Slováci mali požičaných priemerne necelých 7 mesačných platov

Slováci si v minulom roku zobrali nové spotrebné úvery v celkovej hodnote 2,5 mld. eur, vrátane refinančných úverov. V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o 14 %.

Bratislava, 2. február 2016 – Slováci si v minulom roku zobrali nové spotrebné úvery v celkovej hodnote 2,5 mld. eur, vrátane refinančných úverov. V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o 14 %. Do popredia sa dostáva aj iný trend – klienti častejšie čerpajú úvery na splatenie starých, menej výhodných pôžičiek. Vďaka refinancovaniu môžu získať lepší úrok aj nižšie mesačné splátky.

Záujem o spotrebiteľské úvery aj v roku 2015 rástol. Jedinou výnimkou boli mesiace apríl a máj, kedy objem novoposkytnutých úverov medziročne mierne poklesol. V ostatných mesiacoch roka sme boli svedkami výrazného rastu, v úvode vlaňajška dokonca prevýšil hranicu 30 %,“ uviedla analytička Poštovej banky Dominika Ondrová. Z hľadiska objemu úverov bol však už tradične silný predovšetkým záver roka. Najväčší záujem je o spotrebiteľské úvery dlhších splatností, konkrétne od 5 do 10 rokov.

V Poštovej banke evidujeme medziročný nárast priemernej výšky spotrebného úveru Dobrá pôžička o 47 eur na 3 740 eur. „Môžeme potvrdiť, že záujem o nové spotrebné úvery pretrváva. Zároveň v  porovnaní  s predchádzajúcimi rokmi rástol ešte výraznejšie záujem o konsolidáciu, teda zlúčenie starších úverov,“ hodnotí Juraj Dolný, riaditeľ odboru retailových produktov Poštovej banky. Klienti v uplynulom roku čerpali konsolidačný úver Lepšia splátka v priemernej výške  8 209 eur.

Po úvere v Poštovej banke častejšie siahajú ženy (55 %) ako muži. V priemere si požičiavajú 3 732 eur, zatiaľ čo muži si berú úvery v objeme viac ako 4 100 eur. Výrazný rozdiel je však vo vekovej skupine do 35 rokov, kde rastie záujem o úver práve medzi mužmi.

Najdôležitejším kritériom Slovákov pre výber spotrebného úveru je stále výška úrokovej sadzby, nasleduje výška splátky a možnosť kedykoľvek splatiť úver bez sankčného poplatku.*

Ako sú na tom ostatní Európania ?

V Európskej únii patrí Slovensko stále k menej zadlženým krajinám a v bankách dominujú skôr vklady ako úvery. Menej ako my bankám dlžia v prepočte na hlavu už iba obyvatelia deviatich ekonomík EÚ. Podľa údajov Európskej centrálnej banky a prepočtov analytického tímu Poštovej banky mal na konci minulého roka dospelý Slovák z banky požičaných v priemere 5 873 eur. To je niečo viac ako 6 a pol mesačných platov.

V EÚ je trend úverovania omnoho väčší. Najväčšími dlžníkmi v únii sú Luxemburčania. V tejto krajine pripadá na jedného dospelého človeka úver z banky v objeme takmer 94 tisíc eur. Viac ako 30 tisíc eur má ale z banky požičaných aj priemerný dospelý obyvateľ Švédska, Holandska, Cypru a Veľkej Británie.

Poštová banka s výpredajom pôžičiek

V záujme poskytnúť klientom čo najnižšiu sadzbu spustila Poštová banka výpredaj pôžičiek. Vďaka nemu môžu klienti získať až 30 %-nú zľavu z úroku pri spotrebnom úvere Dobrá pôžička aj konsolidačnom úvere Lepšia splátka. Počas celého obdobia splácania tak môžu klienti ušetriť stovky eur.

Napríklad ak klient požiada v Poštovej banke o konsolidačný úver Lepšia splátka vo výške 10 000 eur so splatnosťou 8 rokov, vďaka zľave z úroku môže ušetriť až 2 124 eur. Získať môže rovno dve zľavy, jednu za celkovú výšku čerpaného objemu, druhú za prenesenie úveru z inej banky či nebankovky. Čím viac si pritom klient prenesie do Poštovej banky, tým bude jeho zľava z úroku vyššia.

O schválení úverov sa záujemcovia dozvedia spravidla v priebehu niekoľkých minút. Výška úrokovej sadzby pri Dobrej pôžičke aj Lepšej splátke je už od 7,90 % p. a. Akcia na výpredaj pôžičiek v Poštovej banke trvá až do 31. marca 2016.

Príklad výpočtu RPMN: Pri pôžičke vo výške 10 000 €, s úrokovou sadzbou 8,90 % p. a., s počtom mesačných splátok 95 vo výške 146,91 € a s poslednou 96. splátkou vo výške 145,67 €, bez poplatku za poskytnutie úveru pri čerpaní na účet v Poštovej banke je RPMN vo výške 9,30 % a celková suma, ktorú musí spotrebiteľ zaplatiť, je 14 102,12 €. V úrokovej sadzbe 8,90 % p. a. je už zohľadnená zľava z úrokovej sadzby. Na schválenie a poskytnutie pôžičky nie je právny nárok. Výška splátky je uvedená bez Poistenia schopnosti splácať úver.

*Prieskum o spotrebných úverov realizovala agentúra 2muse na vzorke 500 respondentov v októbri 2015

Poštová banka pôsobí na slovenskom trhu už 23 rokov. S miliónom klientov patrí v oblasti retailu k najsilnejším bankám. Jej vlastnú sieť tvorí 44 pobočiek, 216 bankomatov a svoje služby poskytuje aj na viac ako 1 500 poštách po celom Slovensku. Jej klienti majú k dispozícii viac ako 7 000 miest na výber hotovosti. Štandardnú ponuku bankových produktov a služieb dopĺňajú poistné produkty, podielové fondy a dôchodkové sporenie v druhom pilieri.

Virtuálne sídlo v Bratislave

Cenové porovnanie virtuálneho sídla a prenájmu kancelárií a analýza výhod a benefitov. Upozornenie na riziká a nevýhody.

Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA

BILLA tento rok oslavuje svoje 25-ročné pôsobenie na Slovensku, svojim zákazníkom sa rozhodla venovať ceny v hodnote 1 milión EUR.

Bardejov by mal byť konečne nezávislý

Nikdy som sa nemiešal do politiky viac, ako bolo nutné.

Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom

Luxusné európske a zaoceánske plavby sú oveľa dostupnejšie vďaka letenke v cene.