Maloobchod ponúka deviatakom rôzne pracovné miesta

Od školského roka 2016/2017 ponúka duálne vzdelávanie aj Kaufland. O jeho prínose, benefitoch, ale aj o práci v maloobchode hovoríme s Karin Markovou, vedúcou oblasti ľudských zdrojov Kauflandu.

Od školského roka 2016/2017 ponúka duálne vzdelávanie aj Kaufland. O jeho prínose, benefitoch, ale aj o práci v maloobchode hovoríme s Karin Markovou, vedúcou oblasti ľudských zdrojov Kauflandu.

kauf-markova-r896_res.jpg

Uzavreli ste zmluvy so šiestimi strednými odbornými školami na Slovensku, okrem iných aj so SOŠ obchodu a služieb v Prešove. Podľa čoho ste si vyberali školy pre spoluprácu?

Mestá, v ktorých sme so školami nadviazali spoluprácu, patria medzi dlhodobo problematické z pohľadu získavania pracovnej sily do našich prevádzok. Okrem toho, nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily v maloobchode je všeobecným problémom už niekoľko rokov. Budeme si vychovávať žiakov v odboroch obchodný pracovník, predavač a pracovník marketingu, a to na základe nových osnov, ktoré sme pre duálne vzdelávanie zostavili tak, aby vyhovovali potrebám praxe. Trh aj očakávania zákazníkov sa zásadne zmenili a neustále sa vyvíjajú. Predavač už dávno nie je len „vykladačom“ tovaru či pokladníkom.

Prečo ste sa v Kauflande rozhodli pre vstup do systému duálneho vzdelávania?

Ako som spomínala, nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily nás v maloobchode tlačí už niekoľko rokov. Obchodnícke pozície častokrát z núdze obsadzujú absolventi stredných škôl so všeobecným zameraním, či vysokých škôl, ktorých však musíme preškoľovať. Ročne nás to stojí okolo 270-tisíc EUR. Odborné duálne vzdelávanie je pre nás príležitosťou efektívne si vychovávať našich budúcich kolegov už od prvého ročníka strednej školy a zachovať tak kontinuitu v odborných profesiách. Našim dlhodobým cieľom je mať správnych ľudí na správnom mieste.

Vyberáte si aj žiakov? Čo je pre vás pri výbere budúcich praktikantov rozhodujúce?

Predtým, ako žiak odošle prihlášku na strednú odbornú školu, mal by u nás požiadať o potvrdenie o odbornom vzdelávaní a príprave v systéme duálneho vzdelávania. Inými slovami, musí sa u nás oficiálne uchádzať o prax v rámci duálneho vzdelávania. Ešte pred podaním prihlášky na školu ho pozveme k nám na osobný pohovor, kde sa s ním rozprávame o práci, ktorú bude u nás vykonávať, ale aj o motivácii u nás pracovať a o vzájomných očakávaniach. Aj pre nás je dôležité, aby sme poznali našich budúcich praktikantov, pretože podpisom učebnej zmluvy so žiakom vzniká záväzok na štyri roky praxe počas štúdia obojstranne. Chceme si vybrať tých správnych.

Čo im ako zamestnávateľ ponúkate?

Praktické vyučovanie pod vedením certifikovaných inštruktorov, zárobok vo výške 2,33 € za každú odpracovanú hodinu, podnikové štipendium do výšky 50 € na mesiac, príspevok na ubytovanie na internáte a dopravu do miesta vzdelávania, príspevok na stravu a bezplatné pracovné oblečenie. Okrem toho majú žiaci možnosť zúčastňovať sa na firemných vzdelávacích a rozvojových aktivitách, či absolvovať prax v zahraničí. Ľudia sú pre nás najvzácnejším kapitálom, preto sa maximálne snažíme, aby sa u nás zamestnanci cítili dobre. Zakladáme si na dobrých vzťahoch, tímovej atmosfére a otvorenej komunikácii.

Absolventi v odbore obchodný pracovník/ predavač získajú po skončení školy aj slovensko-nemecký certifikát odbornej spôsobilosti, uznávaný aj v Nemecku. Čo bolo potrebné urobiť, aby boli splnené nemecké vzdelávacie štandardy?

S prípravou pre získanie slovensko-nemeckého certifikátu odbornej spôsobilosti, učebných osnov, ale aj vzdelávaním podnikových inštruktorov pre prácu so študentmi podľa nemeckých štandardov nám pomáha Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora. Zásadnou zmenou, na ktorej je duálne vzdelávanie u nás postavené, je praktické vyučovanie priamo u zamestnávateľa minimálne v rozsahu 50 % vyučovacích hodín.

Načítavam video...

Aké šance majú žiaci po skončení duálneho štúdia u vás, že sa uplatnia a budú odborne rásť?

Po skončení štúdia vo všetkých študijných, resp. učebných odboroch Kaufland garantuje absolventom pracovné miesta. Zamestnancom, ktorí majú ambície a predpoklady pre ďalší odborný či kariérny rast, ponúkame viacero rozvojových programov. Pri obsadzovaní voľných pracovných pozícií sa riadime filozofiou uprednostňovať v prvom rade interných kandidátov.

Čo by mal mať správny zamestnanec v maloobchode?

Trh aj očakávania zákazníkov sa menia veľmi dynamicky, a preto dnešný pracovník v obchode musí veľa vedieť a byť flexibilný. Musí mať prehľad o sortimente, ktorý predáva, poznať jeho pôvod, vedieť z akých surovín a akými technologickými postupmi sa vyrába, aby vedel zákazníkovi spoľahlivo poradiť. Zároveň musí vedieť pracovať s našimi IT systémami, poznať logistiku, ovládať ekonómiu. A popri tom všetkom nezabúdať na to, že práca v obchode je aj o budovaní vzťahu ku značke a o komunikácii so zákazníkom.

infografika-a5-1-r135_res.jpg

infografika-a5-2-r359_res.jpg

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 709
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 079
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 539
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 854
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 130
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 022
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 744
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 991
SkryťVypnúť reklamu

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.

INZERCIA 7 h

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.

INZERCIA 21 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.

27. mar
SkryťZatvoriť reklamu