Tiguan je SUV plné technológií

Volkswagen Tiguan prináša čerstvý vietor do svojho segmentu vďaka novým technológiám a priekopníckym prístupom ku konektivite. Slovákom sa predstaví na bratislavskom autosalóne.

Volkswagen Tiguan prináša čerstvý vietor do svojho segmentu vďaka novým technológiám a priekopníckym prístupom ku konektivite. Slovákom sa predstaví na bratislavskom autosalóne.

Auto už dávno nie je iba karoséria, motor a kolesá. Vo Volkswagene si to uvedomujú a aj keď na železnom základe si dávajú náramne záležať, nezanedbávajú ani iné oblasti. Konštruktérom sa síce podarilo postaviť auto, ktoré je väčšie, pevnejšie, bezpečnejšie a zároveň ľahšie, než jeho predchodca. Aj v interiéri má viac priestoru, ktorý je navyše lepšie využiteľný. Je variabilnejšie – po sklopení operadiel sedadiel uvoľní pre batožinu objem až 1 655 litrov a otvoriť sa dá jednoduchým mávnutím nohy popod zadným nárazníkom. Poľahky ho otvoríte aj s plnými rukami. Nový pohon 4Motion Active Control s rôznymi režimami mu prepožičiava skvelé vlastnosti v teréne. Napriek tomu všetkému sa konštruktéri neuspokojili a neprestali vymýšľať, ako spraviť Tiguan ešte lepším a príťažlivejším.

Bezpečnosť nadovšetko

Všetko sa začalo bezpečnostnou výbavou. Crash-testy sú jedna vec, ale lepšie je, ak k nehode radšej vôbec nedôjde. Preto je Tiguan vybavený systémom predkolízneho brzdenia Front Assist, ktorý dokáže pomocou monitorovania situácie pred vozidlom zabrániť alebo aspoň zmierniť dôsledky čelnej zrážky. V nižších rýchlostiach funguje zas systém City Brake, ktorý dáva pozor aj na chodcov. Je tu aj asistent udržiavania v jazdnom pruhu Lane Assist a adaptívny radarový tempomat, schopný udržiavať zvolenú vzdialenosť od auta pred vami. V kombinácii s automatickou prevodovkou DSG dokáže auto sám zastaviť aj rozbehnúť. To je užitočné najmä v zápchach. Zaujímavosťou je Emergency Assist, ktorý v prípade nečinnosti vodiča po niekoľkých upozorneniach sám a bezpečne zastaví auto na krajnici a zapne výstražné osvetlenie. Tiguan dokáže celkom sám zaparkovať a vaše manévre uľahčí zas systém AreaView s virtuálnym 360° náhľadom na auto. V noci svieti Tiguan na cestu inteligentnými vysokovýkonnými LED svetlami.

Svet v sieti

Vybavenie auta s Bluetooth hands-free je len začiatok. Tiguan zvláda konektivitu na oveľa vyššej úrovni. Všetko je založené na systéme Car-Net s jeho online službami. Guide & Inform vám poskytne aktuálne informácie o cenách pohonných hmôt, možnostiach parkovania či dopravnej situácii. Car-Net App-Connect je zas bránou pre prepojenie Tiguanu s mobilnými zariadeniami. Cez MirrorLink je možné zobraziť obrazovku mobilu na displeji navigačného systému. Všetky aplikácie tak môžete ovládať priamo z auta. Za jazdy sú však niektoré z bezpečnostných dôvodov zablokované. Inovatívnou funkciou je Cam-Connect. S autom sa totiž dá spárovať Go-Pro kamera a v nízkych rýchlostiach jej obraz môžete naživo sledovať na displeji. Vo vyšších rýchlostiach môžete pomocou kamery sledovať situáciu napríklad na zadných sedadlách tak, že stlačením tlačidla pošlete na displej aktuálnu fotografiu z kamery.

Volkswagen Tiguan patrí aj vďaka týmto vymoženostiam medzi najpokrokovejšie autá v triede. Navyše vyhovie dobrodruhom, aj štýlovo založeným ľuďom. Na výber je totiž robustná terénna verzia, ako aj vyšperkovaný mestský variant. Keď si ho chcete pozrieť naživo v plnej kráse, stačí navštíviť stánok Volkswagenu na bratislavskom autosalóne. Viac si prečítajte na www.volkswagenblog.sk.

Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou

Seriál referencií radových členov Nášho finančného družstva, 7. vydanie.

Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk

Nová, rýchlejšia a prehľadnejšia.

Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc

Využite voľno počas Veľkej noci a spoznávajte zaujímavé miesta po celom svete.

Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok

Prehľadnosť predajne či rýchlosť vybavenia nákupu sú pre zákazníka veľmi dôležité, najmä pri malých každodenných nákupoch.