Zelená univerzita separuje odpad

Pracoviská Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre svojím prístupom k separovaniu odpadov prispievajú k udržateľnosti životného prostredia a zároveň podporujú imidž SPU ako zelenej univerzity.

Pracoviská Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre separujú odpad. Svojím prístupom podporujú imidž SPU ako zelenej univerzity a prispievajú k udržateľnému správaniu sa k životnému prostrediu.

Pracoviská Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre disponujú kontajnermi na separovaný odpad (modré nádoby na papier, žlté na plasty, najmä na PET fľaše) a na základe dohody s nitrianskou firmou zameranou na skartáciu a recykláciu je obsah nádob po zaplnení bezplatne odvážaný. Po zhodnotení roka 2015 je vyčíslené množstvo odvezeného odpadu nasledujúce: 11 578 kg papiera, 1 899 kg PET fliaš a 275 kg skla.

Je všeobecne známe, že vytriedením asi sto ton starého papiera a jeho použitím na výrobu nového sa zachráni asi hektár storočného lesa a ušetrí až 70 % energie http://www.separujodpad.sk/index.php/obcan/ako-separovat/papier.html. Podľa údajov severoamerickej organizácie pre ochranu životného prostredia Earth Care spotrebuje výroba jednej tony papiera zo starého papiera v porovnaní s výrobou z celulózy ako primárnej suroviny len polovicu objemu vody, znižuje znečistenie ovzdušia o 74–75 percent, znečistenie vody o 35 percent a zachráni 17 stromov. Podľa uvedených informácií, pracoviská SPU v Nitre v roku 2015 odovzdaným množstvom papiera zachránili 1 150 m2 plochy storočného lesa!

Disciplína pri separovaní prináša aj finančnú úsporu. O koľko viac odpadu sa odovzdá v podobe vytriedenej suroviny pre ďalšie spracovanie, o toľko menej bude univerzita platiť za odvážanie bežného komunálneho odpadu.  Všetci si uvedomujú príležitosť, ktorou sa dá mimoriadne jednoducho a každodenne preukázať zodpovedný postoj k prírode a životnému prostrediu. Budovanie zelenej univerzity, okrem iného aj separovaním odpadu, je drobným počinom vedúcim k udržateľnosti zelenej planéty.

Všetci majú možnosť iba „triedením“, teda jednoducho uvedomelým pohybom hodenia nepoužiteľného hárku papiera o niekoľko centimetrov ďalej ako do bežného kancelárskeho koša – do papierovej krabice, zachraňovať stromy, ba až lesy!

dji0033-r845_res.jpg

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre odovzdala v roku 2015 formou separovaného zberu vyše jedenásť ton starého papiera, čo predstavuje záchranu 1150 m2 plochy storočného lesa.

Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia

Oddelenie pre najmenších vynovili za rekordných sedem dní.

Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?

Na fórach nájdete rôzne komentáre na adresu finančných sprostredkovateľov z Partners Group Sk. Ktoré sú a ktoré nie sú pravdivé?

Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta

Sú poznávacie zájazdy vaša srdcovka? Zažite dva alebo tri počas jednej cesty.

Zdravý životný štýl - dá sa v dnešnej dobe udržať?

Zdravý životný štýl, krásne telo, svieža pokožka, žiadne vrásky a pevné zdravie. Je možné docieliť to aj v súčasnom rýchlom svete?