V Štiavnici zachraňujú jednu z najohrozenejších pamiatok sveta

Nadácia VÚB je jedna z najväčších firemných nadácií. V roku 2015 podporila takmer stovku projektov.

Nadácia VÚB je jedna z najväčších firemných nadácií. V roku 2015 podporila takmer stovku projektov zameraných na charitatívnu pomoc, vzdelanie, kultúrne dedičstvo a umenie. Jednou z jej navýznamnejších aktivít je dlhodobá spolupráca so združením Kalvársky fond, ktoré už od roku 2008 zachraňuje dominantu Banskej Štiavnice: barokovú Kalváriu.

Táto významná pamiatka spadá pod ochranu UNESCO. Jej schátranie bolo výsledkom rozhodnutia komunistov. Zrušili totiž pôvodný fond na jej udržiavanie, do ktorého prispievali miestni obyvatelia, firmy, ba v jeho začiatkoch aj sám cisár František I. Došlo tak k odtrhnutiu Kalvárie od denného života Banskej Štiavnice. V roku 2007 ju dokonca zaradili medzi 100 najviac ohrozených pamiatok sveta.

Na základe desaťročnej zmluvy z apríla 2008 Nadácia VÚB nadviazala spoluprácu
so znovuobnoveným fondom. Celková podpora zo strany VÚB presiahne v roku 2017 výšku
660 000 eur, čo je historicky najväčší príspevok súkromnej firmy na konkrétny projekt  v oblasti kultúry. Spolupráca je inovatívna v tom, že aktivisti v Štiavnici dostávajú od nadácie pravidelný ročný príspevok, čo im dáva finančnú stabilitu a vytvára priestor pre dlhodobú prácu. K projektu sa postupne pripojili aj ďalší partneri, vrátane firiem a dobrovoľníkov, ktorí pracujú na opätovnom oživení Kalvárie.

V súčasnosti je kompletne zrekonštruovaný Dolný kostol a viac než polovica
z 19 kaplniek s bohatou barokovou výzdobou.Zároveň sa vybudoval amfiteáter, infraštruktúra a pribudlo osvetlenie objektov. „Chceme umožniť nielen obnovu krásnej barokovej pamiatky, ale aj podporiť spoločenskú angažovanosť pre veci, ktoré za to stoja,“ uviedla správkyňa Nadácie VÚB, Martina Slezáková.

Hoci sa rekonštrukčné práce ešte neskončili, Kalvária opäť láka tisícky turistov. Odhaduje sa, že zo 40-tisíc ľudí, ktorí v minulom roku navštívili Banskú Štiavnicu, prišla polovica iba kvôli tejto pamiatke. Organizujú sa tu rôzne náboženské, komunitné či kultúrne podujatia. Popri zachovanom duchovnom rozmere sa tak rozvíja aj rekreačná a náučno‐vzdelávacia hodnota Kalvárie.

Záchrana kultúrneho dedičstva je jednou z priorít a ťažiskových aktivít Nadácie VÚB. Okrem banskoštiavnickej Kalvárie, ktorá je svojím rozsahom i významom najväčšia, pomáha pamiatkam po celom Slovensku prostredníctvom grantovej schémy Poklady môjho srdca. Tento rok obnoví výnimočné fresky v Kostole sv. Martina v Čeríne. Víťazný projekt získal v hlasovaní verejnosti 44 491 hlasov, pričom v ankete si bolo možné vybrať jednu z ôsmich nominácií navrhnutých odbornou porotou.

Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!

Prečo vás trápia čierne a biele bodky alebo vyrážky? Porozumejte spúšťacím faktorom a zlepšite stav svojej problematickej pleti.

Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE

Vedeli ste, že väčšina nákladov na energie obvykle pripadá na vykurovanie a ohrev vody?

Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze

Každý chce dobré a rýchle riešenia. Nečudo, veď súčasné technológie nás už dávno predbehli.

Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať

​​​​​​​Rozhovor s nezávislou kandidátkou na primátorku mesta Košice, Alenou Bašistovou.