Štvrtok, 25. apríl , 2019

Privatbanke sa opäť darilo a zvýšila čistý zisk aj v roku 2015

Privatbanka pokračovala aj v roku 2015 v sérii úspešných rokov. Splnila svoje ekonomické ciele, čistý zisk zvýšila už ôsmykrát po sebe a ôsmy rok v rade dosahuje ROE nad 10 %.

Zisk banky za rok 2015 dosiahol 5,2 mil. eur, čo predstavuje v medziročnom porovnaní nárast o 10 percent. Návratnosť kapitálu spoločnosti (ROE) dosiahla hodnotu 10,2 percenta.

„Najväčším zdrojom zisku banky v minulom roku boli čisté úrokové výnosy, ktoré dosiahli hodnotu 14,2 milióna eur,” uvádza predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Privatbanky, a. s., Ing. Mgr. Ľuboš Ševčík, CSc. „Čisté výnosy z poplatkov a provízií dosiahli výšku 7,2 milióna eur. K celkovému zisku banky prispel vo významnej miere takisto čistý zisk z obchodovania s cennými papiermi a čistý zisk z devízových a derivátových obchodov, ktorý v minulom roku dosiahol výšku 1,0 milióna eur.“

V kľúčovom pilieri banky − v privátnom bankovníctve −  narástol v roku 2015 počet klientov  o 12 percent a objem bankou spravovaného klientskeho majetku sa zvýšil o 17 percent na 698 miliónov eur. A ako po iné roky,  aj v tom uplynulom kládla banka v oblasti privátneho bankovníctva dôraz na vysoký štandard poskytovaných služieb, konzervatívny prístup a bezpečnosť pri správe a zhodnocovaní majetku klientov.

„Úspechy sme zaznamenali vo všetkých segmentoch našej činnosti,” hovorí Ľuboš Ševčík. „A to aj napriek tomu, že zložitá situácia na trhoch nás postavila pred nové výzvy. Na tie sme však opäť dokázali pružne zareagovať a klientom ponúknuť také riešenia, ktoré im prinášajú ochranu a dlhodobé zhodnotenie ich majetku.”

Bilančná suma banky síce poklesla medziročne o osem percent na 595,3 milióna eur, no bolo to najmä v dôsledku nižšieho objemu záväzkov voči centrálnej banke. Primeranosť vlastných zdrojov sa zvýšila o 1,56 percentuálneho bodu na 13,37 percenta. Pomer pohľadávok voči klientom k záväzkom voči klientom (loan to deposit ratio) dosiahol 0,60.

Banka výrazne rástla aj v druhej kľúčovej oblasti svojej činnosti − v korporátnom bankovníctve. Objem úverov narástol v porovnaní s minulým rokom o 15,5 percenta  a Privatbanka už poskytla firmám úvery v celkovom objeme 263,5 milióna eur. Kvalita úverového portfólia pritom ostala aj napriek takémuto rastu veľmi vysoká, čoho dôkazom je fakt, že ani v minulom roku nebola zaznamenaná žiadna strata zo zlyhania poskytnutého úveru.

Úspešný rok mala banka aj v segmente regionálneho (retailového) bankovníctva, kde  objem vkladov od obyvateľstva narástol o 31,5 milióna eur (15 percent) na celkových 239 mil. eur. Okrem tradične obľúbených termínovaných vkladov dopyt silnel aj po verejných emisiách korporátnych dlhopisov. Predaj týchto investičných produktov retailovej klientele sa v medziročnom vyjadrení dokonca zdvojnásobil a dosiahol výšku 65,5 milióna eur.

Privatbanka si pritom zachovala svoje konzervatívne nastavenie a v podnikaní sa správala zvlášť obozretne. „Uvedené hospodárske výsledky sme dosiahli pri aplikovaní veľmi prísneho prístupu k riadeniu rizika,” vysvetľuje Ľuboš Ševčík. „Banka kladie silný dôraz na striktné plnenie požiadaviek regulátora v oblasti kapitálovej primeranosti a nemá vo svojom portfóliu žiadne rizikové cenné papiere.”

Aj preto Privatbanka do roku 2016 vstúpila optimisticky, očakáva ďalší rast. „Vo všetkých spomenutých aktivitách plánujeme pokračovať aj v roku 2016, dominantou bude tak ako doteraz privátne bankovníctvo,“ uzatvára Ľuboš Ševčík.

Ďalšie informácie o Privatbanke nájdete na www.privatbanka.sk

Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si šiestykrát odnáša Martinus

Už po šiestykrát si ocenenie Absolútny víťaz Mastercard Obchodník roka odnáša kníhkupectvo Martinus.

Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur

Investície do kvalitných investičných projektov prostredníctvom korporátnych cenných papierov sú medzi investormi obľúbené.

Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave

V rámci tradície sa na Stavebnej fakulte STU konal už 19. ročník Športového dňa, kde sa stretli zamestnanci proti študentom.

Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?

Na bratislavskom Tyršovom nábreží vyrástol obrovský stan, ktorý bude hostiť unikátny technologický festival.