Čo môžu študenti a učitelia získať od Microsoftu zdarma?

Modernizovať školy, pomáhať učiteľom a pripravovať ich na budúcnosť, je jednou z hlavných priorít projektov Microsoftu.

Iniciatívy jednej z najvýznamnejších svetových firiem v oblasti softvéru a internetových technológií pomáhajú získať vzdelanie aj uplatniť sa na trhu práce aj na Slovensku.

Modernizovať školy, pomáhať učiteľom a pripravovať ich na budúcnosť, je jednou z hlavných priorít projektov Microsoftu. Hoci tento rok oslavuje na Slovensku 20 rokov Skvelých vecí, pre slovenské školy Microsoft pracuje už viac ako 20 rokov.

„Od roku 2003 sme do vzdelávania na Slovensku investovali viac ako milión eur. Napríklad len vďaka iniciatíve Partneri vo vzdelávaní sme pomohli vyškoliť 19 000 učiteľov a viac ako 60 000 študentov škôl bezplatne používa kancelársky balík Office 365,“ hovorí Marcela Havrilová, v Microsoft zodpovedná za oblasť školstva.

Načítavám video...

Notebooky do škôl

Microsoft od roku 2008 podporuje budovanie notebookových tried postavených na princípe výučby jeden žiak - jeden notebook. „V súčasnosti máme tri ukážkové triedy a pracujeme na ďalších. Do dvoch rokov ich chceme mať osem, v každom kraji jednu, ako centrum technológii pre školy,“ hovorí  Havrilová. Tabletové triedy sú postavené na technológii Windows. Iniciatíva Vzdelávame pre budúcnosť je jedným z najvýznamnejších projektov Microsoftu v tejto oblasti.

Skúška na vlastnej koži zvýši kredit

Microsoft stojí aj za programom Success Academy. Program využíva skúsenosti expertov z rôznych pozícií. Umožní absolventom vyskúšať, ako sa reálne pracuje na jednotlivých pracovných miestach. Iniciatívu pomohla rozbehnúť Nezisková organizácia Aptech Europe.

Účasť na programe Sucess Academy zvýši kredit absolventa a v konečnom dôsledku aj jeho možnosti uplatnenia sa na trhu práce.

Bezplatné programy pre študentov

Študentov slovenských vysokých škôl Microsoft podporuje aj ďalšími formami. Celosvetový program DreamSpark pre študentov, učiteľov a akademikov zabezpečuje bezplatný prístup k softvéru Microsoftu určeného na učenie, vzdelávanie a vývoj. V rámci neho si študenti môžu stiahnuť na nekomerčné účely niektoré aplikácie, ako napríklad Visual Studio a Windows, či získať prístup k cloudovému riešeniu Azure.

„K najmodernejšiemu softvéru sa študenti a učitelia  môžu dostať okamžite. Dostávajú tak nástroje, ktoré využívajú úspešné firmy po celom svete. S tým rozdielom, že za ne nemuseli zaplatiť ani cent,“ hovorí Markus Breyer, generálny manažér Microsoftu pre Slovensko.

Microsoft tiež ponúka partnerským univerzitám a ich študentom i učiteľom bezplatnú licenciu na Office 365. V rámci programu získajú kancelárske aplikácie Word, Excel či PowerPoint pre svoj počítač, tablet alebo mobil a tiež priestor s veľkosťou 1 TB v cloudovom úložisku OneDrive. „Cez DreamSpark poskytujeme slovenským študentom približne 45 000 softvérových licencií ročne,“ hovorí Breyer.

Dievčatá a IT

Úspešný projekt DigiGirlz je zase zameraný na podporu záujmu dievčat o IT. Doteraz sa doň zapojilo 350 študentiek 3. a 4. ročníka stredných škôl. Študentky môžu počas jedného dňa zažiť atmosféru IT spoločnosti, vypočuť si úspešné príbehy o naplnení kariérnych snov zamestnancov Microsoftu a získať cenné rady, ako si začať budovať kariéru.

DigiGirlz je súčasťou iniciatívy YouthSpark, ktorej úlohou je zvýšiť dostupnosť moderných technológií pre viac ako 300 miliónov mladých ľudí po celom svete vrátane Slovenska. Do programu patrí viacero aktivít. Okrem DigiGirlz je to napríklad Hour of Code, či YouthSpark Live.

Pomáhať tým, ktorí majú potenciál

„Do vzdelávania investujeme celosvetovo veľmi veľké prostriedky, či už finančné, ľudské alebo technologické. Spätná väzba od slovenských učiteľov, študentov ale aj rodičov je veľmi pozitívna. Okrem  produktov a služieb im totiž prinášame aj nové metodiky či tréningy pre učiteľov,“ hovorí Havrilová.

Spoločnosť Microsoft je jednou z najvýznamnejších svetových firiem v oblasti softvéru, služieb a internetových technológií pre osobné aj obchodné využitie. Jej poslaním je prostredníctvom technológií pomáhať ľuďom a organizáciám na celom svete využívať svoj potenciál naplno.

Načítavám video...

Moderný hotel, kde sa cítite ako doma

Obľúbený štvorhviezdičkový Hotel Impozant vo Valčianskej doline prešiel v tomto roku rozsiahlou rekonštrukciou.

Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave

Vedecká rada k 80. výročiu začatia výučby v stavebníctve a geodézii

Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu

Spoločnosť Penta Real Estate odovzdala Stavebnej fakulte STUv Bratislave 3D tlačiarne a zariadenia virtuálnej reality

Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?

Každé zastavenie výroby spôsobuje stratu. Ako predísť nečakaným výpadkom na výrobných linkách? Riešenie = prediktívna údržba.