Tretí ročník Girl´s Day s novými firmami a dievčatami

Pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku sa na Slovensku uskutočnilo podujatie Girl´s Day 2016.

Vo štvrtok 28. apríla 2016 sa Slovensko opätovne pridalo k celosvetovej iniciatíve na podporu žien v IT pod názvom Girl´s Day. Deň žien v informačno-komunikačných technológiách si pripomínajú ľudia vo viac ako 16 krajinách na celom svete. Slovensko sa k celosvetovej iniciatíve pridalo prvýkrát v roku 2014. Pravidlom je, že Girl´s Day sa koná vždy vo štvrtý štvrtok štvrtého mesiaca v roku.

dekanka-fiit-maria-bielikova-a-vzacny-host-z-technickej-univerzity-vo-viedni-prof-geraldina-fitzpatr_res.jpg

Tretí ročník Girl´s Day na Slovensku tak ako po ostatné roky organizovalo občianske združenie Aj TY v IT v spolupráci s vedeckými inštitúciami, firmami a organizáciami od Bratislavy až po Košice. Aj Ty v IT vzniklo v čase, keď počet dievčat na IT fakultách dlhodobo atakoval 3% - 5% z celkového počtu študentov týchto škôl. Dnes je ich počet na úrovni 10%.

girls6-r111_res.jpg

Cieľom AJ Ty v IT, ako aj samotného projektu Girl´s Day, je, prezentovať informatiku ako zaujímavý študijný program, ukázať dievčatám perspektívny životný smer a atraktívne povolanie.

dscn4038-r278_res.jpg

Tento rok sa do Girl´s Day zapojilo 108 škôl z takmer 60 miest Slovenska. A čo je najdôležitejšie, viac ako 910 dievčat. Všetky čakal vo vopred prihlásených spoločnostiach, inštitúciách a firmách zaujímavý a inšpirujúci program. Najviac dievčat v počte 62 prijala firma spoločnosť T–Systems v Košiciach. Medzi strednými školami „zvíťazilo“ Gymnázium Ladislava Sáru v Bratislave, ktoré vyslalo do podnikov 110 dievčat. Girl´s Day 2016 sa uskutočňuje pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku.

girls5-r433_res.jpg

Celosvetová iniciatíva na podporu žien v komunikačno-informačných technológiách, vďaka ktorej Girl´s Day vôbec vznikol, štartovala pôvodne v Spojených štátoch amerických ešte v roku 1993 pod názvom „Take our daughters to work“. Školáčky navštevovali zamestnania svojich rodičov a známych. Prostredníctvom žien, aktívnych v technologických odboroch, sa iniciatíva, ale už pod zmeneným názvom dostala aj do Európy. Štartovacou európskou krajinou bolo Nemecko, ktoré Girl´s Day organizovalo prvýkrát v roku 2001. Dodnes sa celosvetového dňa žien v informačno-komunikačných technológiách zúčastnilo dovedna 1,5 milióna dievčat.

dscn4061-r874_res.jpg

Viac o nás: www.ajtyvit.sk, www.girlsday.sk

girls7-r303_res.jpg

kotuliakova@ajtyvit.sk, jancigova@ajtyvit.sk

Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať

​​​​​​​Rozhovor s nezávislou kandidátkou na primátorku mesta Košice, Alenou Bašistovou.

Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár

Hlavné mesto SR Bratislava spolu s investorom HB Reavis pokračuje v revitalizácii ulice Mlynské nivy.

DEXIS SLOVAKIA má nového generálneho riaditeľa

Po zlúčení DELUX a SLS-TECHNACO, kde sa právnym nástupcom stala firma DEXIS SLOVAKIA, dochádza k výmene na strategickej pozícii.

Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať

Strávte hlavné sviatky roka netradične - namiesto zimy si oddýchnite v exotike.