Utorok, 7. apríl, 2020 | Meniny má Zoltán

Vedcom z STU sa podarilo vyvinúť náhradu kože

Tím profesora Dušana Bakoša z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU vytvoril v roku 2013 náhrady kože.

Tím profesora Dušana Bakoša z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU vytvoril v roku 2013 náhrady kože, ktoré už prešli klinickými štúdiami na Klinike popálenín a rekonštrukčnej chirurgie Univerzitnej nemocnice Bratislava v Ružinove.

Náhrady kože sú založené na biomateriáloch, ktorých základným prvkom je kyselina hyaluronová a kolagén. Tieto látky sa nachádzajú v našom tele. Profesor Bakoš uvádza: „Používame syntetickú trojrozmernú matricu z prírodných polymérov – kolagén, hyaluronan či elastín a vytvárame „lešenie“, na ktorom sa kultivujú vlastné bunky pacienta. Ide vlastne o náhradu dermy, na ktorej sa pri hojení vytvorí nová vrchná vrstva kože – epiderma.“ Kyselina hyauloronová je súčasťou našich medzibunkových priestorov, kĺbov a má liečivé účinky. V prípade kolagénu vedci upravujú jeho koncové väzby tak, aby sa zabránilo imunitnej reakcii organizmu. Výskum čaká na ďalšie využitie v praxi. Podľa vedcov by sa týmto spôsobom dali vytvoriť biosyntetické náhrady kože, kostí, tkanív alebo chrupaviek. Tím profesora Bakoša vyvinul aj kostné náhrady, ktoré sa uplatňujú najmä v zubnej chirurgii.

Načítavám video...

náhrady kože profesora bakoša sú založené na biomateriáloch, podstatou je kolagén a kyselina hyalurónová  foto: kamila kaustová

logolista-r266_res.jpg

Článok vyšiel s podporou národného projektu PopVaT – Popularizácia vedy a techniky na Slovensku, ktorého cieľom je dosiahnuť zlepšenie vnímania a postavenia vedy v spoločnosti prostredníctvom popularizácie vedy a techniky.

Denník SME s rúškom na ochranu tváre len za 2,90 €

Rúško z textílie na opakované použitie nájdete v denníku SME v utorok 7. apríla.

Sú vaše deti teraz viac na nete?Zoberte ich na www.detinanete.sk

Je to tak, momentálne sa podstatná časť bežných aktivít detí presunula do online prostredia.

Pri kúpe klimatizácie sa oplatí poznať aj druhý názor

Ak ste si už nechali vypracovať jednu ponuku, využite možnosť získať aj druhý názor od odborníkov. Jednoducho, online a zadarmo.