Stavbári Katedry technológie stavieb SvF na stavbách

V treťom týždni zimného semestra sa študenti 2. ročníka inžinierskeho študijného programu Technológia stavieb už tradične zúčastnili na exkurzii.

V treťom týždni zimného semestra sa študenti 2. ročníka inžinierskeho študijného programu Technológia stavieb už tradične zúčastnili na exkurzii, každoročne pripravovanej kolektívom pedagógov Katedry technológie stavieb Stavebnej fakulty STU. Programbol zabezpečený na Slovensku, v Česku a v Rakúsku.

zámok hluboká

Témy boli bohaté na edukačné informácie, výborný doprovod, odborné podanie praktických skúseností ako aj poodhalenie skutočných zádrheľov pri stavebnej výrobe. Na stavbe Rezidencia Blumental z portfólia spoločnosti Corwin Capital sa študenti mali možnosť oboznámiť s realizáciou hrubej stavby, so spôsobom zabezpečenia stavebnej jamy, zariadením staveniska a celkovým postupom výstavby. Ďalšou zástavkou bol rakúsky Amstetten, cezúdolie Wachau s množstvom získaných technických informácií o tejto lokalite, ktorá je mimochodom zaradená do Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.V Amstettenesa nás zhostili zástupcovia spoločnosti DOKA, kde študentov vo firemnom showroome a vo výrobeoboznámili s vyrábaným sortimentom systémových debnení, ich vlastnosťami a aplikáciou na stavbách. Osobitne zaujali najmä prvky a systémy, ktoré sa na slovenskom trhu nevyskytujú.

výstavba filmových ateliérov českej televízie, brno

Na druhý deň nasledoval Český Krumlov sochranou autentických konštrukcií hradu a jedinečného, zachovaného barokového hradného divadla. V rovnakej téme záchrany a ochrany pamiatok pokračovalo odborné podujatie na Zámku Hluboká.  Ešte v ten deň nás prijala aj stavebná spoločnosť Hinton, s.r.o. na stavbe objektu Rezidence U Kapličky v zastavanom území centra Českých Budějovíc, s vysokými nárokmi na organizáciu výstavby v husto osídlenej oblasti, s problematickým prístupom a množstvom obmedzení.

nádvorie hradu český krumlov

A Praha? Tak Praha, tá stála „za to“, nakoniec ako vždy. Najprv rozsiahla novostavba Residence Garden Towers na Žižkove, perfektne pripravený výklad zástupcov firmy Metrostav, a.s., množstvo užitočných informácií pre spracovanie diplomovej práce, najmä v oblasti časového plánovania, súbehu rôznych stavebných činností, prúdovej výstavby, organizácie staveniska a pracoviska. Trochu kontroverzná, ale nemenej zaujímavá bola stavba Paláca Národní, priamo na Národní tříde, kde nás sprevádzali opäťprofesionálni ľudia so spoločnosti Hinton, s.r.o. Stavba bola význačná  svojou polohu vo frekventovanom centre, a tiež tým, že sme videli ako sa hovorí „dva v jednom“, rekonštrukciu staršej časti objektu, dostavbu jej priečneho krídla a modernú prístavbu v prieluke. Nezabudnuteľné sú zážitky z odbornej a technickej prehliadky historickej Prahy, Olšanského hřbitova, a výstava o histórii pozoruhodnej inžinierskej stavby 70. rokov 20. storočia -s Nuselského mosta, v pražskom Národnom technickom múzeu. Posledná zastávka: Brno, výstavba filmových ateliérov Českej televízie. Táto stavba vyvolala medzi študentmi mnoho zaujímavých otázok a postrehov, ktoré sa týkali najmä skĺbenia neobvyklých technológií v konštrukčnom a dispozičnom riešení.

Vyčerpaní, s boľavými nohami a otlačenými prilbami na čele, ale plní dojmov a odborných vedomostí sme opäť v posluchárňach. Dovidenia nabudúce.

rezidence u kapličky, české budějovice

doka, amstetten

stavba blumental

Ďakujeme za skvelý odborný výklad a prípravu všetkým:

Ing. Škripeň, CorwinCapital, Ing. M. Miklošová, Doka, s.r.o., p. P. Míka, Hinton, s.r.o, p. Kubeš,  Hinton, s.r.o , Ing. M. Purnochová, Metrostav, a.s., Divizia 6, Ing. D. Štochl, , Metrostav, a.s., Divizia 6, p. P. Nádvorník, Hinton, s.r.o, Ing. R. Bednarek, Hinton, s.r.o,  M. Janek, Česká televize Brno, H. Orošová, Česká televize Brno.

Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou

Spoznajte kráľovské mestá a neobjavený vidiek Maroka s pôsobivou atmosférou.

MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu

Spoločnosti MiddleCap Equity Partners, a.s. a Mayfair Assets Ltd. oficiálne zmluvne uzatvorili 10 mesiacov trvajúci proces fúzie.

Súboj olympionikov na Malom Dunaji

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš a úspešní zjazdoví lyžiari Adam Žampa a Andreas Žampa si zmerali svoje sily na malom Dunaji.

5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

Pripravujete rekonštrukciu bytu? Využite ľahké priečky, ušetríte čas a vyhnete sa prachu i hluku. Poradíme vám, podľa čoho vyberať.