Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Eurofondy na profesionalizáciu práce s krvou

Od roku 2009 sa na Slovensku čerpali fondy z Európskej únie do zdravotníckeho segmentu. Okrem modernizácií zdravotníckych zariadení naprieč celým Slovenskom sa realizovali významné  zmeny v oblasti transfúznej služby. Vďaka operačnému programu Zdravotníctvo sa dobudovala infraštruktúra Národnej transfúznej služby, jej výsledkom je modernizácia jednotlivých pracovísk.

Cieľom operačného programu Zdravotníctvo je zlepšenie podmienok, ktoré ovplyvňujú zdravotný stav obyvateľov, a to prostredníctvom zvyšovania kvality, efektívnosti a dostupnosti poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Finančná pomoc sa čerpala z fondov Európskej únie, pričom z analýz vyplynulo, že prioritou by mala byť liečba ochorení obehovej sústavy, onkologických ochorení, úrazov a chorôb dýchacej a tráviacej sústavy, ktoré majú najvyšší podiel na chorobnosti a úmrtnosti na Slovensku. Čerpanie fondov prispelo k modernizácii, rekonštrukcii a dostavbe mnohých zdravotníckych zariadení, ako aj k ich vybaveniu modernou medicínskou technikou. Napríklad Fakultná nemocnica s poliklinikou v Banskej Bystrici využila financie na komplexnú rekonštrukciu budovy, ktorá sa bez väčších úprav využívala od roku 1968.

V celoslovenskom meradle je ťažiskovou investícia do centralizácie výroby krvných prípravkov a komplexnej modernizácie transfúziologických pracovísk Národnej transfúznej služby Slovenskej republiky (NTS SR). Financie z operačnému programu Zdravotníctvo predstavujú 7 256 035,43 eur a vďaka nim je dnes plne funkčná centralizovaná výroba krvných prípravkov, pracoviská NTS SR prešli rekonštrukciou, vrátane vybavenia modernou prístrojovou technikou. Po centralizácii výroby vznikli tri spracovateľské centrá v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach, dve odberové pracoviská v Bratislave a Banskej Bystrici a deväť odberových centier v Bratislave, Prešove, Trnave, Žiline, Nitre, Trenčíne, Martine, Poprade a v Nových Zámkoch. Priestory dnes spĺňajú náročné požiadavky na správnu prax prípravy transfúznych liekov. Moderná technika umožňuje veľkokapacitné spracovanie krvi aj testovanie.

Centralizácia si vyžaduje efektívny systém logistiky prepravy krvi, preto pracoviská majú k dispozícii špeciálne vozidlá, ktoré denne zabezpečujú prepravu medzi spracovateľskými a odberovými centrami. Odberové centrá majú k dispozícii výjazdové vozidlo, ktoré im umožňuje zvážať odobratú krv do spracovateľských centier a distribúciu krvných prípravkov zo spracovateľských centier tiež zabezpečuje nové špeciálne vozidlo.

Výsledkom centralizácie a komplexnej modernizácie pracovísk NTS SR je zabezpečenie najvyššej možnej kvality, bezpečnosti a sebestačnosti v produkcii krvných prípravkov. Slovenskí pacienti si tak môžu byť istí, že v prípade potreby transfúzneho zákroku, im bude poskytnutý prípravok najvyššej kvality, a najmä, v čo najrýchlejšom čase.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line