Pondelok, 18. november, 2019 | Meniny má Eugen

Dievčatá z Popradu a Nitry prepadli, informatike

Z laboratórií, ktoré sme na „FIITke“ videli, ma fascinoval „Eye tracker“, ktorý sleduje pohľad očí. Vlastne ma prekvapil a poriadne zaskočil!

108 škôl, 63 firiem alebo organizácií a asi 910 dievčat. Štatistika je fajn, ale sú to len čísla. Je nás podstatne viac, ktorí sme s Girl´s Day 2016 pracovali, žili a tiež sme sa naň tešili. Rodičia dievčat. Firmy a ich predstavenstvá. Vedecké pracoviská. Stredné školy a ich učitelia, riaditeľky. Prepravné spoločnosti a tiež jedna zaujímavá cieľová stanica, ktorou sa pre takmer 20 "Girls" stala 28. apríla po 9.00 hodine ráno práve "FIITka" v Mlynskej doline.

Girl´s Day sa na FIIT STU stal totiž živou súčasťou celodennej konferencie IIT.SRC 2016. To znamená, že dievčatá padli rovnou nohou priamo do života na fakulte. Prezentovalo sa tu 95 vedeckých prístupov, 5 inovatívnych aplikácií, sprievodnou akciou bola aj výstava fotografií FIITApixel alebo programátorská súťaž Games of Codes.

Konferenciu IIT.SRC v Bratislave navštívila aj pozvaná  profesorka z Technickej univerzity vo Viedni, Geraldina Fitzpatricková. Spoločne s dekankou FIIT STU profesorkou Máriou Bielikovou navštívili dievčatá vo "fitkárskej" knižnici, aby s nimi neformálne debatili a aby sa nimi podelili o ich životnú a profesijnú skúsenosť. dekanka-fiit-maria-bielikova-a-vzacny-host-z-technickej-univerzity-vo-viedni-prof-geraldina-fitzpatr_res.jpg

Lucia Janíková z Hlohovca (2. ročník, Gymnázium Cyrila a Metoda v Nitre):

„Mňa baví informatika a chcela by som ísť študovať informatiku. Veľmi sa mi páčilo hlavne to, že dievčatá z FIIT nám porozprávali o živote a štúdiu tu na fakulte. Bavil ma workshop s technickejšími aktivitami a odnesiem si určite dobré rady, ktoré sme tu dnes získali. Obe pani profesorky mali pre nás veľa inšpirujúcich slov. Máme si nájsť niečo, čo nás bude baviť. A máme sa tomu venovať, aby sme v živote pracovali na tom, čo nás robí šťastné. A pani dekanka „FIITky“ nás inšpirovala slovami, že ak nás IT baví, máme sa odhodlať a ísť si za tým.“

Učiteľ Michal Hricko, Súkromná stredná odborná škola v Poprade:

„Tých dievčat v informatike je žalostne málo. Aj na našej škole sú dievčatá v podstatnej menšine. Pre nich je niečo takéto mimoriadne motivujúce, pretože tu vidia, že nie sú samé a že s IT majú budúcnosť. Stále hovoríme, že školy majú byť prepojené na reálny život. A Girl´s Day je presne o tom. Tu sme videli, že vysoká škola nie je len o skriptách a učení. Ani ja som sa k informatike nepridal ihneď. Pôvodne som študoval žurnalistiku. Ako povedala pani dekanka Bieliková, tiež patrím k ľuďom, ktorých oslovilo IT bez ohľadu na vzdelanie a predošlé skúsenosti. V IT ma veľmi napĺňa predovšetkým grafika. Vďaka tomu som pracoval pre zdravotníctvo a stavebný priemysel. Mohol som tvoriť pre organizátorov hudobných alebo divadelných festivalov. Vďaka informatike denne spoznávam inšpirujúcich ľudí a zaujímavé veci. Informatika je o tom, že človek sa musí veľakrát posúvať sám. Aj naše dievčatá, keď prídu na veci, ktoré sú pre mňa a iné novinkou, tak nás to všetkých motivuje. Je to dlhá ale úžasná cesta.“

2-r985_res.jpg

„Na FIIT do Bratislavy som pricestoval so siedmimi druháčkami. Dievčatá sa veľmi tešili na Girl´s Day. Podaktorým rodičia priamo poradili, aby si poriadne obhliadli svoju budúcu vysokú školu, aby vedeli ako cestovať napríklad na prijímacie skúšky. Mne sa tu tiež veľmi páči a že takto vyzerá informatická vysoká škola na Slovensku, tak to som naozaj nečakal. Naozaj veľmi krásna a inšpiratívna knižnica, v ktorej si viem veľmi dobre predstaviť, že by sa tu pracovalo napríklad aj do noci. Človek je inšpirovaný aj tým výhľadom na zelené okolie a Kamzík.“

1-r942_res.jpg

Karla Silvia Beatrix Bereczová (SSOŠ v Poprade, 2. ročník)

„Veľmi sa mi páčil workshop a rozhovor s pani profesorkou Geraldinou Fitzpatrickovou. Opýtala som sa jej, či neľutuje náhodou, že sa dala na informatiku. Povedala, že nie. Ona sa ma opýtala to isté a tiež som odpovedala, že neľutujem. Informatika je presne to, čo som si chcela v živote vybrať a čo mi ako dievčaťu sedí. Z laboratórií, ktoré sme na „FIITke“ videli, ma fascinoval  „Eye tracker“, ktorý sleduje pohľad očí. Vlastne ma prekvapil a poriadne zaskočil. Úžasné! A nádherná budova tiež. Uvažujem už teraz, kam na vysokú školu. Rozhodujem sa medzi Žilinou, Bratislavou a zahraničím. Ešte mám chvíľku čas...“

girls-day3-1-r744_res.jpg

Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia

This brand new, pocket-sized guide includes a mountain load of information.

Changes to the Public Procurement Law – Take Two

Changes in life and law hardly ever stop.

Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv

Náhlu potrebu peňazí môžete vyriešiť rýchlo a jednoducho.