Vzdelávanie matiek z krízových centier

Nadácia Poštovej banky v spolupráci s Nadáciou J&T učia matky z krízových centier a azylových domov ako efektívne hospodáriť, sporiť či ako si majú ochrániť svoj majetok pred exekúciou.

Ako si aj napriek nízkemu príjmu sporiť, ako efektívne hospodáriť, či ochrániť svoj majetok pred exekúciou? Aj to sa počas nasledujúcich šiestich mesiacov naučia matky z krízových centier a z azylových domov v rámci projektu Zvyšovanie a rozvoj finančnej gramotnosti. Navyše môžu dostať aj špeciálny finančný bonus vo výške trojnásobku nasporenej sumy, ktorý im pomôže z časti preklenúť náročné obdobie. Projekt prináša Nadácia Poštovej banky v spolupráci s Nadáciou J&T.

„V krízových centrách a azylových domoch sa ocitajú ženy, ktoré aj so svojimi deťmi prežívajú veľmi náročné obdobie. Tieto ženy potrebujú pomoc v mnohých oblastiach a jednou z nich sú určite aj financie. Cieľom nášho spoločného projektu je, aby sa matky z krízových centier naučili rozumieť základným bankovým pojmom. Aby vedeli, že sa nestačí pozerať na úroky, ale na celkové náklady na úver a že splácať jeden dlh ďalším záväzkom nie je riešenie. Z dlhovej špirály potom už často nie je úniku,“ uvádza Andrej Zaťko, generálny riaditeľ Poštovej banky.

Projekt zahŕňa niekoľko workshopov, na ktorých sa budú stretávať mamičky s viacerými odborníkmi z oblasti ekonómie, financií a práva. Súčasťou je aj založenie a vedenie mesačného finančného denníka, prostredníctvom ktorého sa naučia kontrolovať a riadiť si svoje financie.

„Naším zámerom je naučiť matky efektívne riadiť a plánovať svoj finančný rozpočet, aby získali kontrolu nad každodennými výdavkami. Verím, že vďaka našim odborníkom získajú dostatok nových finančných vedomostí a zručností, ktoré sú pre ne nevyhnutné,“ dodáva generálny riaditeľ.

Prvý z workshopov odštartoval v marci. Väčšina matiek ocenila najmä právne rady v oblasti exekúcií. „Prínosné pre mňa boli najmä informácie týkajúce sa exekúcii. Debatovala som s právnikom, ktorý mi vysvetlil všetko, čo som potrebovala v tomto smere vedieť. O to viac, že som dostala aj rady, ako sa v budúcnosti podobnej situácii vyhnúť," uviedla pani Veronika, jedna z účastníčok workshopu, Všetky matky sa zhodli, že vďaka získaným informáciám sa budú môcť lepšie rozhodovať a zodpovednejšie narábať so svojimi financiami.

V rámci tohto projektu dostali mamičky s deťmi od Poštovej banky aj možnosť otvoriť si sporiaci produkt, a to vkladnú knižku alebo sporenie Rezerva, kde si mesačne budú odkladať od 5 € do 20 €. V prípade, že si počas 6 mesiacov dokážu pravidelne sporiť, získajú od Nadácie J&T špeciálny bonus vo výške trojnásobku nasporenej sumy.Účasť na projekte zabezpečí mamičkám aj možnosť ďalšej podpory ako napríklad preplatenie rekvalifikačného kurzu.

NADÁCIA POŠTOVEJ BANKY vznikla v roku 2007. Jej verejnoprospešným účelom je rozvoj telovýchovy, vzdelávania a podpora humanitných cieľov v oblasti zdravotníctva a sociálnej pomoci so zameraním najmä na deti a mládež.

Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia

Oddelenie pre najmenších vynovili za rekordných sedem dní.

Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?

Na fórach nájdete rôzne komentáre na adresu finančných sprostredkovateľov z Partners Group Sk. Ktoré sú a ktoré nie sú pravdivé?

Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta

Sú poznávacie zájazdy vaša srdcovka? Zažite dva alebo tri počas jednej cesty.

Zdravý životný štýl - dá sa v dnešnej dobe udržať?

Zdravý životný štýl, krásne telo, svieža pokožka, žiadne vrásky a pevné zdravie. Je možné docieliť to aj v súčasnom rýchlom svete?