Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Vedcom z STU sa podarilo vyvinúť náhradu kože

Tím profesora Dušana Bakoša z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU vytvoril v roku 2013 náhrady kože.

Tím profesora Dušana Bakoša z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU vytvoril v roku 2013 náhrady kože, ktoré už prešli klinickými štúdiami na Klinike popálenín a rekonštrukčnej chirurgie Univerzitnej nemocnice Bratislava v Ružinove.

Náhrady kože sú založené na biomateriáloch, ktorých základným prvkom je kyselina hyaluronová a kolagén. Tieto látky sa nachádzajú v našom tele. Profesor Bakoš uvádza: „Používame syntetickú trojrozmernú matricu z prírodných polymérov – kolagén, hyaluronan či elastín a vytvárame „lešenie“, na ktorom sa kultivujú vlastné bunky pacienta. Ide vlastne o náhradu dermy, na ktorej sa pri hojení vytvorí nová vrchná vrstva kože – epiderma.“ Kyselina hyauloronová je súčasťou našich medzibunkových priestorov, kĺbov a má liečivé účinky. V prípade kolagénu vedci upravujú jeho koncové väzby tak, aby sa zabránilo imunitnej reakcii organizmu. Výskum čaká na ďalšie využitie v praxi. Podľa vedcov by sa týmto spôsobom dali vytvoriť biosyntetické náhrady kože, kostí, tkanív alebo chrupaviek. Tím profesora Bakoša vyvinul aj kostné náhrady, ktoré sa uplatňujú najmä v zubnej chirurgii.

Načítavam video...

náhrady kože profesora bakoša sú založené na biomateriáloch, podstatou je kolagén a kyselina hyalurónová  foto: kamila kaustová

logolista-r266_res.jpg

Článok vyšiel s podporou národného projektu PopVaT – Popularizácia vedy a techniky na Slovensku, ktorého cieľom je dosiahnuť zlepšenie vnímania a postavenia vedy v spoločnosti prostredníctvom popularizácie vedy a techniky.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia

Digitisation is bringing new opportunities to Slovakia, but is the country ready for these changes?

ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi

Rodinná firma ZAMIO v súčasnosti patrí na Slovensku k najväčším pestovateľom kráľovnej antioxidantov - arónie čiernoplodej.

Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť

Priemerný dôchodok na Slovensku je 486,29 €, pričom ženy ho majú v priemere o 100 € nižší ako muži.