Štvrtok, 14. november, 2019 | Meniny má Irma

SPU v Nitre podporila kampaň „Máte slinu?“

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre sa zapojila do charitatívnej celoslovenskej kampane na podporu darcovstva kostnej drene na Slovensku „Máte slinu?“, ktorú realizuje Nadácia Kvapka nádeje.

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre sa zapojila do charitatívnej celoslovenskej kampane „Máte slinu“.

Kampaň realizuje Nadácia Kvapka nádeje, ktorá dlhodobo podporuje pacientov s hematologickými a onkologickými diagnózami. Zameraná je na podporu Národného registra darcov kostnej drene. Jej cieľom je osloviť širokú verejnosť, motivovať nových darcov na registráciu v Národnom registri darcov kostnej drene a výrazne tak rozšíriť darcovskú základňu a tým aj pravdepodobnosť nájdenia vhodných darcov kostnej drene na Slovensku. Záštitu nad charitatívnou akciou prevzalo Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.

Kampaň, ktorá potrvá do 30. marca, podporili známe osobnosti - speváčka Dominika Mirgová, herec Lukáš Latinák a futbalista Ján Mucha. Všetci traja totiž majú slinu v podstate na to isté - na pomoc ľuďom v núdzi. Generálnym partnerom kampane je Slovenská pošta, a.s., podporili ju aj mediálni partneri ako je RTV, Pravda, Slovenka, TA3 a ďalší. Už počas prvých dní sa do nej zaregistrovalo viac ako 1100 dobrovoľných darcov kostnej drene.
Aj Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre vyzýva širokú akademickú obec na registráciu, ktorej základom je práve slina. Z jej analýzy totiž dokážu lekári vyhodnotiť transplantačné znaky a zaradiť tak záujemcu do databázy potenciálnych darcov kostnej drene. V prípade potreby, bude darca oslovený s konkrétnou ponukou pomoci pacientom.

„V súčasnosti sa v registri nachádza 6500 darcov, čo je vzhľadom na počet obyvateľov Slovenska alarmujúco nedostatočný počet. Na efektívne fungovanie register potrebuje 20 až 25 000 registrovaných darcov. A práve to je cieľom kampane Máte slinu?“ uviedla Jarmila Lajčáková-Hargašová, členka správnej rady Nadácie.

propagacny-baner-r173_res.jpg

Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark

Stredisko zimných športov pre milovníkov prírodného snehu

Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.

Výška fixného výnosu sa mení podľa výšky a dĺžky investície

Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?

Už dnes si môžete kúpiť SME so špeciálnou prílohou pre budúcich vysokoškolákov.