Firmy nepripravené na IBAN môžu mať problém s platbami

Už aj na Slovensku budeme od februára používať čísla bankových účtov len vo formáte IBAN. Práve tento mesiac uplynie firmám, ľuďom aj bankám prechodné dvojročné obdobie, počas ktorého sa mali na túto zmenu pripraviť. Ak však podnikatelia prípravu zanedbali, môžu mať
po 1. februári problém s platbami.

Ak právnická osoba ešte stále nepoužíva IBAN namiesto starého formátu bankového účtu, mala by to čo najskôr zmeniť. Ak jej totiž budú chcieť jej klienti či obchodní partneri zaplatiť a nebudú mať číslo účtu vo formáte IBAN, peniaze poslať nedokážu.

Z čoho sa skladá slovenský IBAN?

Slovenský IBAN sa skladá z 24 znakov. V písomnej forme ho treba uvádzať s medzerami po štyroch znakoch, v elektronickej bez medzier. „O všetkom dôležitom sme našich firemných klientov informovali, napríklad cez elektronické bankovníctvo, výpisy z účtov, cez webstránku, ale najmä na osobných diskusných fórach, ktoré majú veľmi pozitívny ohlas,“ vraví Katarína Kellenbergerová, riaditeľka platobného styku Slovenskej sporiteľne.

Ak teda firma ešte stále neuvádza IBAN vo svojich obchodných dokumentoch – vo faktúrach, v zmluvnej dokumentácii či na webovej stránke – mala by to zmeniť ešte dnes. Kalkulačka na prepočet čísla účtu do nového formátu je aj na webovej stránke Slovenskej sporiteľne. Obrátiť sa dá aj na zamestnancov banky, ktorí vedia poradiť a odpovedať na otázky.

Pozor na účtovníctvo
Správne bankovať s IBAN-om sa v prípade právnických osôb dotýka najmä ich účtovného systému. Ak dnes v rámci Slovenska pripravujú súbory platieb z ich účtovných systémov a následne ich importujú do elektronického bankovníctva, je potrebné, aby boli pripravení od februára  na ich zasielanie už len v štruktúre SEPA XML. Slovenská sporiteľňa od 1. januára začala tým, ktorí ešte využívajú staré formáty, iniciatívne posielať elektronické výpisy už aj v novom formáte , aby sa čo najskôr mohli pripraviť na ich spracovanie. Ukážky a správne nastavenie sú na webovej stránke banky.

Business24, nové intuitívne bankovníctvo
Firemným klientom môže pomôcť aj nové, unikátne elektronické bankovníctvo Slovenskej sporiteľne – Business24. Jeho hlavnou výhodou je, že pri zadávaní platieb intuitívne rozpozná, či sa jedná o domácu SEPA platbu alebo o zahraničnú. Business24 umožňuje okrem štandardných operácií  spracovávať súbory s veľkým počtom transakcií, rôzne kombinovať ich podpisovanie a nastavovať výstupy s veľkou variabilitou . Nové riešenie umožňuje efektívne spravovať viac účtov jednej firmy, ako aj viac firiem jedného majiteľa cez jedno prihlásenie sa do Business24.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 696
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 526
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 462
  4. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 11 372
  5. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 679
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 985
  7. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 644
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 394
SkryťVypnúť reklamu

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.

INZERCIA 10 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.

19 h

Tatra banka prináša novú aplikáciu TABI určenú pre najmladších klientov.

19 h
SkryťZatvoriť reklamu