sa konalo v Prahe na prelome júna a júla 2015, rezolúciou č.1 Medzinárodnej geodetickej asociácie – IAG (http://iag.dgfi.tum.de/fileadmin/IAG-docs/IAG_Resolutions_2015.pdf), ako referenčná hodnota pre nový medzinárodný výškový referenčný systém (International Height Reference System IHRS) a to na základe Správy medziodborovej komisie Medzinárodnej geodetickej asociácie pre štandardizáciu výškových systémov (JWG 0.0.1 for Vertical Datum Standardization), ktorá pracovala pod vedením Dr.-Ing. Laury Sánchez z Technickej univerzity v Mníchove, a k výsledkom ktorej významne prispeli Róbert Čunderlík, Zuzana Minarechová a Karol Mikula z Katedry matematiky a deskriptívnej geometrie Stavebnej fakulty STU v Bratislave numerickým modelovaním a výpočtami globálneho tiažového poľa Zeme

(http://iag.dgfi.tum.de/fileadmin/IAG-docs/Travaux2015/07_IAG_Travaux_GGOS_2015_150513.pdf , strany 29-32).

Grafickí dizajnéri ukázali, ako možno zmeniť charakter miesta

Spravili nový „mejkap“ jednej prevádzky, ale Centrum stále nefunguje ako celok.

Zabudni na prvoplánové kostýmy. Tu sa budeš skutočne báť

Nebavia ťa halloweenske párty? Kašli na ne. Neďaleko Bratislavy otvárajú Strašidelný dom pre silné žalúdky.

Komerčné priestory v Jarabinkách: Istí zákazníci = isté tržby

Podnikateľom v obchode a službách sa črtá zaujímavá príležitosť. V predaji sú nové komerčné priestory v Jarabinkách.