Utorok, 23. apríl , 2019

Maloobchod ponúka deviatakom rôzne pracovné miesta

Od školského roka 2016/2017 ponúka duálne vzdelávanie aj Kaufland. O jeho prínose, benefitoch, ale aj o práci v maloobchode hovoríme s Karin Markovou, vedúcou oblasti ľudských zdrojov Kauflandu.

Od školského roka 2016/2017 ponúka duálne vzdelávanie aj Kaufland. O jeho prínose, benefitoch, ale aj o práci v maloobchode hovoríme s Karin Markovou, vedúcou oblasti ľudských zdrojov Kauflandu.

kauf-markova-r353_res.jpg

Uzavreli ste zmluvy so šiestimi strednými odbornými školami na Slovensku, okrem iných aj so SOŠ potravinárskou v Nitre. Podľa čoho ste si vyberali školy pre spoluprácu?

Mestá, v ktorých sme so školami nadviazali spoluprácu, patria medzi dlhodobo problematické z pohľadu získavania pracovnej sily do našich prevádzok. Okrem toho, nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily v maloobchode je všeobecným problémom už niekoľko rokov. Budeme si vychovávať žiakov v odboroch obchodný pracovník, predavač a pracovník marketingu, a to na základe nových osnov, ktoré sme pre duálne vzdelávanie zostavili tak, aby vyhovovali potrebám praxe. Trh aj očakávania zákazníkov sa zásadne zmenili a neustále sa vyvíjajú. Predavač už dávno nie je len „vykladačom“ tovaru či pokladníkom.

Prečo ste sa v Kauflande rozhodli pre vstup do systému duálneho vzdelávania?

Ako som spomínala, nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily nás v maloobchode tlačí už niekoľko rokov. Obchodnícke pozície častokrát z núdze obsadzujú absolventi stredných škôl so všeobecným zameraním, či vysokých škôl, ktorých však musíme preškoľovať. Ročne nás to stojí okolo 270-tisíc EUR. Odborné duálne vzdelávanie je pre nás príležitosťou efektívne si vychovávať našich budúcich kolegov už od prvého ročníka strednej školy a zachovať tak kontinuitu v odborných profesiách. Našim dlhodobým cieľom je mať správnych ľudí na správnom mieste.

Vyberáte si aj žiakov? Čo je pre vás pri výbere budúcich praktikantov rozhodujúce?

Predtým, ako žiak odošle prihlášku na strednú odbornú školu, mal by u nás požiadať o potvrdenie o odbornom vzdelávaní a príprave v systéme duálneho vzdelávania. Inými slovami, musí sa u nás oficiálne uchádzať o prax v rámci duálneho vzdelávania. Ešte pred podaním prihlášky na školu ho pozveme k nám na osobný pohovor, kde sa s ním rozprávame o práci, ktorú bude u nás vykonávať, ale aj o motivácii u nás pracovať a o vzájomných očakávaniach. Aj pre nás je dôležité, aby sme poznali našich budúcich praktikantov, pretože podpisom učebnej zmluvy so žiakom vzniká záväzok na štyri roky praxe počas štúdia obojstranne. Chceme si vybrať tých správnych.

Čo im ako zamestnávateľ ponúkate?

Praktické vyučovanie pod vedením certifikovaných inštruktorov, zárobok vo výške 2,33 € za každú odpracovanú hodinu, podnikové štipendium do výšky 50 € na mesiac, príspevok na ubytovanie na internáte a dopravu do miesta vzdelávania, príspevok na stravu a bezplatné pracovné oblečenie. Okrem toho majú žiaci možnosť zúčastňovať sa na firemných vzdelávacích a rozvojových aktivitách, či absolvovať prax v zahraničí. Ľudia sú pre nás najvzácnejším kapitálom, preto sa maximálne snažíme, aby sa u nás zamestnanci cítili dobre. Zakladáme si na dobrých vzťahoch, tímovej atmosfére a otvorenej komunikácii.

Absolventi v odbore obchodný pracovník/ predavač získajú po skončení školy aj slovensko-nemecký certifikát odbornej spôsobilosti, uznávaný aj v Nemecku. Čo bolo potrebné urobiť, aby boli splnené nemecké vzdelávacie štandardy?

S prípravou pre získanie slovensko-nemeckého certifikátu odbornej spôsobilosti, učebných osnov, ale aj vzdelávaním podnikových inštruktorov pre prácu so študentmi podľa nemeckých štandardov nám pomáha Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora. Zásadnou zmenou, na ktorej je duálne vzdelávanie u nás postavené, je praktické vyučovanie priamo u zamestnávateľa minimálne v rozsahu 50 % vyučovacích hodín.

Načítavám video...

Aké šance majú žiaci po skončení duálneho štúdia u vás, že sa uplatnia a budú odborne rásť?

Po skončení štúdia vo všetkých študijných, resp. učebných odboroch Kaufland garantuje absolventom pracovné miesta. Zamestnancom, ktorí majú ambície a predpoklady pre ďalší odborný či kariérny rast, ponúkame viacero rozvojových programov. Pri obsadzovaní voľných pracovných pozícií sa riadime filozofiou uprednostňovať v prvom rade interných kandidátov.

Čo by mal mať správny zamestnanec v maloobchode?

Trh aj očakávania zákazníkov sa menia veľmi dynamicky, a preto dnešný pracovník v obchode musí veľa vedieť a byť flexibilný. Musí mať prehľad o sortimente, ktorý predáva, poznať jeho pôvod, vedieť z akých surovín a akými technologickými postupmi sa vyrába, aby vedel zákazníkovi spoľahlivo poradiť. Zároveň musí vedieť pracovať s našimi IT systémami, poznať logistiku, ovládať ekonómiu. A popri tom všetkom nezabúdať na to, že práca v obchode je aj o budovaní vzťahu ku značke a o komunikácii so zákazníkom.

infografika-a5-1-r182_res.jpg

infografika-a5-2-r649_res.jpg

Dokonalá záhrada? Nezabudnite na prísun vody.

Ako na zavlažovanie a prísun vlahy pre vaše rastlinky?

Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou

Klimatizácie sa v poslednej dobe stali bežnou súčasťou slovenských domácností.

Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto

Automobilová udalosť roka láka na viaceré NAJ. Organizátori sľubujú, že bude silnejší a štýlovejší než kedykoľvek predtým.

Women in business

Social & business event about all women in business, female professionals and entrepreneurs.