Darujte svojim blízkym zdravie

Blížiace sa vianočné sviatky sú časom radosti a pokoja, ale aj príležitosťou potešiť svojich blízkych niečím výnimočným.

Blížiace sa vianočné sviatky sú časom radosti a pokoja, ale aj príležitosťou potešiť svojich blízkych niečím výnimočným. Ak premýšľate nad vhodným darčekom pre svojich rodičov či starých rodičov, darujte im to najcennejšie – zdravie, radí speváčka a televízna svokra Gizka Oňová.

Zdravie má svoju nevyčísliteľnú hodnotu, čo si uvedomujú najmä starší ľudia, ktorí sa s pribúdajúcim vekom prirodzene stretávajú s viacerými zdravotnými ťažkosťami. K zdraviu našich blízkych môžeme prispieť aj vhodným výberom vianočného darčeka, radí vždy usmiata a optimistická speváčka Gizka Oňová.

Gizka Oňová je babičkou piatich vnúčat a s láskou sa stará o svojho 92-ročného otca. Práve uňho sa v jeho vysokom veku objavila artróza kĺbov. Toto bolestivé ochorenie je podmienené opotrebovaním, ako aj nadmernou záťažou kĺbov. Pacientovi okrem nepríjemnej bolesti strpčuje život aj samotný pohyb, ktorý je chorobou obmedzený. Aj bežné činnosti mu tak trvajú dlhšie a časom je potrebná asistencia blízkych členov rodiny. „O liečbe som sa dozvedela od priateľky, ktorá absolvovala túto liečbu v Nemecku. Neskôr podstúpil zákrok aj môj bratranec v Nemocnici Malacky a keď som videla, ako mu liečba pomohla, neváhala som a rozhodla som sa, že na zákrok presvedčím aj svojho otca s rovnakým problémom,“ opisuje svoje skúsenosti Gizka.

Liečbu odporúča Gizka každému, kto týmto ochorením trpí. „Nielen starším ľuďom, ale aj deťom nemôžte dať väčší dar, ako sú skutočné hodnoty - láska, porozumenie a zdravie. Deťom správnou životosprávou, dobrými hygienickými návykmi a starším ľuďom pomôcť so zdravotnými ťažkosťami. Každý podľa svojich možností, či už kúpou potrebného zákroku alebo vitamínmi,“ povedala počas Týždňa zdravia v Nemocnici Malacky sympatická Gizka. „Napĺňa ma pohľad na šťastných a spokojných ľudí,“ dodáva.

Liečba kmeňovými bunkami sa za posledné roky stala prelomom vo viacerých oblastiach medicíny na celom svete. Na Slovensku majú pacienti možnosť využiť túto modernú metódu na liečbu artrózy bedrových či kolenných kĺbov a predísť tak invazívnejším zákrokom, ako je napríklad výmena kĺbu. Liečbu prináša americká spoločnosť Blue Horizon International a na Slovensku sa realizuje jedine v Nemocnici Malacky. „Pri zákroku sú pacientovi odobraté jeho vlastné kmeňové bunky z tuku a tie sa následne aplikujú do postihnutého miesta. Celý proces trvá len približne 4 hodiny a nevyžaduje si následnú hospitalizáciu pacienta. Liečba prináša pacientovi úľavu od bolesti už po niekoľkých týždňoch. Dĺžka rekonvalescencie závisí od rozsahu poškodenia chrupavky a je veľmi individuálna. Spravidla sa stav poškodenej chrupavky zlepší do niekoľkých mesiacov“, vysvetľuje liečbu MUDr. Milan Hric, chirurg z Nemocnice Malacky.

Gizka nezabúda ani na svoje zdravie: „kde končí naša vlastná starostlivosť o zdravie, tam sa začína starostlivosť lekárska. Ja obe kombinujem a popri zdravom spôsobe života chodím aj na preventívne lekárske prehliadky.“

Všetky informácie ohľadom liečby kĺbov kmeňovými bunkami pacienti nájdu na www.liecbaklbov.sk alebo na bezplatnom telefónnom čísle 0800 30 00 30. bremenami, u žien aj nosením vysokých podpätkov, ktoré deformujú kĺby

i chodidlá. Poškodené kĺby bolia a sťažujú pohyb. Vo vyššom štádiu ochorenia pacienti pociťujú bolestiaj v pokoji. Artrózou trpia približne 4 percentá 20-ročných a až 70 percent  ľudí nad 70 rokov bez ohľadu na pohlavie.

Polus Market – trh v srdci nákupného centra

Po čerstvú zeleninu, sladučký med, či lokálne pivo už nemusíte chodiť ďaleko. Stačí sa zastaviť v Polus Markete.

Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!

Prečo vás trápia čierne a biele bodky alebo vyrážky? Porozumejte spúšťacím faktorom a zlepšite stav svojej problematickej pleti.

Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE

Vedeli ste, že väčšina nákladov na energie obvykle pripadá na vykurovanie a ohrev vody?

Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze

Každý chce dobré a rýchle riešenia. Nečudo, veď súčasné technológie nás už dávno predbehli.