Štvrtok, 25. apríl , 2019

Zdravotnícke zariadenia získali kapacity pre viac pacientov

Zdravotnícke zariadenia Žilinského kraja prešli zmenami, vďaka ktorým môžu poskytovať zdravotnú starostlivosť vyššiemu počtu pacientov. Navyše, skrátili sa čakacie lehoty na vyšetrenia aj zákroky, pribudli nové technické zariadenia, rekonštruovali sa budovy zariadení, čo prispelo k energetickým úsporám. K zmenám došlo vďaka operačnému programu Zdravotníctvo.

V rokoch 2009 - 2015 sa v zdravotníckych zariadeniach Žilinského kraja realizovali výrazné zmeny, financované z fondov Európskej únie, vďaka operačnému programu Zdravotníctvo. Jeho cieľom je zvyšovanie kvality, efektívnosti a dostupnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti, pričom najväčší dôraz sa kladie na liečbu ochorení obehovej sústavy, onkologických ochorení, úrazov a chorôb dýchacej a tráviacej sústavy. Práve tieto sa podieľajú významnou mierou na chorobnosti a úmrtnosti v SR.

Žilina s troma vynovenými zariadeniami

K najvýraznejším zmenám došlo priamo v Žiline v troch zdravotníckych zariadeniach. Najväčší príspevok získala Fakultná nemocnica s poliklinikou, bol vo výške 13 221 368 eur. Peniaze boli využité na riešenie urgentnej a onkologickej starostlivosti; vzniklo oddelenie urgentného príjmu, ktoré nemocnica dosiaľ nemala a zakúpil sa moderný lineárny urýchľovač pre onkologických pacientov. Vybudovali sa nové priestory oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny s kompletným prístrojovým vybavením a rozšírením lôžkovej kapacity.

Zmodernizovala sa aj poliklinika na Bratislavskej ulici. Budova prešla rekonštrukciou, pribudol moderný výťah pre deväť osôb, zriadilo sa 126 prípojok na internet pre všetky ambulancie a pracoviská. Poliklinika kúpila nové prístroje, ktoré prispeli k vyššej úrovni starostlivosti o pacientov.

Ďalším žilinským zdravotníckym zariadením po rekonštrukcii je ŽILPO, s.r.o. Modernizáciou prešla  budova a pacienti majú k dispozícii nové ambulancie, napr. ambulanciu praktického lekára pre dospelých,  alergologickú či imunologickú ambulanciu.

Fondy v Martine a Oščadnici

Zdravotné stredisko v Oščadnici bolo vybudované v 70. rokoch a až donedávna sa nachádzalo v nevyhovujúcich pomeroch. Vďaka podpore z fondov EÚ došlo k rekonštrukcii budovy, vynoveniu jej interiérového vybavenia, ale aj nákupu zdravotných prístrojov. Okrem iného tak pribudli dve úplne nové ambulancie - kardiologická a ORL.

V Martine došlo v Univerzitnej nemocnici k výstavbe  nového chirurgického pavilónu.

rodná transfúzna služba SR

Z fondov EÚ boli vyčlenené financie aj na podporu Národnej transfúznej služby SR v jej centrálach v  Bratislave, Trnave, Nitre, Nových Zámkoch, Trenčíne, Žiline, Martine, Banskej Bystrici, Poprade, Prešove a Košiciach. Vznikla plne funkčná centralizovaná výroba krvných prípravkov, zabezpečili sa vyhovujúce priestory jednotlivých pracovísk NTS SR, ktoré sa vybavili modernou prístrojovou technikou. Centralizáciou spracovania krvi a komplexnou modernizáciou pracovísk sa dosiahlo zabezpečenie kvality, bezpečnosti a sebestačnosti v produkcii krvných prípravkov.

Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si šiestykrát odnáša Martinus

Už po šiestykrát si ocenenie Absolútny víťaz Mastercard Obchodník roka odnáša kníhkupectvo Martinus.

Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur

Investície do kvalitných investičných projektov prostredníctvom korporátnych cenných papierov sú medzi investormi obľúbené.

Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave

V rámci tradície sa na Stavebnej fakulte STU konal už 19. ročník Športového dňa, kde sa stretli zamestnanci proti študentom.

Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?

Na bratislavskom Tyršovom nábreží vyrástol obrovský stan, ktorý bude hostiť unikátny technologický festival.