Nenechajte sa zaskočiť IBAN-om

Poštová banka pripravila pre klientov niekoľko základných odporúčaní, aby si na povinnosť používať IBAN zvykli čo najrýchlejšie.

Bratislava 18. január 2016 – Už o dva týždne sa končí prechodné obdobie, počas ktorého mali retailoví klienti na výber, či budú pri komunikácii s bankou zadávať číslo účtu v „starom“, BBAN formáte alebo v „novom“, medzinárodnom formáte IBAN. Od februára bude totiž IBAN povinný pre všetkých. Číslo účtu je z pohľadu klientov dlhšie ako boli zvyknutí a „slovenský“ IBAN obsahuje 24 alfanumerických znakov. Poštová banka pripravila pre klientov niekoľko základných odporúčaní, aby si na novú povinnosť zvykli čo najrýchlejšie.

1. Povinnosť používať číslo účtu v medzinárodnom formáte IBAN súvisí s prechodom na systém SEPA a vytvorením jednotnej oblasti pre platby v eurách. Cieľom SEPA je, aby boli podmienky posielania peňazí v priestore SEPA jednotné, či už z hľadiska trvania prevodov ako aj poplatkov za ne. Vďaka tomu je posielanie peňazí do zahraničia pre klientov rýchlejšie  lacnejšie.

2. Maximálna dĺžka IBAN-u je 34 znakov. IBAN pre SR obsahuje 24 alfanumerických znakov – prv dva predstavujú kód krajiny (SK), ďalšie dva znaky sú kontrolné číslice, nasleduje štvormiestny kód banky (v prípade Poštovej banky je to kód 6500), predčíslie a základné číslo účtu.

3. IBAN platobného partnera nájde klient napríklad priamo na faktúre. Svoj IBAN si klienti nájdu vo výpise z účtu a v internet bankingu. V záujme zabezpečiť pre klientov čo najväčší komfort, vydáva Poštová banka už od mája 2014 platobné karty, na ktorých si klienti nájdu priamo vytlačené svoje číslo účtu vo formáte IBAN.

4. Ak klient zadá nesprávny IBAN, príkaz bude bankou odmietnutý.

5. Viacerí klienti sa pýtajú na to, či v súvislosti s povinnosťou používať IBAN musia meniť aj svoje trvalé príkazy. Radi by sme zdôraznili, že v existujúcich trvalých príkazoch banka za nich automaticky zkonvertuje čísla účtov do nového formátu.

6. Pri realizácii príkazov cez internet banking má klient na výber SEPA platbu alebo cezhraničnú platbu. V prvom prípade nie je rozdiel, či klient posiela peniaze na Slovensko alebo do ktorejkoľvek inej krajiny SEPA. Poplatok za prevod aj jeho trvanie sú vždy rovnaké (pozn. s výnimkou posielania peňazí do vlastnej banky, kedy je prevod realizovaný obratom). Cezhraničná platba zahŕňa prevody do akejkoľvek inej krajiny mimo územia SEPA.

7. Poštová banka pripravila pre klientov pomôcku IBAN kalkulačku , ktorú nájdu na webe Poštovej banky a tiež priamo v prostredí internet bankingu.

8. Všetci pracovníci našich predajných miest a infolinky klientom ochotne poradia a odpovedia na otázky spojené so zadávaním IBAN-u.

Prečo IBAN?

Povinnosť používať číslo účtu v medzinárodnom formáte IBAN súvisí s prechodom na SEPA a vytvorením jednotnej oblasti pre platby v eurách. Cieľom SEPA je, aby boli podmienky posielania peňazí v priestore SEPA jednotné, či už z hľadiska trvania prevodov ako aj poplatkov za ne. Vďaka tomu je posielanie peňazí do zahraničia pre klientov rýchlejšie a lacnejšie. V praxi to znamená, že klient zaplatí rovnaký poplatok za prevod v eurách napríklad do Česka či Nemecka, ako aj inej banky na Slovensku.

Jednotné podmienky majú platiť pre všetky krajiny SEPA priestoru, to znamená krajiny Európskej únie a Lichtenštajnsko, Nórsko, Island, Monako, Švajčiarsko, San Maríno.

NADÁCIA POŠTOVEJ BANKY vznikla v roku 2007. Jej verejnoprospešným účelom je rozvoj telovýchovy, vzdelávania a podpora humanitných cieľov v oblasti zdravotníctva a sociálnej pomoci so zameraním najmä na deti a mládež.

Prečo kupovať first moment na exotické destinácie už teraz?

Lepší výber odletu, ubytovania aj vychytených termínov a cenový bonus.

Pivovarníci rozdeľujú peniaze

Rozhodnite, komu pôjde tisíc eur.

Najkrajšie americké národné parky

Neostávajte iba v slávnych mestách USA. Vydajte sa na západ do národných parkov.

Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí

Správna skúšobná jazda môže odhaliť, že vybrané vozidlo pre vás nie je to pravé.