Firmy nepripravené na IBAN môžu mať problém s platbami

Už aj na Slovensku budeme od februára používať čísla bankových účtov len vo formáte IBAN. Práve tento mesiac uplynie firmám, ľuďom aj bankám prechodné dvojročné obdobie, počas ktorého sa mali na túto zmenu pripraviť. Ak však podnikatelia prípravu zanedbali, môžu mať
po 1. februári problém s platbami.

Ak právnická osoba ešte stále nepoužíva IBAN namiesto starého formátu bankového účtu, mala by to čo najskôr zmeniť. Ak jej totiž budú chcieť jej klienti či obchodní partneri zaplatiť a nebudú mať číslo účtu vo formáte IBAN, peniaze poslať nedokážu.

Z čoho sa skladá slovenský IBAN?

Slovenský IBAN sa skladá z 24 znakov. V písomnej forme ho treba uvádzať s medzerami po štyroch znakoch, v elektronickej bez medzier. „O všetkom dôležitom sme našich firemných klientov informovali, napríklad cez elektronické bankovníctvo, výpisy z účtov, cez webstránku, ale najmä na osobných diskusných fórach, ktoré majú veľmi pozitívny ohlas,“ vraví Katarína Kellenbergerová, riaditeľka platobného styku Slovenskej sporiteľne.

Ak teda firma ešte stále neuvádza IBAN vo svojich obchodných dokumentoch – vo faktúrach, v zmluvnej dokumentácii či na webovej stránke – mala by to zmeniť ešte dnes. Kalkulačka na prepočet čísla účtu do nového formátu je aj na webovej stránke Slovenskej sporiteľne. Obrátiť sa dá aj na zamestnancov banky, ktorí vedia poradiť a odpovedať na otázky.

Pozor na účtovníctvo
Správne bankovať s IBAN-om sa v prípade právnických osôb dotýka najmä ich účtovného systému. Ak dnes v rámci Slovenska pripravujú súbory platieb z ich účtovných systémov a následne ich importujú do elektronického bankovníctva, je potrebné, aby boli pripravení od februára  na ich zasielanie už len v štruktúre SEPA XML. Slovenská sporiteľňa od 1. januára začala tým, ktorí ešte využívajú staré formáty, iniciatívne posielať elektronické výpisy už aj v novom formáte , aby sa čo najskôr mohli pripraviť na ich spracovanie. Ukážky a správne nastavenie sú na webovej stránke banky.

Business24, nové intuitívne bankovníctvo
Firemným klientom môže pomôcť aj nové, unikátne elektronické bankovníctvo Slovenskej sporiteľne – Business24. Jeho hlavnou výhodou je, že pri zadávaní platieb intuitívne rozpozná, či sa jedná o domácu SEPA platbu alebo o zahraničnú. Business24 umožňuje okrem štandardných operácií  spracovávať súbory s veľkým počtom transakcií, rôzne kombinovať ich podpisovanie a nastavovať výstupy s veľkou variabilitou . Nové riešenie umožňuje efektívne spravovať viac účtov jednej firmy, ako aj viac firiem jedného majiteľa cez jedno prihlásenie sa do Business24.

Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe

Čo znamená tento projekt? Z akého impulzu pramení myšlienka rozvoja bežeckého projektu Ružomberok v pohybe? Prečítaj si náš príbeh

OMV ponúkne svojim zákazníkom chute známeho šéfkuchára

Na čerpacích staniciach OMV si teraz môžete vychutnať kvalitné a zdravé novinky.

OMV ponúkne zákazníkom chute známeho šéfkuchára Braňa Križana

Na čerpacích staniciach OMV Slovensko pribudne občerstvenie vytvorené Braňom Križanom.

Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely

S dieťaťom do Egypta? Na čo myslieť pred cestou a tipy na hotely pre rodiny.