Sobota, 20. apríl , 2019

Vedecký časopis je malým svetom. Objavte ho!

Slovenská poľnohospodárska knižnica (SlPK) pri Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre ponúka čitateľom širokú škálu odborných časopisov.

Slovenská poľnohospodárska knižnica (SlPK) pri Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre ponúka čitateľom širokú škálu odborných časopisov.

„Niektorí odborníci označujú prácu mladších generácií s informáciami ako „berry picking“ čiže „zber lesných plodov“.  Možno to neplatí už len o tých najmladších. Pozrieť si zopár článkov, niekoľko stránok v knihe, nejaké texty z webu a tak si vytvárať obraz o problematike ktorá nás zaujíma, je skôr bežným javom. Naše informačné správanie sa mení nielen pod vplyvom technológií, ale aj pod vplyvom prostredia. Čím ďalej, tým menej je času na postupné objavovanie, ktoré dáva systematické čítanie dobrej odbornej knihy alebo pravidelné sledovanie nových čísiel časopisu a je to škoda. Vedecký časopis je malým svetom a okrem kvalitných článkov môže poskytnúť obraz o vedeckej komunite  ktorá ho vytvára, o odbornom časopise to platí ešte viac,“ hovorí Mgr. Beáta Bellérová, PhD., riaditeľka SlPK

Dostupnosť kvalitných časopisov v digitálnej forme je na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, najmä vďaka plnotextovým databázam, veľmi dobrá. „Intenzívne pribúdajú Open Access časopisy, t. j. tituly voľne dostupné na webe. Súčasná ponuka licencovaných a voľne dostupných e-časopisov presahuje viac ako 15-tisíc titulov. Možno nie všetci vedia, že na stránke knižnice je vyhľadávací nástroj Summon Discovery, ktorý umožňuje hľadať časopisy v licencovaných databázach aj voľne dostupné zároveň,“ dozvedáme sa.

Pre priaznivcov tlačených časopisov je ponuka menšia, zopár zaujímavých titulov sa však určite nájde. „V tomto roku ponúkala SlPK svojim čitateľom viac ako 200 titulov tlačených časopisov – najmä slovenských a českých. Tlačeným časopisom zostali verné aj niektoré katedry Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, ktoré si ich objednávajú prostredníctvom knižnice. Kvalitné vedecké časopisy zo zahraničia (mimo ČR) sa  v tlačenej forme prakticky nenakupujú, ale knižnica viaceré získava v rámci medzinárodnej výmeny. Tituly ako Bulletin Slovenskej botanickej spoločnosti, Vesmír, Vinařský obzor, Moderná mechanizácia v poľnohospodárstve, Entomologica Fennica, Fleischwirtstschaft a mnohé iné nájdete v čitárni na Tr. A. Hlinku. Ďalšie, napr. Ekonomická revue cestovného ruchu, Acta virologica, Krmivářství, Komunální technika, v študovni na Štúrovej ulici. Pre prípadných záujemcov možno zabezpečiť aj „cirkuláciu“ časopisov zo študovne do čitárne,“ uzatvára riaditeľka knižnice.

TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019

Rozmanité Grécko a jeho ostrovy budú aj tento rok obľúbený cieľ dovolenkárov.

Bim Challenge 2019

4. Majstrovstvá Slovenska v rýchlosti projektovania

Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov

Čerpacie stanice OMV budú v plnej prevádzke aj počas dní, keď v bežných obchodoch nenakúpite.

Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur

Miestne samosprávy, školy, cirkvi aj neziskové organizácie majú šancu získať príspevok od 20.000 do 50.000 eur.