Som ženou v IT

„Vďaka IT môžem byť kreatívna a hlavne, nie som viazaná na jediný priemysel. Ba čo viac, som naozaj šťastné dievča na Manhattane.“

Martina Šturdíková je viceprezidentkou vo svetovej banke JP Morgan Chase. Hoci má fantastickú kariéru v New Yorku, s mimoriadnym nasadením podporuje IT zmeny na Slovensku. „Mojou vášňou je inšpirovať ženy v ich profesijnom IT raste. Nejde len o kariéru a peniaze. Je za tým najmä pocit užitočnosti a osobného šťastia. A je dávno dokázané, že mužsko-ženská dynamika prináša do života firmy zdravú krv, progres a utešené výsledky“, hovorí Martina . Biznis v IT brandži je jedna vec, ľudský faktor zase druhá. Hoci IT sféra ženy zamestnáva, väčšinou je to na marketingu a v administratíve. Toto nie je ľahostajné Martine: „Ľudia mi neverili, že som softvérovou inžinierkou. Dokonca raz o mne pochybovali na Imigračnom úrade v Štátoch. Nestretávajú tu často ženy ako ja. Zato v USA podporujú iniciatívy, ktoré vedú ženy k IT už od mlada, napríklad National Center For Women in Technology, Anita Borg Institute, Grace Hopper Celebration a iné.“ Na Slovensku sa Maťa angažuje tiež, v rámci Aj Ty v IT podnikla nezabudnuteľnú východniarsku „tour“. V regiónoch Slovenska sa stretla priamo s dievčatami, ktoré chcú o informatike vedieť viac, a to od jednej z najpovolanejších (http://www.ajtyvit.sk/article/cesta-na-vychod-a-zase-spat-715 /).

Cieľom Aj Ty v IT je zvýšiť počet žien v IT oblasti. Pracujeme s dievčatami na stredných školách a cez workshopy, stretnutia, diskusie ich motivujeme k výberu IT smeru štúdia. Po troch rokoch aktivít sa Aj Ty v IT podarilo zvýšiť počet študentiek na IT fakultách v Bratislave a Žiline z 3 na 10 %. Informujeme, kontaktujeme a vzdelávame všetkých, ktorí chcú na sebe pracovať. Sme v kontakte so spoločnosťami, ktoré podporujú ženy, pracujúce na IT pozíciách. A spolupracujeme so ženami ako Martina Šturdíková, ktoré podporujú Aj Ty v IT.

www.ajtyvit.sk

Pomáhame meniť Slovensko

Článok vyšiel s podporou projektu PopVaT, ktorý má za cieľ popularizovať vedu a techniku na Slovensku.

martina učila programovanie počas podujatia girls who code club. do triedy si pozvali aj robota naona slovensku sa maťa angažuje v rámci aj ty v itna slovensku sa maťa angažuje v rámci aj ty v itcieľom aj ty v it je zvýšiť počet žien v it oblastilogoliauta-r761_res.jpg

Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC

V dňoch 11. a ž 14. septembra sa na Stavebnej fakulte STU v Bratislave uskutočnila piata medzinárodná konferencia CSASC 2018

Cestárske kariérne dni 2018 na SvF

Takmer 30 stredoškolákov sa zúčastnilo Cestárskych kariérnych dní na pôde Stavebnej fakulty STU v Bratislave.

Najužitočnejšia appka

Uľahčí život všetkým rodičom i zábudlivcom

IKEA je postavená na tých správnych hodnotách

Richard Citnar je riaditeľom najväčšieho obchodného domu IKEA v strednej Európe.