Získajte dotáciu a ušetrite na energiách stovky eur ročne

Záujem o riešenia pre úsporu energií rastie

Na Slovensku sa o niekoľko týždňov spúšťa dotačný program, ktorého cieľom je podporiť u nás riešenia pre úsporu energií využívajúce obnoviteľné zdroje energie (OZE). Fotovoltické panely, solárne kolektory či tepelné čerpadlá sa tak vďaka dotácii stanú pre mnohé domácnosti dostupnejšie.

Záujem o riešenia pre úsporu energií rastie

Z nedávneho prieskumu ZSE vyplynulo, že záujem slovenských domácností o podporu zariadení využívajúcich OZE neustále narastá. „Naša spoločnosť eviduje cez 9000 záujemcov zo všetkých regiónov Slovenska. Pridanou hodnotou z našej strany je, že všetko ohľadom dotácie vybavíme za zákazníka, zrealizujeme predaj a montáž vybraného zariadenia vrátane záručného a pozáručného servisu,“ hovorí Marek Tomeš, odborník na obnoviteľné zdroje energie zo ZSE. „Všetko, čo má záujemca urobiť, je nechať nám kontakt na  www.zse.sk/dotacia,“ dopĺňa odborník zo ZSE.

Ako si vybrať vhodné riešenie

Ak majú fotovoltické panely či solárne kolektory spoľahlivo fungovať a šetriť náklady na energie, je potrebné vybrať si riešenie, ktoré je vhodné pre konkrétny typ domácnosti. „Vzhľadom na to, že máme viac ako 90-ročné skúsenosti v oblasti energií, vieme zákazníkovi poradiť pri výbere riešenia, ktoré optimálne pokryje jeho energetické potreby. Napríklad správnym pravidlom pre dimenzovanie kolektorov je, že by mali v lete zabezpečiť 100 % energie na ohrev vody. Malé, resp. žiadne letné prebytky znamenajú dobré využitie kolektorov. Objem solárneho bojlera by mal zodpovedať dennej spotrebe TÚV x 2 x počet osôb, pričom denná spotreba TÚV na 1 osobu je približne 40 litrov. Pri 4- člennej rodine to teda znamená 40 l x 2 x 4 osoby = cca 300 l objem solárneho bojlera,“ hovorí Marek Tomeš, odborník zo ZSE.

Riešenia na strechu aj mimo strechy

Pokiaľ máte dom s menšou strechou a potrebujete riešenie na ohrev vody, vhodnou voľbou sú pre vás solárne kolektory. „Čo sa týka počtu kolektorov, optimálny je 1 kolektor na 100 l objemu solárneho bojlera. Čiže pre 4-člennú rodinu predstavujú optimálne riešenie 3 kolektory a 300 l objem solárneho bojlera,“ dodáva Marek Tomeš. Pokiaľ máte záujem vyrábať si doma elektrinu na dennú spotrebu, riešením pre vás sú fotovoltické panely. Podľa Mareka Tomeša zo ZSE tu však treba počítať s väčšou plochou na streche, ktorú si fotovoltické panely vyžadujú. V budúcnosti však môžete počítať s možnosťou ich integrácie  do riešení  inteligentných domov, tzv. smarthome riešení, ktoré efektívne využívajú energie v domácnosti, pomáhajú šetriť náklady a zároveň poskytujú vyšší komfort obyvateľom domu. „Pre málopočetné rodiny alebo pre domy v menej vyhovujúcich podmienkach pre solárne riešenia, napríklad ak je strecha orientovaná na sever alebo zatienená inou budovou, odporúčame inštaláciu tepelného čerpadla. Jeho veľkou výhodou je, že v zime vykuruje a v lete chladí, a navyše nezaberá veľa miesta,“ hovorí odborník na obnoviteľné zdroje zo ZSE.

Platba jednorazovo alebo na splátky

V ZSE sa v závislosti od jednotlivých riešení a po zohľadnení dotácie pohybuje jednorazová platba zákazníka od 1390 do 2790 €. „Pokiaľ sa zákazník rozhodne rozložiť si investíciu, ponúkame mu možnosť financovania vybraného riešenia na splátky už od 34 € mesačne,“ dodáva odborník zo ZSE.

Viac o nových riešeniach pre úsporu energií od ZSE sa dozviete na www.zse.sk/dotacia.

Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou

Spoznajte kráľovské mestá a neobjavený vidiek Maroka s pôsobivou atmosférou.

MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu

Spoločnosti MiddleCap Equity Partners, a.s. a Mayfair Assets Ltd. oficiálne zmluvne uzatvorili 10 mesiacov trvajúci proces fúzie.

Súboj olympionikov na Malom Dunaji

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš a úspešní zjazdoví lyžiari Adam Žampa a Andreas Žampa si zmerali svoje sily na malom Dunaji.

5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

Pripravujete rekonštrukciu bytu? Využite ľahké priečky, ušetríte čas a vyhnete sa prachu i hluku. Poradíme vám, podľa čoho vyberať.