Pondelok, 17. február, 2020 | Meniny má Miloslava

Som ženou v IT

„Vďaka IT môžem byť kreatívna a hlavne, nie som viazaná na jediný priemysel. Ba čo viac, som naozaj šťastné dievča na Manhattane.“

Martina Šturdíková je viceprezidentkou vo svetovej banke JP Morgan Chase. Hoci má fantastickú kariéru v New Yorku, s mimoriadnym nasadením podporuje IT zmeny na Slovensku. „Mojou vášňou je inšpirovať ženy v ich profesijnom IT raste. Nejde len o kariéru a peniaze. Je za tým najmä pocit užitočnosti a osobného šťastia. A je dávno dokázané, že mužsko-ženská dynamika prináša do života firmy zdravú krv, progres a utešené výsledky“, hovorí Martina . Biznis v IT brandži je jedna vec, ľudský faktor zase druhá. Hoci IT sféra ženy zamestnáva, väčšinou je to na marketingu a v administratíve. Toto nie je ľahostajné Martine: „Ľudia mi neverili, že som softvérovou inžinierkou. Dokonca raz o mne pochybovali na Imigračnom úrade v Štátoch. Nestretávajú tu často ženy ako ja. Zato v USA podporujú iniciatívy, ktoré vedú ženy k IT už od mlada, napríklad National Center For Women in Technology, Anita Borg Institute, Grace Hopper Celebration a iné.“ Na Slovensku sa Maťa angažuje tiež, v rámci Aj Ty v IT podnikla nezabudnuteľnú východniarsku „tour“. V regiónoch Slovenska sa stretla priamo s dievčatami, ktoré chcú o informatike vedieť viac, a to od jednej z najpovolanejších (http://www.ajtyvit.sk/article/cesta-na-vychod-a-zase-spat-715 /).

Cieľom Aj Ty v IT je zvýšiť počet žien v IT oblasti. Pracujeme s dievčatami na stredných školách a cez workshopy, stretnutia, diskusie ich motivujeme k výberu IT smeru štúdia. Po troch rokoch aktivít sa Aj Ty v IT podarilo zvýšiť počet študentiek na IT fakultách v Bratislave a Žiline z 3 na 10 %. Informujeme, kontaktujeme a vzdelávame všetkých, ktorí chcú na sebe pracovať. Sme v kontakte so spoločnosťami, ktoré podporujú ženy, pracujúce na IT pozíciách. A spolupracujeme so ženami ako Martina Šturdíková, ktoré podporujú Aj Ty v IT.

www.ajtyvit.sk

Pomáhame meniť Slovensko

Článok vyšiel s podporou projektu PopVaT, ktorý má za cieľ popularizovať vedu a techniku na Slovensku.

Načítavám video...

martina učila programovanie počas podujatia girls who code club. do triedy si pozvali aj robota naona slovensku sa maťa angažuje v rámci aj ty v itna slovensku sa maťa angažuje v rámci aj ty v itcieľom aj ty v it je zvýšiť počet žien v it oblastilogoliauta-r761_res.jpg

Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál

Tesco počas minulého roka darovalo ľuďom v núdzi po celom Slovensku rekordné množstvo potravín.

Liptov in wintertime

Liptov is an ideal place to relax, get to know Slovak folklore and nature, swim in all weather conditions, but also to try sports.

Gambrinus skončil s výrobou piva v plastových fľašiach

Vyzýva ľudí na celom Slovensku: Pridajte sa k nám a zapojte sa do Veľkého jarného upratovania.