Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Dokončili prvú etapu

V stredu 2. marca sa v Púchove slávnostne ukončila I. etapa stavby ,Zásobovanie a odkanalizovanie okresu Púchov.

PÚCHOV. Projekt sa začal realizovať v apríli 2014 a ukončený bol v decembri 2015. Vybudovaných bolo takmer 32 km kanalizačných sietí a cca 8 km vodovodov.

Čistejšia voda
Podľa generálneho riaditeľa PVS Jána Balušíka, hlavnými cieľmi projektu bolo zabezpečiť odvádzanie a čistenie odpadových vôd, čím sa zníži znečistenie povrchových a podzemných vôd.
„Projekt zároveň umožní zásobovanie pitnou vodou tej časti obyvateľov, ktorí nie sú zabezpečení podľa smernice Rady Európy o kvalite vody určenej pre ľudskú spotrebu. Vodovod je financovaný v rámci neoprávnených výdavkov výlučne zo zdrojov Považskej vodárenskej spoločnosti,“ dodal Balušík.

Percento sa zvyšuje
Doplnil, že realizácia projektu umožní pripojenie sa na vybudovanú verejnú kanalizáciu viac ako 6000 obyvateľom, na vodovod takmer 300 obyvateľov.
K 31.decembru 2012 bolo pripojených na verejný vodovod necelých 77 percent obyvateľov a na kanalizáciu menej ako 50 percent obyvateľov okresu Púchov. Projekt toto číslo posunul na hranicu 85 percent.
Pozitíva projektu vyzdvihol aj predseda TSK Jaroslav Baška. ,,Som veľmi rád, že dielo je ukončené. Keď sa pozrieme na štatistiky pripojenia na verejné vodovody resp. verejnú kanalizáciu, okres Púchov bol na tom najhoršie zo všetkých 9 okresov v Trenčianskom kraji. Projekt toto hodnotenie výrazne ovplyvnil.“

Zvýšenie komfortu
Vynaložené prostriedky na realizáciu diela boli v celkovej výške 19,4 milióna eur, pričom 17 miliónov bolo získaných z eurofondov a štátneho rozpočtu SR. 1,4 milióna eur investovala Považská vodárenská spoločnosť z vlastných prostriedkov. Ďalší milión eur investovala PVS ako neoprávnené náklady do výstavby vodovodu.
Súčasťou projektu bolo vybudovanie kanalizácie v Púchove a jeho mestských častiach Vieska – Bezdedov a Nosice, ako aj v obciach Dohňany, Dolné Kočkovce a Streženice. V Streženiciach sa zrekonštruovala čistiareň odpadových vôd a zvýšila sa jej kapacita. Nový vodovod pribudol v Púchove a jej miestnej časti Vieska – Bezdedov.
Považská vodárenská spoločnosť pripravuje podobné dva projekty na vybudovanie kanalizácie. Prvý v obci Pruské a Bohunice, druhý v obci Lednické Rovne a Dolná Breznica. Cieľom je opätovne zvýšiť kvalitu životného prostredia resp. kvalitu života obyvateľov v regióne.

panorama2-r875_res.jpg

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line