Pondelok, 6. apríl, 2020 | Meniny má Irena

Študenti VŠVU tvoria budúcnosť

Lietajúce auto, digitálne tkanie či 3D skener. To nie je sci-fi, ale štúdium na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.

Lietajúce auto, digitálne tkanie či 3D skener. To nie je sci-fi, ale štúdium na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.

Vízie a technológie, ktoré pred rokmi vyznievali ako vzdialený zajtrajšok, sú dnes bežnou súčasťou vzdelávacieho procesu a výskumu na VŠVU v Bratislave. Študenti stále aj maľujú na plátno, tavia sklo, ručne šijú, reštaurujú sochy či vyvolávajú v tmavej komore, no zároveň dostávajú možnosť pracovať s najnovšími výdobytkami v oblasti moderných spôsobov tvorby.

Digitálne technológie sa v posledných rokoch stali legitímnym nástrojom v oblasti priemyselného, textilného či grafického dizajnu na VŠVU. Dôraz kladený na výskum v tejto oblasti zabezpečuje škole špecifické postavenie medzi ostatnými slovenskými vysokými školami s umeleckými odbormi. Študenti v ateliéroch pracujú napríklad na vývoji mestského automobilu na báze elektropohonu, používajú 3D frézu, robia pokusy s digitálnymi pletacími strojmi, sublimačnými tlačiarňami alebo sa venujú výskumu v oblasti digitálnej obnovy starších písiem.

1-1434372120-1-r856_res.jpg
  Vizualizácia mestského automobilu na báze elektropohonov – Katedra dizajnu

Nové technológie prinášajú priestor pre experiment, ktorý je pre pedagógov aj študentov dôležitý a ktorý prináša inovácie aj v následnom prepojení akademického prostredia s praxou. VŠVU sa svojimi výsledkami dokazuje, že výskum v oblasti umenia je zásadný a dokáže pozdvihnúť aj konkurencieschopnosť Slovenska v zahraničí.

Ak sa chcete aj vy stať súčasťou školy, ktorá rozširuje a skúma hranice umenia, neváhajte a podajte si prihlášku do 30. novembra 2015.

Informácie pre uchádzačov

Uchádzač vyplní a elektronicky odošle elektronickú prihlášku, ktorá je umiestnená na webovej stránke VŠVU najneskôr do 30.11.2015. Následne prihlášku vytlačí, podpíše a najneskôr 01.12.2015 ju poštou odošle spolu s povinnými prílohami (podrobné informácie na www.vsvu.sk).

V rámci bakalárskeho štúdia sa v akademickom roku 2016/2017 otvárajú tieto študijné programy:

V študijnom odbore Výtvarné umenie:

maľba a iné média / socha, objekt, inštalácia / grafika a iné média / fotografia

a nové médiá / intermédiá a multimédiá / úžitkové umenie

V študijnom odbore Dizajn:

dizajn / vizuálna komunikácia / textilná tvorba

V študijnom odbore Architektonická tvorba:

architektonická tvorba

V študijnom odbore Reštaurovanie:

reštaurátorská tvorba

Sú vaše deti teraz viac na nete?Zoberte ich na www.detinanete.sk

Je to tak, momentálne sa podstatná časť bežných aktivít detí presunula do online prostredia.

Pri kúpe klimatizácie sa oplatí poznať aj druhý názor

Ak ste si už nechali vypracovať jednu ponuku, využite možnosť získať aj druhý názor od odborníkov. Jednoducho, online a zadarmo.

V centre Košíc vyrastá eco-friendly biznis centrum

Splachuje sa podzemnou vodou, vzduch filtrujú a merajú jeho kvalitu.