Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Páčka na ovládanie plynu pod volantom

Páčka na ovládanie plynu je jednou z možností ručného ovládania automobilu pre telesne hendikepované osoby.

Páčkové ovládanie plynu pod volantom je navrhnuté tak, aby čo najviac ladilo s interiérom vozidla. Toto ručné ovládanie  je vhodné i pre osoby s horšou motorikou rúk. Páčky sú štandardne dve, každá z jednej strany volantu. Na volante môže byť umiestnené z vrchnej, ale aj spodnej strany. Tento ovládač plynu vozidla pracuje na podobnom princípe, ako kruh na ovládanie plynu . Čím viac jednu z pák stláčate, tým viac pridávate plyn. Pokiaľ páku nestláčate alebo ju pustíte, chod motora sa vráti do voľnobežných otáčok.

img6294web-r579_res.jpg

Páčka pod volantom je vhodná ako pre automobily s automatickou prevodovkou, tak i pre automobily s manuálnou prevodovkou. Výhodnejšia pre tento druh ručného ovládania je ale automatická prevodovka, ktorá uľahčuje vodičovi jazdu predovšetkým v mestskej premávke.

Rovnako ako plyn na ľavú nohu alebo krúžok na ovládanie plynu  sa i páčka pod volantom musí aktivovať stlačením bezpečnostného tlačidla. Tým sa sprevádzkujú páčky a odpojí sa originálny plyn vo vozidle. Je to ďalšie zabezpečenie proti zneužitiu predovšetkým nejakou treťou osobou. Odpojenie originálneho plynového pedálu od jeho funkcie je predovšetkým priaznivé pre šoférov, ktorí nemajú cit v nohách a mohli by ho nedopatrením stláčať a tým zvyšovať rýchlosť vozidla.

S páčkou na ovládanie plynu je možné volant dovybaviť guľou na volant, alebo napríklad trojzubcom na jednoduchšie ovládanie volantu. Je vhodná i pre osoby s horšou motorikou rúk (oproti napríklad plynovému krúžku na volante).

Pre viac informácií ohľadom úprav automobilov volajte na bezplatnú linku 0800 150 339 alebo vyplňte formulár TU.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line