Povodne bičujú Slovensko každý rok, hasičom pomôžu prívesy

Obce po celej krajine dostávajú špeciálne protipovodňové vozíky.

Obce po celej krajine dostávajú špeciálne protipovodňové vozíky. Malatíny ležia v západnej časti Liptova. Ročný rozpočet obce je 60-tisíc eur. Vykryť základné potreby obyvateľov nie je jednoduché, nákup novej techniky pre miestnych hasičov je takmer nemožný.

„Máme 200 obyvateľov, z toho osem činných dobrovoľníkov - hasičov, ktorí robia, čo sa dá, keď sa u nás zdvihne voda,“ konštatoval starosta obce Peter Pethő. „Pred piatimi rokmi sa nám vylial potok. Museli sme ratovať dvory, ulice. Protipovodňový vozík je pre obec veľký dar. Celkovo tri čerpadlá, ktoré sú nezávislé od elektrickej energie a sú hlavnou súčasťou protipovodňovej súpravy, vo výbave je aj elektrocentrála, tak to je paráda,“ úprimne sa z daru tešil starosta Malatín Peter Pethő.

Minister vnútra Robert Kaliňák odovzdal v týchto dňoch v Dolnom Kubíne kľúče od protipovodňových vozíkov ďalším obciam, tentokrát z regiónov Orava a Liptov. Po mestách a obciach na východe, západe, juhu i strede Slovenska už ide o desiatky samospráv, kam súpravy dorazili vďaka projektu Aktívne protipovodňové opatrenia.

Pomoc v náročných podmienkach

Pre novú techniku si do Dolného Kubína prišli aj zástupcovia Trstenej. Veliteľ hasičov Maroš Medveďský priznal, že povodne ich zamestnávajú v meste pomerne často. Po intenzívnych dažďoch sa im dvíhajú hladiny potokov, ktoré zaplavili už i požiarnu zbrojnicu. Voda im v minulosti zničila časť techniky.

„Niečo dokúpilo už mesto z vlastného rozpočtu, nový protipovodňový príves nám ale padne ako uliaty,“ povedal Maroš Medveďský a dodal, že najviac im pomôže plávajúce a kalové čerpadlo.

Vrátna je varovaním i príkladom

Minister vnútra Robert Kaliňák spomínal v Dolnom Kubíne na hrozivé udalosti z Vrátnej doliny spred viac ako roka. Práve dobrovoľní hasiči tam podľa neho zohrali dôležitú úlohu pri zachraňovaní majetku a životov ľudí. Búrková smršť vtedy brala so sebou všetko, zničila obrovský majetok a Vrátnu dolinu vyradila na ďalšie mesiace z prevádzky. V chate pod lanovkou uviazlo takmer 70 turistov, ktorých úspešne evakuovali. Ratovať museli takisto ľudí z lanovky pod Chlebom. V akcii vtedy dobre obstáli záchranné jednotky, medzi nimi i dobrovoľní hasiči.

Na odovzdávaní v Dolnom Kubíne si vylepšila technický stav aj obec Habovka. Starosta Alojz Lajčin obsah protipovodňového vozíka pochválil. „V našej oblasti sú potoky Studená a Blatná. Často sa vylievajú po hustých dažďoch. Voda nám poškodila i hrádzu, nebola to sranda, mali sme nemalé finančné straty. Keby sme mali v tom čase príves, dosť by nám pomohol,“ dodal starosta.

Do you need to unwind after a stressful week at work?

At Wellness Hotel Panorama **** all of your wellness needs will be meet and your expectations will be surpassed.

Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou

Spoznajte kráľovské mestá a neobjavený vidiek Maroka s pôsobivou atmosférou.

MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu

Spoločnosti MiddleCap Equity Partners, a.s. a Mayfair Assets Ltd. oficiálne zmluvne uzatvorili 10 mesiacov trvajúci proces fúzie.

Súboj olympionikov na Malom Dunaji

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš a úspešní zjazdoví lyžiari Adam Žampa a Andreas Žampa si zmerali svoje sily na malom Dunaji.