Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Ako jednoducho prekonať schody na invalidnom vozíku?

Vynikajúcim pomocníkom pre vozičkárov, ktorí potrebujú prekonať výškové bariéry, je schodolez. Vďaka nemu jednoducho zdolajú schodisko, a tí fyzicky zdatnejší ho dokonca môžu ovládať aj sami.

Najväčším problémom pre ľudí na invalidnom vozíku je zdolávanie schodiska. Bez pomoci inej osoby je prekonanie schodiska nemožné. V dnešnej dobe existuje mnoho "pomocníkov" pre vozičkárov, vďaka ktorým sa ich presun z miesta  na miesto stáva oveľa jednoduchším. V tomto článku si povieme viac o schodolezoch.

Schodolez je prídavné zariadenie k invalidnému vozíku, pomocou rýchloupínacieho mechanizmu sa vozík s postihnutou osobou bezpečne upevní k schodolezu. Na obrázku vyššie je samoobslužný schodolez, ktorý je navrhnutý tak, aby ho vozičkár obsluhoval sám. Je dôležité, aby mal zachovanú hybnosť vrchnej časti tela a tiež silné ruky.
Častejšie využívaným typom je schodolez s obsluhou.

Čo je schodolez?

Zariadenie sa skladá z dvoch hlavných častí.

1. Operadlo s upínacím mechanizmom.
  2. Spodná, pohonná časť, ktorá obsahuje motor s prevodovkou. Gumové ozubené pásy zabezpečujú bezpečný pohyb po schodoch.

schodolez typ sa-2
Zdrojom energie sú dve nabíjateľné 6V batérie, s ktorými sa dá na jedno nabitie zdolať až 600 schodov. Na operadle sa nachádzajú tlačidlo ovládania smeru hore a dolu, tiež ukazovateľ stavu batérie a tiež tlačidlo núdzového zastavenia.

Schodolez sa dá jednoducho rozložiť, vložiť do kufra osobného auta a odviezť na miesto použitia. Všetky typy schodolezov sú bezpečne vyvážené s výbornou stabilitou na schodoch. Vyrobené sú z kvalitných materiálov s robustnou a pevnou konštrukciou, ktorá je precízne spracovaná, a zároveň sa veľmi ľahko obsluhujú.

Kde sa dá schodolez kúpiť?

Pozrite si ponuku schodolezov na prekonajmespolubariery.sk/schodolezy. Na Slovensku ich dodáva firma Ares už 20 rokov.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné

Porsche ide vlastnou cestou. Dokazuje, že komfort a športová jazda sa nevylučujú, pričom nadšencov oslovuje aj ako plug-in hybrid.

Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?

Dovážame nielen citrusy, ale aj zemiaky.

UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení

Vlastníkom AXA na Slovensku sa stala UNIQA. Pre klientov sa nič nemení. Ich úspory v dôchodkových fondoch budú v bezpečí .