Ako zvládnuť život s IBAN-om

Od februára budú už aj Slováci používať čísla bankových účtov len vo formáte IBAN. Zmena je súčasťou zavedenia jednotného platobného systému v eurách známeho ako SEPA.

Od februára budú už aj Slováci používať čísla bankových účtov len vo formáte IBAN. Zmena je súčasťou zavedenia jednotného platobného systému v eurách známeho ako SEPA.

„Veľa čísiel, ktoré si nezapamätám. Príde mi to ako zbytočná komplikácia. Bojím sa, že spravím chybu a prídem o peniaze.“ IBAN, medzinárodný formát čísla bankového účtu, vyvoláva v ľuďoch obavy. Tie však nie sú na mieste.

Nejde totiž o úplnú novinku, v januári len končí prechodné dvojročné obdobie, počas ktorého bolo možné používať aj súčasný formát bankových účtov vedených v slovenských bankách.

Z čoho sa skladá slovenský IBAN?

Rýchlejšie a lacnejšie

Vďaka platobnému systému SEPA, ktorého súčasťou je aj nový formát účtu IBAN, sa v roku 2014 zjednotili podmienky posielania eur cez banky krajín, ktoré do tohto systému patria. Hlavným prínosom je zrýchlenie a zlacnenie bankových transakcií. Ak napríklad posielate peniaze do Francúzska, na účet príjemcu sa pripíšu už nasledujúci pracovný deň. Fungujú teda za rovnakých podmienok ako domáce platby.

„Veríme, že prechod na IBAN nebude našim klientom spôsobovať veľké komplikácie. O všetkom dôležitom sme ich už neraz informovali, napríklad cez internetbanking, výpisy z účtov, webstránku či cez sociálne médiá,“ vraví Katarína Kellenbergerová, riaditeľka platobného styku Slovenskej sporiteľne. Používanie čísla účtu vo formáte IBAN neprinesie klientom bánk žiadne nové poplatky a zmenu si všimnú naozaj len pri jeho zadávaní. Ak aj zadajú číslo účtu v nesprávnom formáte, napríklad zlú kontrolku či o číslo menej, bankový systém chybu odhalí, platba neodíde a o svoje peniaze teda neprídu.

Ako na to

Prípadným chybám sa však dá jednoducho predísť. Napríklad si stačí vo svojom internetbankingu či v mobilných aplikáciách vytvoriť preddefinované platby, nastaviť trvalé príkazy na úhradu či platbu formou inkasa. Ak ich máte nastavené už dnes, banka vám ich už automaticky upravila prepočítala. Keď nemáte, urobte tak ešte do konca januára a neskôr sa už so zadávaním účtu vo formáte IBAN nebudete trápiť. Už dnes sa veľkej popularite teší platba na mobil, vďaka ktorej môžu ľudia posielať peniaze priamo na telefónne číslo príjemcu. Vyhnú sa zadávaniu IBAN-u, a platiť môžu tak jednoducho ako telefonovať,“ dodáva Kellenbergerová.

Kto bude mať problém či pochybnosti napríklad pri zadávaní prevodného príkazu, v pobočke Slovenskej sporiteľne mu radi poradia so správnym vyplnením. Prípadne môže zavolať na Klientske centrum.

7 tipov ako zvládnuť život s IBAN-om

Preddefinované platby
Ak často posielate peniaze na rovnaký účet, nastavte si v internetbankingu preddefinované platby. Pri zadávaní príkazu stačí vybrať meno príjemcu, tak ako si ho sami označíte, a číslo účtu vo formáte IBAN sa doplní automaticky.

Trvalé príkazy na úhradu
Ak si príkazy stihnete nastaviť do konca januára, Slovenská sporiteľňa vám ich automaticky prepočíta na nový formát.

Inkasá
Automatický prepočet čísla účtu platí aj pri inkasách.

Platby na mobil
Sumy do 100 eur môžete poslať aj ako platbu na mobil priamo na telefónne číslo príjemcu.

Skenovanie QR kódov
Ak máte smartfón a používate mobilné bankové aplikácie, využívajte skenovanie QR kódu z faktúr alebo čiarové kódy z poštových poukážok. Načítané údaje si systém automaticky prevedie do príkazu.

Elektronické faktúry
Z elektronických faktúr sa dá číslo účtu jednoducho kopírovať. Nezabudnite však vymazať medzery, ktoré sa uvádzajú v tlačenej forme IBAN-u.

IBAN kalkulačka
Ak aj po februári budete mať pri nejakej platbe k dispozícii číslo účtu príjemcu v starom formáte, môžete využiť kalkulačku Slovenskej sporiteľne. Tá vám ho prevedie do formátu IBAN.

Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach

Ak si sporíte na dôchodok v DDS, každý rok môžete ušetriť v daňovom priznaní.

Nestíhate nakupovať darčeky?

Darujte svojim najbližším Ročné predplatné SME.sk

Riešenie kolízií áut - exkluzivní autokamera MiVue 766 WiFi

Mio MiVue 766 Wifi zaznamená jízdu senzorem Sony a s GPS, upozorní na nehody, má dotykový displej, upozornění na radary ad. funkce

Venujte na Vianoce darček plný informácií!

Darujte svojim najbližším hodnotné informácie po celý rok s predplatným SME.sk