Najkrajšie veľkonočné tradície ožijú v Poluse

Čo si predstavíte, keď sa povie Veľká noc? Čokoládové vajíčka? Radosť z toho, že je konečne čas na jarný kabát? Či ešte väčšiu radosť z vytúžených pár dní voľna? Keby ste túto otázku položili Vierke M

Čo si predstavíte, keď sa povie Veľká noc? Čokoládové vajíčka? Radosť z toho, že je konečne čas na jarný kabát? Či ešte väčšiu radosť z vytúžených pár dní voľna? Keby ste túto otázku položili Vierke Masarykovej, odpoveď by bola veru na dlhšie...1dsc9760-r299_res.jpg

Vierka, žiačka legendárneho profesora Štefana Nosáľa, sa už 30 rokov venuje vedeniu detského folklórneho súboru Studienka, no keď pred ňou spomenieme jej kariéru choreografky, s úsmevom nás poopraví, že to nie je kariéra, ale celoživotné poslanie. Rovnako ako osveta slovenského folklóru. Stará sa o to, aby slovenské výrazy ako „krosná“ či „šúpolienky“ nestratili cveng v ušiach generácie, čo prevažne googli a facebookuje.2dsc0120-r774_res.jpg

Ide jej to výborne doma i v zahraničí, o tom niet pochýb  – aj vďaka jej nadšeniu mohli naše rytmické ľudové piesne a živelné tanečné figúry obdivovať diváci od Sydney až po Tokio. A čoskoro sa k radom fanúšikov slovenských tradícií pridajú návštevníci Polusu, kde sa talentovaní malí tanečníci zo Studienky – i tí starší zo Studnice – predstavia, ako inak,  v ručne vyšívaných krojoch. Krepčiť budú počas dvoch predveľkonočných víkendov, v  sobotu 12. marca a 19. marca 2016.

A ak sa v priebehu víkendov 12.-13. marca a 19.-20. marca v čase od 10:00 do 19:00 zastavíte na prvom poschodí Polusu pri veľkonočných trhoch, na vlastné oči uvidíte, alebo si  vlastnoručne  vyskúšate ľudovú tvorbu vo viacerých podobách.praca-r969_res.jpg

Postačí jeden pohľad a zabudnete, že ste v meste a v dvadsiatom prvom storočí. Všade navôkol budú rozložené pletené korbáče a košíky, paličkované obrúsky, ozdoby zo šúpolia, maľované i čipkované kraslice, teda samé pôsobivé artefakty nášho kultúrneho dedičstva z čias, kedy sa Veľká noc oslavovala aktívnejšie než pred zapnutým televízorom.

Na vlastnej koži si vyskúšate, či vo vás drieme zručnosť a kreativita našich predkov – priamo na mieste bude totiž možnosť vyrobiť si veľkonočnú ozdobu či popasovať sa s náročnou, no úchvatnou paličkovanou čipkou.  korbaciky-r695_res.jpg

A aká by to už bola pocta slovenským veľkonočným tradíciám bez toho, aby sme oprášili pár takmer zabudnutých? „Na Zelený štvrtok  sa umývali ľudia v potoku, aby boli po celý rok zdraví a svieži. Škodlivé sily zaháňali rapkáčmi a v noci zo štvrtka na Veľký piatok vyháňali pastieri trúbením zlých duchov,“ spomína Vierka Masaryková, ktorá má všetky rituály spojené so slávením Veľkej noci v malíčku.vyroba-vajicka-r453_res.jpg

Ak prídete nasať predveľkonočnú atmosféru do Polusu, dozviete sa, v ktorých kútoch Slovenska sa hádzali dievčatá do potoka a kde sa len decentne vyšibali pre krásu, čo urobili mládenci s odmenou za ľadový „zdravotný“ kúpeľ, ale napríklad aj to, že známa veršovačka „Šibi, ryby, mastné ryby...“ predstavuje ani nie desatinu z repertoáru dochovaných veľkonočných riekaniek.

Veľká noc skutočne nie je len o spomínaných čokoládových vajíčkach a dovolenke. Príďte sa presvedčiť do Polusu, že tvorivosť našich predkov ani po stáročiach nestráca zo svojho šarmu a zaslúži si, aby sa na ňu nezabudlo.  www.polus.skvajicka-r234_res.jpg

Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne

Útulný domov je výsledkom správnej teploty a vlhkosti.

Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť

Nový prípravok Cys-Control Fort spája viaceré účinné látky a pomáha aj pri chronických ťažkostiach.

Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!

V Čerešne living pribudli nové byty so zvýhodnenou cenou pre prvých 15 záujemcov. Leto v Dúbravke bude teraz ešte sladšie.