Nitriansky kraj získal z fondov EÚ takmer 40 miliónov eur

Vďaka operačnému programu Zdravotníctvo úspešne zrealizovalo osem zdravotníckych zariadení Nitrianskeho kraja svoje projekty. Financované boli väčšinovo alebo úplne z fondov Európskej únie. Cieľom je zvýšiť úroveň slovenského zdravotníctva na európsky štandard.

Operačný program Zdravotníctvo – to je predovšetkým skvalitnenie podmienok ovplyvňujúcich zdravotný stav obyvateľov prostredníctvom zvyšovania kvality, efektívnosti a dostupnosti poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Prostredníctvom programu sa čerpala finančná pomoc z fondov Európskej únie, Nitriansky kraj získal 39 679 991,33 eur. Z vykonaných analýz vyplynula jednoznačná požiadavka na liečbu ochorení obehovej sústavy, onkologických ochorení, úrazov a chorôb dýchacej a tráviacej sústavy, ktoré majú najvyšší podiel na chorobnosti a úmrtnosti na Slovensku.

Kardiológia na vyššej úrovni

Nitrianska fakultná nemocnica získala peniaze na vybudovanie nového liečebného pavilónu a kúpu nového lineárneho urýchľovača, vďaka čomu nemocnica zvýšila počet onkologických pacientov liečených rádioterapiou.

Kardiocentrum v Nitre má tiež pozitívne zmeny pre pacientov. Financie použili na nákup angiografického prístroja na komplexné kardiologické aplikácie, vďaka čomu sa skrátili čakacie lehoty, zvýšil sa počet hospitalizovaných pacientov, ako aj počet výkonov neodkladnej zdravotnej starostlivosti.

Ďalším nitrianskym projektom bola nadstavba Imunoalerológie Dzurilla, v ktorej boli dobudované štyri nové ambulancie a pracovisko jednodňovej chirurgie oka, čím sa zvýšila dostupnosť špecializovaných zdravotných služieb vrátane preventívnych vyšetrení.

Znižovanie energetickej náročnosti

Aj to je jedna z ciest, ako možno pomôcť zdravotníckym zariadeniam a využila ju napr. Fakultná nemocnica s poliklinikou v Nových Zámkoch. Okrem výmeny okien a dverí boli zmodernizované operačné sály a pribudlo onkologické oddelenie s 22 lôžkami. Tiež v Nových Zámkoch bola zrekonštruovaná poliklinika Medicentrum. Po rekonštrukcii ušetrí na energiách, pacienti využívajú novú techniku, vďaka čomu sa zaviedli aj nové diagnostické postupy.

Podobne, cestou rekonštrukcie a modernizácie, postupovali zdravotné strediská vo Vrábľoch a NZZ Harmony v Šahách, či poliklinika SANAT v Leviciach.

Národná transfúzna služba

Ďalším pozitívnym krokom bolo vyčlenenie financií aj na podporu Národnej transfúznej služby SR v jej centrách v Bratislave, Trnave, Nitre, Nových Zámkoch, Trenčíne Žiline, Martine, Banskej Bystrici, Poprade, Prešove a Košiciach. Vznikla plne funkčná centralizovaná výroba krvných prípravkov, zabezpečili sa vyhovujúce priestory jednotlivých pracovísk NTS SR, ktoré sa vybavili modernou prístrojovou technikou. Centralizáciou spracovania krvi a komplexnou modernizáciou pracovísk sa dosiahlo zabezpečenie kvality, bezpečnosti a sebestačnosti v produkcii krvných prípravkov.

Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku

Spoločnosť BILLA otvorila vo štvrtok 20. septembra novú predajňu v Obchodnom centre v Želiezovciach na Mierovej ulici.

Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku

Výrobné družstvo Javorina otvorilo nový showroom v Košiciach a to už necelé dva mesiace po úspešnom vstupe na český trh.

Arabská exotika: Top hotely v Ománe

Omán láka relaxom na plážach, dobrodružstvom aj luxusom skvelých hotelov.

Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?

Pýtali sme sa ľudí z neziskového sektora.