Nedeľa, 17. november, 2019 | Meniny má Klaudia

Deň kariéry môže byť kľúčom k pracovným príležitostiam

Na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre sa 6. apríla konal šiesty ročník Dňa kariéry.

Na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre sa 6. apríla konal šiesty ročník Dňa kariéry.

Cieľom podujatia je umožniť osobné stretnutie študentov, budúcich absolventov a zástupcov firiem, sprostredkovať prácu, stáž, brigádu, prax alebo spoluprácu na bakalárskych a diplomových prácach a organizovať informatívne prednášky. Organizátorom je Kariérne centrum SPU fungujúce pod Kanceláriou celoživotného vzdelávania SPU.

„Deň kariéry na našej univerzite nadväzuje na dobré skúsenosti z predchádzajúcich ročníkov a vnímam ho ako integrálnu súčasť univerzitného života,“ povedal na otvorení rektor prof. Peter Bielik. „Štúdium na vysokej škole je prípravou na život a neexistuje lepšie osvedčenie kvality tejto prípravy ako dobrý štart absolventov v zamestnaní, v reálnom živote. Našou snahou je, aby firmy našli dobrých absolventov na rôzne pozície a absolventi zase možných dobrých partnerov, zamestnávateľov.“

Podujatie už tradične pozostáva z dvoch línií: prezentácie firiem (ich výber je daný štruktúrou fakúlt SPU) prostredníctvom výstavných  stánkov, komunikácie s predstaviteľmi, prezentácie pracovných ponúk a prednášok úspešných absolventov SPU. Na trhu práce sa študentom predstavilo 11 firiem, medzi úspešnými absolventmi a predstaviteľmi firiem bol aj Stanislav Becík, predseda ZAD Dvory nad Žitavou a exminister pôdohospodárstva SR. Ako sa vyjadril, SPU vníma ako prosperitu budúcnosti pôdohospodárstva a potrebujeme, aby sme mali účelové poľnohospodárstvo s múdrymi odborníkmi, ktorí získajú dobré praktické schopnosti v tých podnikoch, v ktorých funguje kvalitná výrobná prax.

Možnosť zoznámiť sa so spoločnosťami a získať odpoveď na celý rad otázok, ktoré na webe firmy nenájdu, využilo stovky študentov. Zástupcov organizácií sa pýtali na ich ponuky pracovných programov, stáží, brigád, možnosti spolupráce pri vypracovaní diplomovej práce a ďalšie možnosti kooperácie. „Toto podujatie je mimoriadne prospešné a užitočné, lebo trh práce je veľmi náročný a ťažko ho obsadiť, lebo zvyčajne sa vyžaduje prax. Chcem sa dozvedieť čo firmy ponúkajú, na akom základe u nich fungujú štipendiá, aké sú možnosti praxe počas štúdia či spolupráca v rámci diplomovej práce,“ povedala Lucia Hatalová zo 4. roč. FEM, študijný program ekonomika.

Firmy sa snažili zaujať študentov, hľadali najmä zástupcov ekonomických, technických či pôdohospodárskych smerov, od ktorých vyžadovali aj dobré komunikačné schopnosti a ovládanie cudzieho jazyka. Viac o podujatí čítajte na www.polnohospodar.sk

Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov

Dnes je to už 30 rokov, čo si Slováci a Česi vybojovali niečo nepredstaviteľné.

O2 opäť pripomína, že sloboda nie je samozrejmosť

Tentokrát konceptom „Krajiny, do ktorej sa nechceme vrátiť“ a desiatkou ďalších projektov zameraných na 17. november.

Čo funguje v českom obchodnom registri lepšie ako na Slovensku

V Českej republike majú notári s účinnosťou od 1. januára 2015 právomoc na žiadosť oprávnenej osoby vykonať zápis do VR.