Študenti VŠVU tvoria budúcnosť

Lietajúce auto, digitálne tkanie či 3D skener. To nie je sci-fi, ale štúdium na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.

Lietajúce auto, digitálne tkanie či 3D skener. To nie je sci-fi, ale štúdium na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.

Vízie a technológie, ktoré pred rokmi vyznievali ako vzdialený zajtrajšok, sú dnes bežnou súčasťou vzdelávacieho procesu a výskumu na VŠVU v Bratislave. Študenti stále aj maľujú na plátno, tavia sklo, ručne šijú, reštaurujú sochy či vyvolávajú v tmavej komore, no zároveň dostávajú možnosť pracovať s najnovšími výdobytkami v oblasti moderných spôsobov tvorby.

Digitálne technológie sa v posledných rokoch stali legitímnym nástrojom v oblasti priemyselného, textilného či grafického dizajnu na VŠVU. Dôraz kladený na výskum v tejto oblasti zabezpečuje škole špecifické postavenie medzi ostatnými slovenskými vysokými školami s umeleckými odbormi. Študenti v ateliéroch pracujú napríklad na vývoji mestského automobilu na báze elektropohonu, používajú 3D frézu, robia pokusy s digitálnymi pletacími strojmi, sublimačnými tlačiarňami alebo sa venujú výskumu v oblasti digitálnej obnovy starších písiem.

1-1434372120-1-r856_res.jpg
  Vizualizácia mestského automobilu na báze elektropohonov – Katedra dizajnu

Nové technológie prinášajú priestor pre experiment, ktorý je pre pedagógov aj študentov dôležitý a ktorý prináša inovácie aj v následnom prepojení akademického prostredia s praxou. VŠVU sa svojimi výsledkami dokazuje, že výskum v oblasti umenia je zásadný a dokáže pozdvihnúť aj konkurencieschopnosť Slovenska v zahraničí.

Ak sa chcete aj vy stať súčasťou školy, ktorá rozširuje a skúma hranice umenia, neváhajte a podajte si prihlášku do 30. novembra 2015.

Informácie pre uchádzačov

Uchádzač vyplní a elektronicky odošle elektronickú prihlášku, ktorá je umiestnená na webovej stránke VŠVU najneskôr do 30.11.2015. Následne prihlášku vytlačí, podpíše a najneskôr 01.12.2015 ju poštou odošle spolu s povinnými prílohami (podrobné informácie na www.vsvu.sk).

V rámci bakalárskeho štúdia sa v akademickom roku 2016/2017 otvárajú tieto študijné programy:

V študijnom odbore Výtvarné umenie:

maľba a iné média / socha, objekt, inštalácia / grafika a iné média / fotografia

a nové médiá / intermédiá a multimédiá / úžitkové umenie

V študijnom odbore Dizajn:

dizajn / vizuálna komunikácia / textilná tvorba

V študijnom odbore Architektonická tvorba:

architektonická tvorba

V študijnom odbore Reštaurovanie:

reštaurátorská tvorba

Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?

Každé zastavenie výroby spôsobuje stratu. Ako predísť nečakaným výpadkom na výrobných linkách? Riešenie = prediktívna údržba.

Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea

Košice sú o krok bližšie k vízii smart city vďaka aplikácii Sám v múzeu.

Slovensko spieva koledy

Týždenníky MY pripravujú druhé pokračovanie predvianočnej kampane v desiatkach mestách a obciach na Slovensku.

Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave

V týždni od 10. – 14. decembra 2018 sa v Aule EU v Bratislave koná Ronald Coase Institute Workshop o inštitucionálnej ekonómii.