Privatbanka oslavuje 10 rokov na slovenskom finančnom trhu

Privatbanka, a. s., pôsobí na slovenskom finančnom trhu od 1. novembra 2005.

Privatbanka, a. s., pôsobí na slovenskom finančnom trhu od 1. novembra 2005, keď vznikla premenovaním pôvodnej Banky Slovakia, a. s. Banka vtedy zmenila svoju stratégiu a začala sa dominantne orientovať na oblasť privátneho bankovníctva.

Individuálny prístup, produktová nezávislosť, diskrétnosť a flexibilita
Tieto štyri piliere sú už 10 rokov neoddeliteľnou súčasťou práce tímu privátnych bankárov i celého tímu pracovníkov Privatbanky, a. s. Klientom privátneho bankovníctva poskytujeme systematickú a komplexnú správu finančných prostriedkov s cieľom dlhodobo a efektívne ich zhodnocovať.  „Keď si banka pred desiatimi rokmi vytýčila za oblasť svojho pôsobenia privátne bankovníctvo, začala budovať nový tím privátnych bankárov a novú infraštruktúru banky v podstate od nuly. Dnes máme predajnú sieť so silou cca 60 erudovaných zamestnancov a prostredníctvom nej banka spravuje majetok klientov v objeme vyše 700 miliónov eur. Táto suma je už výrazne vyššia než bilančná suma banky,“ hovorí predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Privatbanky, a. s., Ing. Mgr. Ľuboš Ševčík, CSc.

Významný medzník vstup skupiny Penta
V roku 2007, keď sa pôvodný akcionár Meinl Bank AG rozhodol banku predať, využila túto investičnú príležitosť skupina Penta a stala sa 100% akcionárom Privatbanky, a. s. To vytvorilo priestor na spoluprácu nového akcionára s bankou a využitie z toho plynúcich synergií. „Už v roku 2007 sme realizovali prvé emisie korporátnych dlhopisov pre projekty Digital Park a Žabka. Klientom sme priniesli produkt, ktorý v tom čase na slovenskom finančnom trhu absentoval, a tomu zodpovedal aj ich obrovský záujem o nový typ investícií. Dnes už máme na svojom konte 95 emisií korporátnych dlhopisov v celkovej hodnote takmer 1 miliardy eur, z čoho už približne jedna polovica bola riadne a včas splatená. Naša stratégia, silne orientovaná na klienta, sa postupne prejavila v dynamickom raste počtu klientov a naše meno sa stalo, dovolím si tvrdiť, synonymom privátneho bankovníctva na Slovensku a inovátorstva v tomto segmente bankového trhu,“ uvádza Ľuboš Ševčík.

Regionálna sieť pracovísk
V roku 2009 Privatbanka, a. s., začala pôsobiť na českom trhu prostredníctvom svojej pražskej reprezentácie. V tom istom roku banka prijala aj ďalšie významné rozhodnutie – vybudovať sieť regionálnych pracovísk. Pôvodným zámerom bolo vytvoriť takto bázu na získavanie diverzifikovaných dlhodobých zdrojov od retailových klientov, ktoré banka potrebuje na zdrojové zabezpečenie rastúceho objemu poskytovaných úverov. V ďalších rokoch bola úloha regionálnych pracovísk rozšírená o predaj investičných produktov, najmä už spomínaných korporátnych dlhopisov.

Hospodárske výsledky
Privatbanka, a. s., je zdravá a konzervatívna banka. Počas uplynulých 10 rokov dynamicky rástla a aktuálne má bilančnú sumu vo výške bezmála 600 mil. eur. „Sedem rokov po sebe sme zaznamenali medziročný nárast zisku, pričom ukazovateľ ROE (návratnosť kapitálu) bol v každom z týchto siedmich rokov vždy nad úrovňou 10 %. A to je veru ojedinelý jav v slovenskom bankovom sektore, najmä medzi menšími bankami, kam sa radíme. Verím, že ani tento rok nebudú naše koncoročné výsledky iné a že budeme ďalej tvoriť ekonomickú históriu Privatbanky, a. s., na ktorú môžeme byť len a len hrdí,“ uzatvára Ľuboš Ševčík.

Kľúčové ukazovatele (v mil. eur) 31. 12. 2005 31. 12. 2014  30. 9. 2015
Bilančná suma  181,4 645,4 591,7
Čistý zisk  1,4 4,8 3,7
ROE  7,0 % 10,2 % 9,6 %

Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať

Strávte hlavné sviatky roka netradične - namiesto zimy si oddýchnite v exotike.

Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC

V dňoch 11. a ž 14. septembra sa na Stavebnej fakulte STU v Bratislave uskutočnila piata medzinárodná konferencia CSASC 2018

Cestárske kariérne dni 2018 na SvF

Takmer 30 stredoškolákov sa zúčastnilo Cestárskych kariérnych dní na pôde Stavebnej fakulty STU v Bratislave.

Najužitočnejšia appka

Uľahčí život všetkým rodičom i zábudlivcom