Utorok, 23. apríl , 2019

Z Považskej Bystrice do celej Európy

Danfoss Power Solutions má Považskej Bystrici okrem výroby aj Európske zúčtovacie centrum.

Danfoss Power Solutions je jedným zo štyroch obchodných segmentov dánskej skupiny Danfoss. V Považskej Bystrici vyrába hydraulické komponenty pre mobilné pracovné stroje používané v odvetví stavebníctva, poľnohospodárstva a manipulácie s materiálom.

Závod však nie je len výrobnou lokalitou. Jeho Európske zúčtovacie centrum (EUSC) poskytuje svoje služby aj ostatným európskym prevádzkam Power Solutions. O jeho činnostiach, významných projektoch a plánoch porozprávala Jana Germanová, manažérka oddelenia záväzkov.

Pani Germanová, čo presne je náplňou práce zúčtovacieho centra?

- Zastrešujeme veľkú časť finančných, ale už aj nefinančných služieb, ktoré vykonávame pre pobočky Danfoss Power Solutions v Európe. Zjednodušene to znamená, že zúčtovanie dokladov vykonávame nielen pre považskobystrický závod, ale aj pre ostatných 12 európskych prevádzok. Dodávateľské faktúry ku nám chodia väčšinou elektronicky a po ich spracovaní zabezpečujeme aj vykonanie platby. Ďalej máme oddelenie, ktoré účtuje rôzne interné doklady, pripravuje DPH priznania a má na starosti mesačné účtovné závierky pre tieto lokality. Jedno naše oddelenie sa venuje aj „Credit Managementu“, teda spravuje pohľadávky na zákazníkov, telefonicky kontaktuje tých, ktorí nám neplatia tak, ako majú.

Spomínali ste, že poskytujete aj nefinančné služby. Ktoré konkrétne to sú?

- Napríklad v tíme Order-To-Cash zadávajú kolegovia do systému objednávky od našich zákazníkov. Objednávky prichádzajú elektronicky, pričom je treba ich spracovať, odkontrolovať ceny a ďalšie údaje. Pre malé obchodné organizácie, ktorých je v Európe sedem, vykonávame aj bežnú administratívnu agendu, ako napríklad zmeny kreditných kariet, spracovanie cestovných príkazov, objednávanie IT príslušenstva, atď.

Aký je profil zamestnanca EUSC? Musí mať vysokoškolské vzdelanie, alebo sú rozhodujúce skôr skúsenosti?

- Keďže máme širokú škálu činností jednotlivých tímov, aj pozície u nás sú rôzne. Napríklad pre prácu v mojom tíme stačí stredoškolské vzdelanie, ale uplatniť sa u nás môžu aj absolventi z vysokej školy. Pre niektoré tímy väčšinou hľadáme ľudí s určitou praxou, a najmä tých, ktorí sú flexibilní a vedia sa vynájsť v každej situácii, skrátka, sú samostatní.

Keďže komunikujete so zahraničím, predpokladám, že zamestnanci EUSC musia byť jazykovo zdatní.

- Základom je ovládať anglický jazyk minimálne na úrovni mierne pokročilý. Na angličtinu sme u nás v Danfosse zvyknutí, takže aj naše manuály a interné dokumenty, ktoré nám pomáhajú v práci, máme len v tomto jazyku. Tiež e-mailová komunikácia prebieha v angličtine. Vítané sú samozrejme aj iné jazyky. Napríklad v tíme Credit Management kolegovia často komunikujú so zákazníkmi v Taliansku, či Francúzsku, takže tam nestačí len jeden jazyk, ale potrebné je ovládať aspoň dva.

Vaši zamestnanci bývajú zapojení do rôznych projektov. Môžete spomenúť niektoré z tých aktuálnych?

- Veľmi dôležitým projektom bola v minulom roku implementácia internej banky Danfoss, ktorá súvisela so zlúčením spoločnosti Sauer-Danfoss a Danfossu. Skupina Danfoss má svoju internú banku, čiže všetky Danfossové pobočky platia svojim dodávateľom prostredníctvom internej banky, kde sa všetky externé platobné príkazy sústreďujú a potom sa efektívnejšie distribuujú cez tie banky, kde má Danfoss lepšie podmienky.  Tým, že finančné prostriedky sú centralizované, šetrí firma na poplatkoch aj úrokoch. Naviac, ak má niektorá prevádzka menej financií, môže si požičať cez internú banku. Prechod na tento systém znamenal pre nás v segmente Power Solutions zmenu v technickom nastavení a tiež zmenu procesov - prechod od bánk externých, ktorých služby sme v lokalitách v minulosti využívali. Opäť to bolo niečo, čo sme robili pre všetky európske prevádzky. Tento rok sú viacerí kolegovia z nášho centra zapojení aj do  IT projektu SPIRIT, v rámci ktorého sa venujú nastavovaniu globálnych procesov v softvére SAP. Čaká ich viac cestovania, pretože rôzne workshopy sa konajú najmä v zahraničí, kde sú vytvorené globálne tímy.

Firma Danfoss sa tento rok zapája po prvý raz do systému Duálneho vzdelávania, kde spolupracuje so Strednou odbornou školou strojníckou. Dôležitosť spolupráce so školami máte na pamäti aj u vás v centre.

Plánujete v tomto trende pokračovať?

- Už dlhšie spolupracujeme v oblasti povinnej praxe študentov s považskobystrickou Obchodnou akadémiou. Výberové konanie robievame medzi študentami tretieho ročníka v priebehu marca. Tí, ktorí prejdú, majú možnosť stráviť u nás 3 týždne v máji a keď majú záujem, môžu prísť na 2 týždne  aj vo štvrtom ročníku. Keď identifikujeme tých šikovných, či už z hľadiska účtovných alebo jazykových vedomostí, zvážime možnosť brigády aj v lete - vtedy už za odplatu. Takto si môžeme vychovávať kandidátov odmlada, nasmerovať ich tým smerom, kde sú špecifické potreby nášho oddelenia. Stredoškolská prax je zakončená zhodnotením, na ktorom sa zúčastňujú všetky tri strany – firma, študent i zástupca školy.

Dokonalá záhrada? Nezabudnite na prísun vody.

Ako na zavlažovanie a prísun vlahy pre vaše rastlinky?

Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou

Klimatizácie sa v poslednej dobe stali bežnou súčasťou slovenských domácností.

Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto

Automobilová udalosť roka láka na viaceré NAJ. Organizátori sľubujú, že bude silnejší a štýlovejší než kedykoľvek predtým.

Women in business

Social & business event about all women in business, female professionals and entrepreneurs.