Slováci mali požičaných priemerne necelých 7 mesačných platov

Slováci si v minulom roku zobrali nové spotrebné úvery v celkovej hodnote 2,5 mld. eur, vrátane refinančných úverov. V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o 14 %.

Bratislava, 2. február 2016 – Slováci si v minulom roku zobrali nové spotrebné úvery v celkovej hodnote 2,5 mld. eur, vrátane refinančných úverov. V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o 14 %. Do popredia sa dostáva aj iný trend – klienti častejšie čerpajú úvery na splatenie starých, menej výhodných pôžičiek. Vďaka refinancovaniu môžu získať lepší úrok aj nižšie mesačné splátky.

Záujem o spotrebiteľské úvery aj v roku 2015 rástol. Jedinou výnimkou boli mesiace apríl a máj, kedy objem novoposkytnutých úverov medziročne mierne poklesol. V ostatných mesiacoch roka sme boli svedkami výrazného rastu, v úvode vlaňajška dokonca prevýšil hranicu 30 %,“ uviedla analytička Poštovej banky Dominika Ondrová. Z hľadiska objemu úverov bol však už tradične silný predovšetkým záver roka. Najväčší záujem je o spotrebiteľské úvery dlhších splatností, konkrétne od 5 do 10 rokov.

V Poštovej banke evidujeme medziročný nárast priemernej výšky spotrebného úveru Dobrá pôžička o 47 eur na 3 740 eur. „Môžeme potvrdiť, že záujem o nové spotrebné úvery pretrváva. Zároveň v  porovnaní  s predchádzajúcimi rokmi rástol ešte výraznejšie záujem o konsolidáciu, teda zlúčenie starších úverov,“ hodnotí Juraj Dolný, riaditeľ odboru retailových produktov Poštovej banky. Klienti v uplynulom roku čerpali konsolidačný úver Lepšia splátka v priemernej výške  8 209 eur.

Po úvere v Poštovej banke častejšie siahajú ženy (55 %) ako muži. V priemere si požičiavajú 3 732 eur, zatiaľ čo muži si berú úvery v objeme viac ako 4 100 eur. Výrazný rozdiel je však vo vekovej skupine do 35 rokov, kde rastie záujem o úver práve medzi mužmi.

Najdôležitejším kritériom Slovákov pre výber spotrebného úveru je stále výška úrokovej sadzby, nasleduje výška splátky a možnosť kedykoľvek splatiť úver bez sankčného poplatku.*

Ako sú na tom ostatní Európania ?

V Európskej únii patrí Slovensko stále k menej zadlženým krajinám a v bankách dominujú skôr vklady ako úvery. Menej ako my bankám dlžia v prepočte na hlavu už iba obyvatelia deviatich ekonomík EÚ. Podľa údajov Európskej centrálnej banky a prepočtov analytického tímu Poštovej banky mal na konci minulého roka dospelý Slovák z banky požičaných v priemere 5 873 eur. To je niečo viac ako 6 a pol mesačných platov.

V EÚ je trend úverovania omnoho väčší. Najväčšími dlžníkmi v únii sú Luxemburčania. V tejto krajine pripadá na jedného dospelého človeka úver z banky v objeme takmer 94 tisíc eur. Viac ako 30 tisíc eur má ale z banky požičaných aj priemerný dospelý obyvateľ Švédska, Holandska, Cypru a Veľkej Británie.

Poštová banka s výpredajom pôžičiek

V záujme poskytnúť klientom čo najnižšiu sadzbu spustila Poštová banka výpredaj pôžičiek. Vďaka nemu môžu klienti získať až 30 %-nú zľavu z úroku pri spotrebnom úvere Dobrá pôžička aj konsolidačnom úvere Lepšia splátka. Počas celého obdobia splácania tak môžu klienti ušetriť stovky eur.

Napríklad ak klient požiada v Poštovej banke o konsolidačný úver Lepšia splátka vo výške 10 000 eur so splatnosťou 8 rokov, vďaka zľave z úroku môže ušetriť až 2 124 eur. Získať môže rovno dve zľavy, jednu za celkovú výšku čerpaného objemu, druhú za prenesenie úveru z inej banky či nebankovky. Čím viac si pritom klient prenesie do Poštovej banky, tým bude jeho zľava z úroku vyššia.

O schválení úverov sa záujemcovia dozvedia spravidla v priebehu niekoľkých minút. Výška úrokovej sadzby pri Dobrej pôžičke aj Lepšej splátke je už od 7,90 % p. a. Akcia na výpredaj pôžičiek v Poštovej banke trvá až do 31. marca 2016.

Príklad výpočtu RPMN: Pri pôžičke vo výške 10 000 €, s úrokovou sadzbou 8,90 % p. a., s počtom mesačných splátok 95 vo výške 146,91 € a s poslednou 96. splátkou vo výške 145,67 €, bez poplatku za poskytnutie úveru pri čerpaní na účet v Poštovej banke je RPMN vo výške 9,30 % a celková suma, ktorú musí spotrebiteľ zaplatiť, je 14 102,12 €. V úrokovej sadzbe 8,90 % p. a. je už zohľadnená zľava z úrokovej sadzby. Na schválenie a poskytnutie pôžičky nie je právny nárok. Výška splátky je uvedená bez Poistenia schopnosti splácať úver.

*Prieskum o spotrebných úverov realizovala agentúra 2muse na vzorke 500 respondentov v októbri 2015

Poštová banka pôsobí na slovenskom trhu už 23 rokov. S miliónom klientov patrí v oblasti retailu k najsilnejším bankám. Jej vlastnú sieť tvorí 44 pobočiek, 216 bankomatov a svoje služby poskytuje aj na viac ako 1 500 poštách po celom Slovensku. Jej klienti majú k dispozícii viac ako 7 000 miest na výber hotovosti. Štandardnú ponuku bankových produktov a služieb dopĺňajú poistné produkty, podielové fondy a dôchodkové sporenie v druhom pilieri.

Máte už program pre deti na túto sobotu?

Novootvorený farmársky Trch. – Chutný trh v Slnečnice Markete bude už túto sobotu 26. mája oslavovať so všetkými deťmi.

TOP trendy 2018 v alternatívnych prístupoch ku zdraviu

Počuli ste už napríklad o digitálnej detoxikácii alebo e-Terapii? Prečítajte si o nových alternatívnych prístupoch ku zdraviu.

Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami

Pozrite sa, kedy sa oplatí na rozvoj firmy využiť peniaze od banky.

Síce malí, no výnimoční regionálni dodávatelia. Poznáte ich?

Týmto menším regionálnym dodávateľom sa podarilo zaujať nielen svoje okolie, ale aj Kaufland. Určite si ich obľúbite aj vy.