Piatok, 6. december, 2019 | Meniny má Mikuláš

Ako jednoducho prekonať schody na invalidnom vozíku?

Vynikajúcim pomocníkom pre vozičkárov, ktorí potrebujú prekonať výškové bariéry, je schodolez. Vďaka nemu jednoducho zdolajú schodisko, a tí fyzicky zdatnejší ho dokonca môžu ovládať aj sami.

Najväčším problémom pre ľudí na invalidnom vozíku je zdolávanie schodiska. Bez pomoci inej osoby je prekonanie schodiska nemožné. V dnešnej dobe existuje mnoho "pomocníkov" pre vozičkárov, vďaka ktorým sa ich presun z miesta  na miesto stáva oveľa jednoduchším. V tomto článku si povieme viac o schodolezoch.

Schodolez je prídavné zariadenie k invalidnému vozíku, pomocou rýchloupínacieho mechanizmu sa vozík s postihnutou osobou bezpečne upevní k schodolezu. Na obrázku vyššie je samoobslužný schodolez, ktorý je navrhnutý tak, aby ho vozičkár obsluhoval sám. Je dôležité, aby mal zachovanú hybnosť vrchnej časti tela a tiež silné ruky.
Častejšie využívaným typom je schodolez s obsluhou.

Čo je schodolez?

Zariadenie sa skladá z dvoch hlavných častí.

1. Operadlo s upínacím mechanizmom.
  2. Spodná, pohonná časť, ktorá obsahuje motor s prevodovkou. Gumové ozubené pásy zabezpečujú bezpečný pohyb po schodoch.

schodolez typ sa-2
Zdrojom energie sú dve nabíjateľné 6V batérie, s ktorými sa dá na jedno nabitie zdolať až 600 schodov. Na operadle sa nachádzajú tlačidlo ovládania smeru hore a dolu, tiež ukazovateľ stavu batérie a tiež tlačidlo núdzového zastavenia.

Schodolez sa dá jednoducho rozložiť, vložiť do kufra osobného auta a odviezť na miesto použitia. Všetky typy schodolezov sú bezpečne vyvážené s výbornou stabilitou na schodoch. Vyrobené sú z kvalitných materiálov s robustnou a pevnou konštrukciou, ktorá je precízne spracovaná, a zároveň sa veľmi ľahko obsluhujú.

Kde sa dá schodolez kúpiť?

Pozrite si ponuku schodolezov na prekonajmespolubariery.sk/schodolezy. Na Slovensku ich dodáva firma Ares už 20 rokov.

Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny

Kedy a komu sa oplatí rezervovať dovolenku s predstihom?

7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu

Patríte medzi majiteľov malých kuchýň? Tak určite viete, ako je niekedy ťažké navrhnúť jej priestor tak, aby sa do nej vše vošlo.

​​​​​​​Darujte pod stromček stolovú hru o Gorile

Ahoj vtáčik, si tu? Gorila ti radosť z Vianoc nepokazí. Priatelia sa dali dokopy a vyrobili vtipnú kvízovú hru o známych kauzách.