Slováci triedia málo. Ak, tak hlavne sklo

Slováci v porovnaní s krajinami EÚ triedia málo odpadu. Ak sa zlepšia, majú šancu aj ušetriť. V minulom roku vyprodukoval jeden Slovák v priemere takmer 323 kilogramov odpadu.

Slováci v porovnaní s krajinami EÚ triedia málo odpadu. Ak sa zlepšia, majú šancu aj ušetriť. V minulom roku vyprodukoval jeden Slovák v priemere takmer 323 kilogramov odpadu, a to najviac na západe a najmenej na východe Slovenska. Priemerný Európan pritom vygeneruje až 481 kilogramov odpadu. „Čo je však alarmujúce, Slováci zo spomínaného objemu odpadu vytriedili len okolo 25 kilogramov, čo je asi osem percent a našu krajinu to radí na chvost Európskej únie,“ hodnotí stav triedeného zberu  generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva spoločnosti ENVI - PAK Hana Nováková.

Najviac odpadu produkujú Dáni (747 kg na obyvateľa), po nich nasledujú Luxemburčania (653 kg), Cyperčania (624 kg) a Nemci (617 kg). Priemerný Európan vygeneruje až 481 kg na obyvateľa.

Podľa nej ak už Slováci triedia, tak hlavne sklo, plasty a papier. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú spoločnosť ENVI – PAK každoročne zverejňuje. Najmenej triedia viacvrstvové kombinované obaly, teda obaly z mlieka, džúsov a pod. Slováci však musia pridať, podľa cieľov EÚ do roku 2020 u plastov až o 140 percent a pri papieri až o 236 percent.

Podľa nového zákona o odpadoch majú výrobcovia povinnosť postarať sa o svoj výrobok počas celého jeho životného cyklu. Čiže od jeho vývoja, dizajnu, výroby, predaja a tiež vtedy, keď z neho vznikne odpad, a to prostredníctvom tzv. organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV), ktorá zabezpečí jeho zhodnotenie. OZV tak musí znášať všetky náklady spojené s vytriedeným odpadom. „V praxi to znamená, že obec alebo mesto už od júla 2016 nebude platiť za triedený zber odpadov z papiera, plastov, skla a kovových obalov, ale iba za odpad netriedený. Náklady za vytriedený odpad v prípade, že mesto alebo obec uzavrie zmluvu s ENVI - PAK, uhradíme v plnej výške," konštatovala Hana Nováková. V budúcnosti by sa tak pre občanov mohli znížiť poplatky za odpad.

„Pri prechode na nový zákon je dôležité, aby všetky subjekty, teda samospráva, zberová spoločnosť, ako aj OZV spolu komunikovali a systém triedeného zberu nastavili pre občanov čo najefektívnejšie,“ vyjadrila sa k spolupráci Hana Nováková.

Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou

Predvianočný zhon je v plnom prúde a pri nákupoch zabúdame na starých rodičov.

Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska

Zážitkami nabitý poznávací zájazd vám predstaví všehochuť Thajského kráľovstva.

Moderný hotel, kde sa cítite ako doma

Obľúbený štvorhviezdičkový Hotel Impozant vo Valčianskej doline prešiel v tomto roku rozsiahlou rekonštrukciou.

Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave

Vedecká rada k 80. výročiu začatia výučby v stavebníctve a geodézii