O úveroch uvažujeme skôr, nevybavujeme ich tesne pred Vianocami

Najvyšší objem nových spotrebných úverov v poslednom kvartáli roka súvisí zrejme aj s nákupom zariadenia do domácností, ktoré si ľudia dávajú ako vianočný darček.

Bratislava, 1. december 2015 – Slováci si zvyčajne berú najväčší
objem spotrebných úverov práve v poslednom kvartáli roka. Potvrdzujú to údaje z Národnej banky Slovenska. Najsilnejším mesiacom v tomto období za posledných päť rokov z hľadiska poskytnutého objemu spotrebných úverov je podľa údajov Poštovej banky október. V tomto mesiaci si ľudia berú aj najvyššie objemy úverov.

Kým v októbri 2010 si klienti Poštovej banky zobrali priemerne úver vo výške 2 844 eur, v roku 2014 v tomto mesiaci to bolo 4 860 eur. „Zvýšený záujem Slovákov o spotrebné úvery v závere roka často súvisí s túžbou vylepšiť svoje bývanie pred blížiacimi sa vianočnými sviatkami. Najviac úverov si pritom ľudia berú v októbri,“ hovorí Juraj Dolný, riaditeľ odboru retailových produktov Poštovej banky.

V poslednom kvartáli roku 2014 banky poskytli obyvateľom nové spotrebné úvery vo výške 612 mil. eur. „Oproti prvému kvartálu, ktorý zvykne bývať tým najslabším čo do počtu nových spotrebných úverov, sa tak objem novoposkytnutých úverov zvýšil až o dve pätiny. Inak tomu pravdepodobne
nebude ani v tomto roku a počas posledného tohtoročného kvartálu bude
objem novoposkytnutých spotrebných úverov najvyšší
,“ predpokladá Jana
Glasová, analytička Poštovej banky.

Objem úverov v závere roka každoročne rastie. „Vlani v medziročnom porovnaní, teda v porovnaní so štvrtým kvartálom 2013, vzrástol o takmer tretinu,“ dodáva J. Glasová. Najväčšiu časť, až 470 mil. eur, z celkových novoposkytnutých spotrebných úverov v poslednom štvrťroku minulého roka predstavovali úvery so splatnosťou dlhšou ako 5 rokov. Z toho vyplýva, že ľudia ich často používajú na rekonštrukcie, kúpu zariadenia, auta, teda celkovo na väčšie investície. Z celkového stavu novoposkytnutých úverov predstavovali spotrebné úvery vo štvrtom štvrťroku 2014 viac než štvrtinu, 27 %.

Spotrebný úver Dobrá pôžička od Poštovej banky

Poštová banka ponúka klientom spotrebný úver Dobrá pôžička. Do 23. decembra 2015 môžu klienti získať 3 000 € aj za 50 € mesačne, 2 000 € aj za 40 € mesačne, či 1 000 € aj za 20 € mesačne. Navyše, kto si do Vianoc vezme Dobrú pôžičku alebo Lepšiu splátku v Poštovej banke, bude zaradený do žrebovania o zlatú mincu v hodnote 300 €. Každý týždeň sa vyžrebuje sedem výhercov. Samozrejme, záujemcovia môžu zažiadať o ľubovoľnú výšku pôžičky od 300 € až do 30 000 €, podľa svojich potrieb. Úrokové sadzby sa pri Dobrej pôžičke pohybujú už od 7,9 % p. a. a klient ju môže naďalej získať bez poplatku za spracovanie úveru.

O Dobrú pôžičku je možné požiadať na ktoromkoľvek z viac ako 1 500 obchodných miest Poštovej banky. Pre väčšinu klientov Poštovej banky stačí na jej vybavenie občiansky preukaz. Bližšie informácie o produkte nájdete na www.postovabanka.sk.

Príklad výpočtu RPMN: Pri Dobrej pôžičke vo výške 3 000 €, s úrokovou sadzbou 14,20 % p. a., s počtom mesačných splátok 107 vo výške 50 € a s poslednou 108. splátkou vo výške 15,98 €, bez poplatku za poskytnutie úveru je RPMN vo výške 15,20 % a celková suma, ktorú musí spotrebiteľ zaplatiť, je 5 365,98 €. Na schválenie a poskytnutie pôžičky nie je právny nárok.

Sedem zlatých pravidiel úverovania

1. Vec, na ktorú si beriete úver, by mala mať dlhšiu životnosť ako je splatnosť úveru

2. Nesiahajte hneď po prvej ponuke

3. Zmluvu si pred jej podpisom poriadne preštudujte

4. V prípade akéhokoľvek problému komunikujte s bankou

5. Viacero úverov si skonsolidujte do jedného

6. Popri splácaní úveru si vytvárajte rezervu

7. Poistite si schopnosť splácať úver

Dôvody, pre ktoré siahame po spotrebných úveroch:

Po spotrebných úveroch zase siahame kvôli drobnejším úpravám bytov či domov alebo kvôli nákupu zariadenia a spotrebičov. Prostredníctvom úveru si ale Slováci nefinancujú len svoje bývanie, ale napríklad aj nové auto. Po novom úvere často siahame aj preto, aby sme ním výhodne refinancovali už existujúci dlh alebo aby sme si prostredníctvom neho spojili viac úverov do jedného prehľadnejšieho
a s lepšou splátkou.

Poznámka: Celkový počet novoposkytnutých úverov zahŕňa klasické spotrebné
úvery, aj úvery určené na refinancovanie a konsolidáciu.

Prihláste sa a vložte PR článok

Eilat: Slnko, teplo a zábava

Izraelské letovisko pri Červenom mori láka Slovákov za teplom počas celého roka.

Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%

2M Interier začínala ako malá rodinná firma s výrobou kancelárskeho nábytku.

Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave

Exkurzia sa konala v rámci predmetu Progresívne stavebné materiály a konštrukcie.

Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur

Najväčší predajca ojazdených automobilov pripravil od piatku do nedele tohtoročné najvýraznejšie zníženie cien áut