Medzinárodný rok pôdy sa pomaly končí

Pracovníci Stavebnej fakulty STU v Bratislave sa spolupodieľajú na riešení projektu RECARE.

Svetový deň pôdy, ktorý pripadá na 5. december 2015, naznačuje koniec Medzinárodného roka pôdy1. Rok 2015 bol vyhlásený Organizáciou Spojených národov ako Medzinárodný rok pôdy, s cieľom zvýšiť všeobecné povedomieo význame pôdy pre ľudský život. Pôdy okrem poskytovania živín a zdrojov zohrávajú dôležitú úlohu aj v zmierňovaní klimatických zmien ukladaním uhlíka a znižovaním emisií skleníkových plynov v atmosfére.Znamená to, že predstavujú dôležitú tému aj v súčasných diskusiách o klimatických zmenách v Paríži.

Aj v roku 2016 bude pokračovať riešenie projektu RECARE podporovaného EÚ2, v ktorom sa vedci z mnohých európskych krajín budú naďalej venovať riešením problémov spojených s pôdnou eróziou, zhutňovaním a kontamináciou pôd, dezertifikáciou, stratou pôdnej biodiverzity, znižovaním organickej hmoty,  zasoľovaním a znepriepustňovaním pôdy, ako aj ochranou pôdy pred záplavami a zosuvmi3.

medzinárodný rok pôdy sa pomaly končí

Výskumníci projektu RECARE (spoločne s kolektívom Katedry vodného hospodárstva krajiny SvF STU v Bratislave) pracujú so zainteresovanými užívateľmi po celej Európe na 17 pilotných územiach na zavedení opatrení na ochranu pôd do praxe.V rámci riešenia projektu sa zrealizujú tradičné, ale vedecky podložené postupy a technológie ktoré zahrňujú najmä metódy manažmentu krajiny a poľnohospodárskej pôdy, ako vsakovacie vegetačné pásy, pásové pestovanie plodín, vsakovacie protierózne priekopy, zatrávňovanie, mulčovanie, výsev medziplodín na zvýšenie organickej hmoty pôdy, terasovanie, výsadba špecifických druhov stromov a iné.

Profesor CoenRitsema, koordinátor projektu RECARE z Univerzity Wageningen povedal:

“Ako sa Medzinárodný rok pôdy chýli ku koncu, je dobré vedieť, že výskum a práce v rámci projektu RECARE aj naďalej pokračujú. Projektový tím uisťuje, že  je schopný poskytnúť užívateľom praktické a cenovo dostupné možnosti na ochranu pôdnych zdrojov.  V roku 2015 sa zdvihlo povedomie o dôležitej úlohe pôdy v našich životoch, teraz musíme konať.”

Výskumníci projektu RECARE budú pokračovať vo vývoji a testovaní efektívnych prevenčných, sanačných a nápravných opatrenína ochranu pôdy proti pôdnymi hrozbám až do roku 2018, kedy je plánované ukončenie projektu.

medzinárodný rok pôdy sa pomaly končí

Viac o projekte RECARE nájdete na:

www.recare-project.eu

www.recare-hub.eu

Twitter:  #Soils #RECARE @RECARE_EU

Facebook: https://www.facebook.com/groups/RECARE/

Kontakt:

prof. Ing. Silvia Kohnová, PhD, Katedra vodného hospodárstva krajiny SvF STU v Bratislave, Radlinského 11, 810 05 Bratislava, Email: silvia.kohnova@stuba.sk

ProfessorCoenRitsemaisthe RECARE Project Co-ordinator and isbasedatWageningenUniversity, TheNetherlands, Tel:  +31 317 48 65 17, Email: coen.ritsema@wur.nl

Jane Mills:  Tel: +44 1242 71 4137, Email: jmills@glos.ac.uk

TheCountryside and CommunityResearchInstitute, UniversityofGloucestershire, UK

1 http://www.fao.org/soils-2015/en/

2 http://www.recare-project.eu/      http://www.recare-hub.eu/

3 https://vimeo.com/channels/recare

4 http://www.recare-project.eu/downloads-by-category/recare-reports/other-reports/310-report-09-literature-review-on-measures-on-soil-threats-isric-full/file

Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie

Zážitok je dobrý, mal by to zažiť každý.

Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?

Slovenskí farmári naplno využívajú skvelé vlastnosti našej pôdy. Vďaka tomu nájdeme na pultoch čerstvú domácu zeleninu a ovocie.

Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch

Keš prestáva obchodníkom zarábať.

Autokamery Mio a navigace teď s 3letou záruční dobou

Tříletou garanci na autokamery a navigace Mio teď získají všichni, kteří si koupí jeden z produktů Mio do konce roku 2018