#SIEŤ chce zmeniť volebný systém

#SIEŤ plánuje zmeniť volebný systém tak, aby boli politici bližšie k ľuďom.

#SIEŤ plánuje zmeniť volebný systém tak, aby boli politici bližšie k ľuďom a aby niesli zodpovednosť v priebehu celého volebného obdobia. Preto chce do dvoch rokov od parlamentných volieb zaviesť viac volebných obvodov. "Občania z regiónov dnes doplácajú na jeden volebný obvod tým, že medzi voličom a poslancom neexistuje územné spojenie. Keď budú poslanci volení v regiónoch, budú motivovaní pracovať v prospech občanov zo svojho obvodu," povedala podpredsedníčka #SIETE Katarína Macháčková.

Druhou zmenou volebného systému má byť zodpovednosť politikov za výkon svojho mandátu v priebehu celého volebného obdobia. "Nestačí si raz za štyri roky vypýtať mandát a potom nerušene vládnuť. Voliči by mali mať možnosť v  priebehu volebného obdobia povedať, čo si myslia o výkone svojich zástupcov. Tak, ako to robia v  prípade odvolateľných starostov," skonštatovala Macháčková, primátorka Prievidze. V prípade, že by voliči neboli spokojní s výkonom mandátu svojho poslanca, mohli by ho za istých okolností odvolať.

#SIEŤ chce tiež posilniť úlohu obcí a regiónov pri rozhodovaní o  verejných službách ich ďalšou decentralizáciou. "To však vyžaduje reorganizáciu samosprávy tak, aby bola schopná tieto úlohy plniť," doplnila Macháčková. Okrem toho chce #SIEŤ presadzovať rozmiestnenie centrálnych orgánov verejnej správy naprieč Slovenskom. "Prispejeme tým k  spravodlivejšej deľbe príležitostí medzi regióny, aby sme im umožnili podieľať sa na spoločnom diele," hovorí Macháčková.

objednávateľ: #Sieť, Röntgenova 28, 851 01 Bratislava, IČO: 42 362 644

dodávateľ: LP Promotion, s.r.o., Uránová 2, 821 02 Bratislava, IČO: 36 658 197

dodávateľ priestoru: Petit Press, a.s.,  Lazaretská 12, Bratislava 1, 811 08, IČO:  35 790 253

Najkrajšie americké národné parky

Neostávajte iba v slávnych mestách USA. Vydajte sa na západ do národných parkov.

Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí

Správna skúšobná jazda môže odhaliť, že vybrané vozidlo pre vás nie je to pravé.

Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani

Slovenskí spotrebitelia prejavujú stále väčší záujem o produkty slovenských dodávateľov.

Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia

Slováci sa začali vo veľkom zadlžovať.