Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

V pozornosti Trenčianskej župy sú priechody pre chodcov

Trenčiansky samosprávny kraj chce riešiť priechody pre chodcov na cestách II. a III. triedy, aby boli bezpečné. V tomto roku sa chcú zamerať na najrizikovejšie.

Trenčiansky samosprávny kraj chce riešiť priechody pre chodcov na cestách II. a III. triedy, aby boli bezpečné. V tomto roku sa chcú zamerať na najrizikovejšie.

Ešte v roku 2015 sa fyzickou obhliadkou zisťovala bezpečnosť na priechodoch pre chodcov a plynulosť cestnej premávky na cestách II. a III. triedy. Celkovo bolo v rámci Trenčianskeho kraja posúdených 469 priechodov pre chodcov. Vo väčšine prípadov priechody nevytvárajú priame ohrozenie účastníkov cestnej premávky, avšak už nespĺňajú príslušné zákonné úpravy a nezohľadňujú hustotu dopravy.

Najčastejšie zistenými nedostatkami bola absencia chodníkov, resp. nástupných plôch, nedostatočné osvetlenie priechodu pre chodcov verejným osvetlením alebo osvetlením priechodu, nevhodné umiestnenie priechodu v mieste vjazdu na pozemok rodinného domu alebo absencia debarierizačných prvkov.

Z dôvodu bezpečnosti a zosúladenia technického stavu priechodov pre chodcov s platnou legislatívou, t.j. so zákonom č. 8/2009 o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ako i vyhláškou Ministerstva vnútra SR č. 9/2009, ktorou sa vykonáva zákon o cestnej premávke, a o zmene a doplnení niektorých zákonov, kraj bezpečnosť chodcov aktívne rieši. Osobitným prípadom sú priechody pre chodcov v blízkosti sociálnych a školských zariadení. Tam majú pomôcť nadštandardné opatrenia zavedením zvýšenej signalizácie pohybu a bezpodmienečného osvetlenia priestoru priechodu, vrátane nástupných plôch, ako i optické a akustické spomaľovače rýchlosti.

Realizácia technických opatrení na cestách si vyžiada značný objem finančných prostriedkov, no predovšetkým aktivitu všetkých zúčastnených strán. Spolupráca TSK s mestami a obcami pri budovaní bezpečných priechodov pre chodcov a prvkov na upokojenie dopravy pred vjazdmi do miest a obcí je nesmierne cenná. Bezpečnejší pohyb chodcov, nemotorových účastníkov cestnej premávky a tiež ochrana životov a zdravia všetkých účastníkov cestnej premávky na cestách sú nepochybne dostatočnou pohnútkou pre širokú spoluprácu.

Na vypracovanie projektovej dokumentácie a realizáciu zosúladenia priechodov pre chodcov a prvkov na upokojenie dopravy na cestách II. a III. triedy TSK v rozpočte pre Správy ciest TSK vyčlenil 400-tisíc eur. Pre rozsah územia a počet riešených priechodov kraj na základe rokovaní s príslušným Okresným dopravným inšpektorátom spolu s Okresným úradom cestnej dopravy a pozemných komunikácií prichádzajú s návrhom riešiť problémové priechody na etapy v priebehu nasledujúcich 4 rokov, s tým, že v priebehu tohto roka sa budú realizovať tie najrizikovejšie z nich.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné

Porsche ide vlastnou cestou. Dokazuje, že komfort a športová jazda sa nevylučujú, pričom nadšencov oslovuje aj ako plug-in hybrid.

Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?

Dovážame nielen citrusy, ale aj zemiaky.

UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení

Vlastníkom AXA na Slovensku sa stala UNIQA. Pre klientov sa nič nemení. Ich úspory v dôchodkových fondoch budú v bezpečí .