Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Prečo je Fakulta architektúry STU magnetom vo vzdelávaní ?

Čo môže ponúknuť svojim budúcim študentom Fakulta architektúry STU v Bratislave?

Čo môže ponúknuť svojim budúcim študentom Fakulta architektúry STU v Bratislave?

Proces prijímania  na vysoké školy a univerzity sa v súčasnosti začína už v období, kedy  školy do svojich lavíc pozývajú budúcich študentov, prezentujú svoje odbory, programy, profil školy a obsah štúdia.  O obsahu štúdia  sa môžu uchádzači dozvedieť na webovej  stránke fakulty , preto by som rada zdôraznila ďalšie zaujímavé skutočnosti, o ktoré fakulta opiera svoju výnimočnosť v procese vzdelávania, a ktoré by mohli uchádzačov zaujímať.

Na úvod musím pripomenúť azda najdôležitejší fakt  celého zmyslu vzdelávania na fakulte a tým je, že  diplomy absolventov v študijnom odbore 5.1.1 architektúra a urbanizmus sú z hľadiska výkonu povolania uznané profesijnými komorami architektov štátov EU, čo hovorí o tom, že fakulta je rovnocenným partnerom pre európske školy a zároveň je to záväzok pri napĺňaní cieľa  zabezpečiť  prípravu  absolventov pre trh práce v praktickej i teoretickej rovine. Táto skutočnosť sa priamo odráža aj na možnosti študentov absolvovať aspoň jeden semester na partnerskej zahraničnej vysokej škole architektúry a možnosť vybrať si spomedzi pomerne veľkého počtu škôl v krajinách Európy, s ktorými máme partnerské zmluvy o výmene študentov v rámci programu Erazmus+. Fakulta má viac ako 70 spomínaných partnerských zmlúv.

9901-r265_res.jpg
 IT Hybrid - autor: Ing. arch. Matúš Kurek

Ďalšou skutočnosťou, ktorá sa stáva už tradíciou je , že špičkoví  praktizujúci architekti a dizajnéri pôsobia na fakulte ako hosťujúci profesori. Je to celosvetový trend v architektonickom a umeleckom vzdelávaní. Kvalitu školy však potvrdzujú najmä úspechy študentov. Tu sa fakulta môže hrdo pochváliť úspechmi študentov v rôznych domácich i medzinárodných architektonicko-urbanistických a dizajnérskych súťažiach (napr. súťaž  Xella, Isover, Národná cena za dizajn, Cena ABF Slovakia za najlepšiu bakalársku prácu, Cenu prof. Lacka  za najlepšiu diplomovú prácu a mnohé iné.

Mozaiku nekonvenčného vzdelávania dopĺňajú prednáškové cykly zahraničných hostí z renomovaných architektonických ateliérov, pri ktorých zohráva dominantnú úlohu architektúra, urbanizmus, dizajn a umenie. Za zmienku stoja mnohé, aj multikultúrne akcie v spolupráci s našimi študentmi. Sú to dnes už tradičné Noci architektúry a veľké množstvo kvalitných výstav prác z praxe a ateliérových prác študentov. Fakulta architektúry tak jednoznačne potvrdzuje svoje miesto v rámci škôl architektúry v Európe.

doc. Ing. arch. Ľubica  Vitková, PhD.,
dekanka Fakulty architektúry STU v Bratislave

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky

Stojí za ňou brandingová agentúra GALTON Brands

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon pre Slovensko a Českú republiku v segmente dioptrických skiel.

Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie

Nečakané rozšírenie koronavírusu postavilo populáciu a taktiež rôzne priemyselné odvetvia pred výzvy v mnohých oblastiach života.