Poldeci na zahriatie? Aj čaj s rumom na svahu vás môže mrzieť

Patríte medzi ľudí, ktorí si radi spríjemnia lyžovačku vareným vínom alebo čajom s kvapkou alkoholu? Nechajte si to radšej na neskôr. Piť na svahu sa totiž nevypláca.

Poznáte to. S priateľmi ste sa dohodli na lyžovačke a už sa nemôžete dočkať. S nadšením si obliekate otepľovačky, na strechu auta pripevňujete lyže, do vnútorného vrecka bundy schovávate ploskačku tvrdého. Veď troška alkoholu na zahriatie nikomu neuškodí. A práve tu nastáva problém.

Aj keď na Slovensku zatiaľ neexistuje zákon upravujúci podmienky pitia alkoholu na lyžiarskych svahoch, niektoré strediská podguráženým lyžiarom obmedzujú vstup na lanovky. Na zahraničnej lyžovačke na alkohol radšej zabudnite. Kým v Taliansku vám za pár pohárikov môžu odobrať celodenný, poriadne drahý, skipas, v niektorých amerických strediskách (napr. Colorado) vám za panáka na svahu hrozí dokonca väzenie. Deň bez skipasu alebo pohľad na väzenskú celu by vás však mal trápiť najmenej. Najdôležitejšia je bezpečnosť vás a ostatných lyžiarov. Pripitý športovec si totiž môže na svahu zlomiť viac než len dve nohy!

Alkohol, lyže a rýchla jazda

Lyžovanie a snowboarding sú športy, ktoré vyžadujú vysokú dávku koordinácie pohybov, preto ich v kombinácii s alkoholom určite nevykonávajte. Vyššia hladina alkoholu narúša stabilitu a motorické schopnosti, ktoré sú pri lyžovaní veľmi potrebné. Stačí malá nepozornosť a dôsledkom môže byť bolestivý pád ohrozujúci prinajlepšom len vás. Podstatná je tiež rýchlosť, ktorú na lyžiach dosahujete. Pri strmšom svahu ľahko zrýchlite aj na 30 km za hodinu, čo je už skutočne nebezpečné. Na svahu vás navyše okrem helmy nič nechráni, preto je úraz na lyžiach často horší než autonehoda. Aj keď dodržíte všetky pravidlá bezpečnej jazdy, budete ohľaduplní k ostatným lyžiarom a nevypijete ani kvapku alkoholu, stále môžete prísť k úrazu. Stačí, aby sa na svahu našlo pár nezodpovedných lyžiarov, ktorí tieto pravidlá rešpektovať nebudú.

Radšej sa poistite

Nebuďte príliš sebavedomí, nespoliehajte sa na druhých, poistite sa. Asi takto by znela najlepšia rada, akú môžete pred lyžovačkou dostať. Nad poistkou určite porozmýšľajte, ak sa chystáte zdolávať neupravené terény alebo plánujete vysokohorskú turistiku. Pamätajte však, že poistenie má určité pravidlá. Ak budete pri nehode na svahu potúžení alkoholom, poisťovňa vám poistnú sumu nemusí vyplatiť. Preto, skôr ako sa vydáte na zjazdovku pod vplyvom, rozmyslite si, či vám výdavky za lekársku starostlivosť alebo náklady na prevoz do nemocnice stoja za ten štamperlík na zahriatie.

Viac článkov si môžete prečítať na www.preistotu.sk

Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou

Spoznajte kráľovské mestá a neobjavený vidiek Maroka s pôsobivou atmosférou.

MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu

Spoločnosti MiddleCap Equity Partners, a.s. a Mayfair Assets Ltd. oficiálne zmluvne uzatvorili 10 mesiacov trvajúci proces fúzie.

Súboj olympionikov na Malom Dunaji

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš a úspešní zjazdoví lyžiari Adam Žampa a Andreas Žampa si zmerali svoje sily na malom Dunaji.

5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

Pripravujete rekonštrukciu bytu? Využite ľahké priečky, ušetríte čas a vyhnete sa prachu i hluku. Poradíme vám, podľa čoho vyberať.